100 Kişiden Biri Şizofren

Papatya

V.I.P
V.I.P


Şizofreni Dernekleri Federasyon Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, şizofreninin genellikle 16-25 yaşlarında başladığına ve birçok hastada psikososyal işlevselliği önemli ölçüde bozarak yaşam boyu sürdüğüne dikkati çekti.
Hastaların çoğunun "Evlenme, çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme ve meslek edinme" gibi sosyal hedeflere ulaşamadığını, yaşamlarının önemli bir kısmını aileye ve topluma bağımlı olarak geçirdiğini belirten Soygür, şizofreninin tüm dünyada yeti yitimine neden olan sağlık sorunları arasında 9. sırada olduğunu ifade etti.

"Dünyada 22 milyon olan şizofreni hastasının gelecekte 45 milyona çıkacağının tahmin edildiğini" öne süren Soygür, şizofreninin yaşam boyu görülme sıklığının yaklaşık yüzde 1 olduğunu dile getirdi.

HER YIL 10 BİN YENİ VAKA GÖRÜLÜYOR

Her 100 kişiden birinde şizofreni görüldüğüne dikkati çeken Soygür, "Ülkemizde yaklaşık 400-600 bin şizofreni hastasının olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de her yıl 10 bin yeni şizofreni hastası ortaya çıkmaktadır. Hastalığın aileleri de olumsuz etkilediği göz önüne alınırsa, şizofreni ülkemizde yaklaşık 2 milyon kişiyi yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Bu kadar çok sayıda kişiyi ilgilendiren bir hastalık olmasına rağmen şizofreni ihmal edilmiştir. Bunda toplumdaki şizofreniye yönelik damgalama eğiliminin etkisi çok fazladır" dedi.

Soygür, hastanelerde tedavileri tamamlanmış hastaların iyilik hallerinin devam etmesi, yeniden hastalanmamaları ve daha sosyal bir birey olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için klinik dışı ortamlarda da tedavilerinin devam ettirilmesinin önemine işaret etti. Bunun için hastaların grup eğitimi ya da tedavi etkinliklerini uzun süre ayaktan sürdürmeleri gerektiğini belirten Soygür, bir diğer yolun hastalar için hazırlanmış merkezlerde rehabilitasyon olanaklarına kavuşması olduğunu söyledi.

 
Geri
Top