• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

2009'un 10 Gökyüzü Olayı

wien06

V.I.P
V.I.P
2009 yılının gök bilimi açısından önemi Astronomi Yılı olarak ilan edilmesi.Bu çerçevede yapılacak etkinlikler uzaya olan ilgiyi daha da artıracak.Bu etkinliklerin yaşanacak olmasıyla beraber 2009'da beklenen gökyüzü olaylarının önemini daha artmakta.
Aşağıda 2009 yılı içinde yaşanması beklenen 10 gökyüzü olayının tarihleri ile beraber kısa açıklamalarını bulacaksınız.



1.Satürn'ün Görünmez Halkaları (Ocak-2009):
Satürn'ün toz bulutu şeklindeki halkalarının çok ince bir görünüme bürünmesi bu ay içinde gerçekleşecek.Benzer bir olayın yaşanması için geçecek zaman 30 yıl olarak hesaplanmaktadır.

2.Kuyruklu Yıldız Lulin (23-24 Şubat):
Çin'in Lulin Gözlemevi'nde 2007 yılında bulunan kuyruklu yıldız,şubat ayı içinde Satürn gezegenenine yakın bir mesafeden geçecek.

3.Venüs'ün Yakınındaki Ay (27 Şubat):
27 Şubat akşamı Venüs ile Dünya'nın uydusu Ay'ın birbirine olan yakınlığı gökyüzünden izlenebilecek.

4.Venüs Dünya Güneş (27 Mart):
Venüs'ün Dünya ile Güneş arasından geçiş olayının yaşanması.

5.Ay'ın Venüs'ü Örtmesi (22 Nisan):
Gün doğumundan sonra Ay,Venüs'ü örtecek.

6.Merkür Ay Yakınlığı (26 Nisan):
Merkür ile Ay gökyüzünde birbirine en yakın konumda gözlenecek.

7.Mars Ay Venüs'ün Karşılaşmaları (19 Haziran):
Venüs'ün Şubat ayında Ay ile yakınlaşmalarına 19 Haziran'da Venüs'de katılacak.Gün doğumundan hemen önce gözlemlenecek bu olay Ay,Venüs ve Mars'ın tek bir çizgi üzerinde hizaya gelmiş durumunu izleyebileceğiz.

8.Güneş Tutulması (22 Temmuz):
Gökyüzü olaylarının belkide en ilginç ve güzel olanı güneş tutulmasıdır.Ay'ın Güneş'i kısa bir zamanda olsa örtmesi ile beraber yaşanan karanlık zaman insanı etkilemekte.22 Temmuz'da bu olayı 6 dakika boyunca yaşayacağız.Ay'ın tamamen Güneş'i örtmesi ise 39 saniyelik bir zaman için gerçekleşecek.

9.Merkür Venüs Satürn Buluşması (8 Ekim):
Şafak öncesi Ekim'in ilk haftası yaşanacak bu olay üç gezegenin gökyüzünde birbirine yakınlığını gözlemlememize neden olacak.Satürn 8 Ekim'de Merkür'e yakın geçecek,13 Ekim'de ise Venüs'e yakın geçecek.16 Ekim'de ise Ay bu üçlünün güneyinde kendini gösterecek.

10.Meteor Yağmuru (17 Kasım):
Daha önce Tempel Tuttle kuyruklu yıldızının geçişi sonrası yaşanan meteor yağmurunun benzeri bu ayın içinde şafak öncesi en güzel şekilde gözlemlenecek.



KAYNAK:fizikbilim
 
Geri
Top