• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul

Avrupa Kültür Başkenti kavramı ilk kez, 1980’lerde ortaya çıkmıştır.
Dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri’nin önerisinin Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi tarafından benimsenmesiyle Avrupa kültürüne değer katan, Avrupa’ya katkı sağlayan kentlere verilmeye başlanan bu unvana ilk kez 1985’te Atina sahip olmuştur.
 
İstanbul neden Avrupa Kültür Başkenti seçildi?

İstanbul, coğrafi konumu ve binlerce yıllık kültürel mirasıyla, dünya metropolleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Genç ve dinamik nüfusu, yaratıcı bir enerji oluşturarak, Türkiye’nin bir aynası olan İstanbul'u dünyanın en dinamik kentlerinden biri haline getirmektedir. İstanbul’da özellikle son yirmi yılda gelişen kültür bilinci, kültür yaşamına da yansımaktadır.

İstanbul, her geçen gün, yalnız İstanbullular için değil, tüm dünya için bir çekim alanı, bir kültür ve sanat merkezi niteliği kazanmaktadır. 21. yüzyıl, kentlerin yüzyılı olacaktır. Kentler; kimliklerini canlandırarak, kültürlerini ileriye taşıyarak ve birikimlerini paylaşarak, küresel kültürü oluşturmaktadır.

Kentliler, birbirlerini kültür paylaşımı aracılığıyla daha iyi anlamakta ve daha iyi tanımaktadır. Kültürün günlük yaşama katılması ve toplumun her kesimine yayılması, giderek daha da büyük önem kazanmaktadır.

Kentsel gelişim, kentlilik bilincinin özlenen düzeye ulaşması ve kültürel değişimle sağlanmaktadır. Bunun için, hem yönetimlerin, hem de sivil toplum kuruluşlarının aktif olmaları; profesyonel bilgi ve deneyim kaynaklarından yararlanmaları gerekmektedir. Böylece, Avrupa Kültür Başkenti seçilen kentlerin, dünya kültürüne yaptıkları katkıyla dünya kültürü de zenginleşmektedir.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla Avrupa, İstanbul’da kendi kültürünün köklerini keşfedecek ve birbirini anlama yolunda önemli bir adım daha atacaktır. İstanbul’un başarılı bir Avrupa Kültür Başkenti olması, İstanbulluların bu projeyi benimsemeleri ve en geniş katılımla desteklemeleriyle gerçekleşecektir.
 
2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul Avrupa'ya ilham veriyor!

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın yurtdışı reklam kampanyası kapsamında, Paris’ten sonra Londra, Madrid, Berlin, Frankfurt, Brüksel, Venedik ve Roma’da açık hava reklamları ile Avrupalılar, 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ile buluşmaya başladı.

Kampanya İstanbul’a atfettiği, "Dünya'nın en ilham veren şehri" tanımlaması ve şehrin eşsiz güzelliklerinden olan tarihi yarımadanın etkileyici siluetinin yer aldığı bir fotoğrafla, İstanbul’un tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de gerçek bir ilham şehri olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Kampanyanın Avrupalılarla buluştuğu noktalar arasında dünyaca ünlü Venedik San Marco Meydanı gibi meydanlar, Londra'daki Cromwell Caddesi gibi prestijli caddelerin yanı sıra uluslararası havalimanlarının en önemlileri arasında yer alan Londra Heathrow, Paris Charles de Gaulle, Frankfurt Havaalanı ve ayrıca Paris’in en önemli garı olan Gard du Nord gibi yüksek uluslararası trafiğe sahip noktalar yer alıyor. İstanbul kampanya kapsamında, Avrupa'nın nabzının attığı bu noktalarda 3 ay ile 1 yıl arası değişen sürelerde ilhamını Avrupalılara yansıtacak.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yurtiçi ve yurtdışında kullanacağı reklam kampanyaları, Aralık ayında içerisinde düzenlenecek bir toplantıda tüm detayları ile kamuoyuna da tanıtılacak.
 
İstanbul'un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olmasının sağladığı katkılar

• İstanbul'un adı, 2006 yılından başlayarak dünya kültür sanat gündeminin merkezine oturacak.

• Tarihi boyunca farklı kültürleri bir arada yaşatan İstanbul, sahip olduğu dünya kültür mirasını tüm zenginliğiyle Avrupa’yla paylaşacak.

• İstanbul, kültür varlılarımızın korunacağı ve çağdaş müzecilik anlayışıyla sergileneceği yeni müzeler kazanacak.

• Katılımcı bir yaklaşımla oluşturulacak kentsel dönüşüm projeleri bir yandan kentin çehresini değiştirecek, öte yandan kentlinin yaşam kalitesini yükseltecek.

• İstanbul yeni kültür mekanlarına kavuşacak, kentin kültür altyapısı güçlendirilecek.

• İstanbullular farklı sanat disiplinleriyle kucaklaşacak, İstanbullu gençler sanatsal yaratıcılıkla daha yakın bir ilişki kurma olanağı bulacak.

• İletişimden organizasyona, eğitimden tasarıma pek çok yeni iş sahaları açılacak, Avrupa’yla kültürel ilişkilerin gelişmesinin yanı sıra ekonomik ilişkiler de gelişecek.

• İstanbullu sanatçılar, yaratıcılar uluslararası alana açılacak.

• Uluslararası projeler bir yandan Avrupa ülkelerine Türk kültürünü tanıtacak, öte yandan Avrupalı ve Türk sanatçılar arasında esin paylaşımına olanak sağlayacak.

• İstanbul, 2006 yılından başlayarak, Avrupa ve dünyanın dört bir yanından pek çok kültür sanat insanının yanı sıra pek çok seçkin medya temsilcisini de misafir edecek; bir dünya kültür başkenti olarak uluslararası alanda ününü perçinleyecek.

• İstanbul’un Avrupa Kültür Başkentliği’nden en önemli kazanımı, yöneten ve yönetilenlerin İstanbul için birbirlerine dayanarak, güvenerek, bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşarak ortak refahları için el ele çalışıp üretecekleri yepyeni bir yönetişim anlayışına kavuşmaları olacak.

• Kentlilik bilinci gelişecek, İstanbullular kentlerinin sahip olduğu değerleri keşfederken böyle bir kentte yaşama şansına sahip oldukları için gurur duyacaklar.

2010 yılı içerisinde gerçekleşecek İstanbul 2010 AKB projelerine ilişkin etkinlik takvimi çalışmaları halen sürmektedir
 
Geri
Top