112 Sessiz Yardım

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
112 Sessiz Yardım

İzmirli engelliler "112 Sessiz Yardım" ile hayata bağlanacak


İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Turkcell işbirliğiyle hayata geçirilen "112 Sessiz Yardım" projesiyle İzmirli işitme ve konuşma engelliler cep telefonlarından kısa mesaj çekerek acil sağlık ve ambulans servisinden yararlanabilecek.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Turkcell işbirliğiyle gerçekleştirilen "112 Sessiz Yardım" projesi, işitme ve konuşma engelli vatandaşların acil sağlık ve ambulans hizmetinden kolayca yararlanmasını sağlayacak örnek bir proje olarak İzmir Valiliği'nde düzenlenen törenle hayata geçirildi. Proje kapsamında İzmir'de yaşayan ve üye oldukları derneklerdeki telefon ve adres bilgileri sisteme girilmiş olan engelli vatandaşlar, herhangi bir acil sağlık sorunları olduğunda 1124 ya da 0532 754 2 112'ye boş kısa mesaj attıklarında, İzmir 112 Komuta Kontrol Merkezi'ndeki otomasyon sisteminde kayıtlı adreslerine 112 ambulansı gönderilecek.

İzmir Valiliği'nde düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, 24 saat ulaşılabilir olan 112 acil sağlık hattına, işitme ve konuşma engelli vatandaşların kendilerinin veya yakınlarının bir acil sağlık sorununda kimseden yardım istemeden ulaşabilmelerinin, yardım istemelerinin, sağlık ekipleri ile hızlı bir iletişim kurabilmelerinin bugüne kadar mümkün olmadığını belirterek, konunun gelişmiş ülkelerin de üzerinde çalıştıkları, farklı yöntemler geliştirdikleri, araştırma programları yaptıkları bir sorun olduğunu ifade etti.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü olarak Bakanlık ve Valilik bilgisi dahilinde yaklaşık bir yıldır çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Özkan, şunları söyledi: "112 yazılım programı ile Turkcell yazılım programı arasında bir uyum sağlanarak, isim, adres ve sağlık bilgileri önceden sisteme kayıtlı olan engelli vatandaşlarımızın, cep telefonundan kısa bir mesaj ile 112 ambulans merkezine kolaylıkla ulaşabilmelerinin teknik alt yapısı üzerinde çalışıldı. Bugün, İzmir ilinde Bakanlığımız ve valiliğimizin
himayelerinde Turkcell ile birlikte başlattığımız bu proje ile engelli vatandaşlarımızın toplum yaşamına katılımını ve toplumla bütünleştirilmesini sağlayacak önemli bir adımı gerçekleştireceğiz."

Turkcell Kurumsal Katma Değerli Servislerden Sorumlu Bölüm Başkanı Pelin Şeker de, hizmet anlayışlarının artık mobil ses iletişim sağlamanın önüne geçtiğini belirterek, 31 Temmuz'dan itibaren Türkiye'de 3G teknolojisi ile engellilerin ve tüm vatandaşların daha rahat iletişim sağlayabileceklerini dile getirdi. Toplantıda bir konuşma yapan Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyon Başkan Yardımcısı Bahattin Demir ise, 112 acil sağlık hattına işitme ve konuşma engelli vatandaşların da rahatlıkla ulaşabilecek olmalarından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek, işitme ve konuşma engelli vatandaşların en önemli sıkıntılarının cümle kuramamak olduğunu ve bu doğrultuda hastanelerde tercüman sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Ambulans hizmetinin çok faydalı olduğunu anlatan Demir, şunları söyledi: "Hastaneler çok büyük. İletişim kurmamız çok zor. Bu nedenle işaret dili bilen tercümanların bulundurulması ya da mevcut personelin bu doğrultuda eğitilmesi bizleri çok mutlu eder."

ACİL SERVİSİ İHTİYACI OLANLAR ARASIN
Sistemin ilk kez İzmir'de başlayacak olmasından dolayı memnuniyetlerini dile getiren İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, 112 servislerine günde 15 bine yakın çağrı geldiğini ancak bunların yüzde 5'inin gerçekten acil servise ihtiyacı olan vatandaşlar olduğunu söyledi. 112 acil servis hattını gerçekten ihtiyacı olan vatandaşların araması gerektiğini anlatan Kıraç, şunları söyledi: "Gerçekten ihtiyaç sahipleri bu servisten faydalansın. Ambulans hizmetlerinde 10 dakikalık süre makul görülüyor. İzmir İl Sağlık Müdürlüıü bünyesindeki ambulanslar 7 ya da 8 dakikada, bazen de 4 dakika gibi kısa sürede bu hizmeti verebiliyor. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konuşmaların ardından konuyla ilgili söz almak istediğini belirten Federasyon Ege Bölge Temsilcisi Ertuğrul Bursalı, tercüman yardımıyla yaptığı konuşmada, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından işitme ve konuşma engelli vatandaşlara 112 personelinin müdahale edebilmesi içih hazırlanan kitapçıklardaki yazıların çok küçük olduğunu belirterek, "Kalp krizi anında o yazıları anlayıp okuyabilmek çok zor. Bu kitapçık büyütülürse daha faydalı hale gelecektir" dedi.

Bursalı'nın talebine cevap veren Vali Kıraç da İl Sağlık Müdürü Özkan'a söz konusu kitapçıktaki yazıların büyütülmesi için talimat verdi. Konuşmaların ardından söz konusu proje salonda canlandırıldı. Senaryo gereği kalp krizi geçiren bir işitme ve konuşma engelli vatandaşın kısa mesaj yoluyla 112 acil servis hattına ulaşmasının ardından sağlık personeli kısa sürede hastaya müdahale ediyor. Salonda gerçekleştirilen canlandırma, katılımcılar tarafından alkışlandı.
 
Geri
Top