2021 Yılında En Popüler 10 Programlama Dili

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Yazılım programlamanın şu anda sıcak bir kariyer olduğuna hiç şüphe yok. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tüm meslekler için dört katından fazla ortalama 2018 ila 2028 için programlama işleri için yüzde 21 büyüme hedefliyor. Dahası, bir yazılım programcısı için ortalama yıllık maaş yaklaşık 106.000 $'dır, bu da tüm ABD çalışanlarının ortalama maaşının neredeyse üç katıdır.


Ancak tüm programlama işleri aynı değildir. Farklı roller, şirketler ve yazılım türleri, farklı programlama dillerini bilmeyi ve anlamayı gerektirir ve genellikle birden çok dil bilmek faydalıdır. Yazılım programlama alanına girmeye çalışmak, özellikle önceden programlama deneyimi olmayan profesyoneller için göz korkutucu bir deneyim olabilir.

En Popüler 10 Programlama Dili​

1.Python​

Python, basit söz dizimi , geniş bir kütüphanesi ve C ve C++ gibi diğer popüler programlama dilleriyle entegrasyonu nedeniyle öğrenmesi kolay bir programlama dili olarak kabul edilir . Aslında, Gorton, öğrencilerin Align programında öğrendiği ilk dil olduğunu söylüyor. "Birçok bilgisayar bilimi kavramını hızlı bir şekilde kapsayabilirsiniz ve bunun üzerine inşa edilmesi nispeten kolaydır." Özellikle yeni başlayanlar arasında popüler bir programlama dilidir ve bu nedenle Python becerileri yüksek talep görmektedir.

2.JavaScript​

JavaScript, etkileşimli web siteleri oluşturmak için en popüler programlama dilidir; Gorton, "neredeyse herkes onu kullanıyor" diyor. Programcılar, Node.js ile birleştirildiğinde, tarayıcıya bir sayfa gönderilmeden önce sunucuda web içeriği oluşturmak için JavaScript kullanabilir ve bu, doğrudan tarayıcıda çalışan oyunlar ve iletişim uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir. Çok çeşitli eklentiler, JavaScript'in işlevselliğini de genişletir.

3.Java​

Java, dünya çapında büyük işletmeler tarafından kullanılan istemci-sunucu uygulamalarının geliştirilmesiyle en yaygın şekilde ilişkilendirilen programlama dilidir. Java, gevşek bağlı bir programlama dili olacak şekilde tasarlanmıştır; bu, Java ile yazılmış bir uygulamanın Java'yı destekleyen herhangi bir platformda çalışabileceği anlamına gelir. Sonuç olarak Java, “bir kez yaz, her yerde çalıştır” programlama dili olarak tanımlanmaktadır.

4.C#​

Microsoft, C#'ı C'nin daha hızlı ve daha güvenli bir çeşidi olarak geliştirdi. Windows, tarayıcı eklentileri ve mobil cihazlar için uygulamaların geliştirilmesini destekleyen Microsoft'un .NET yazılım çerçevesiyle tamamen entegredir. C#, paylaşılan kod tabanları, büyük bir kod kitaplığı ve çeşitli veri türleri sunar.

5.C​


Python ve Java ile birlikte C, programlamayı öğrenmek için "iyi bir temel" oluşturur. Şimdiye kadar geliştirilen ilk programlama dillerinden biri olan C, Python, Ruby ve PHP gibi daha modern diller yazmanın temeli olarak hizmet etti. Ayrıca hata ayıklaması, test etmesi ve bakımı kolay bir dildir.

6.C++​


C++, uygulamaların kendilerinin aksine uygulamaları çalıştıran sistemleri programlamak için iyi çalışan bir C uzantısıdır. C++ ayrıca çok cihazlı ve çok platformlu sistemler için de iyi çalışır. Zamanla, programcılar C++ için çok sayıda kitaplık ve derleyici yazdılar. Bu yardımcı programları etkili bir şekilde kullanabilmenin, bir programlama dilini anlamak için kod yazmak kadar önemlidir.

7.GO​

Golang olarak da adlandırılan Go, sistem düzeyinde programlama için verimli, okunabilir ve güvenli bir dil olarak Google tarafından geliştirilmiştir. Sistemlerin farklı ağlarda bulunduğu ve birbirlerine mesaj göndererek iletişim kurması gereken dağıtılmış sistemler için iyi çalışır. Nispeten yeni bir dil olmasına rağmen Go, geniş bir standartlar kitaplığına ve kapsamlı belgelere sahiptir.

8.R​

R, istatistiksel analitik ve makine öğrenimi uygulamalarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Dil genişletilebilir ve birçok işletim sisteminde çalışır. Birçok büyük şirket, büyük veri kümelerini analiz etmek için R'yi benimsemiştir, bu nedenle R'yi bilen programcılar büyük talep görmektedir.

9.Swift​


Swift, Apple'ın Mac bilgisayarlar ve iPhone, iPad ve Apple Watch dahil olmak üzere Apple'ın mobil cihazları için uygulamalar geliştirmeye yönelik dilidir. Birçok modern programlama dili gibi, Swift de oldukça okunabilir bir sözdizimine sahiptir, kodu hızlı çalıştırır ve hem istemci hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanılabilir.

10. PHP​

PHP, bir web sitesi bir sunucudan sık sık bilgi istediğinde, sunucu taraflı web geliştirme için yaygın olarak kullanılır. Daha eski bir dil olan PHP, programlama dilinin kullanımını kolaylaştırmak için çerçeveler, kitaplıklar ve otomasyon araçları üreten geniş bir kullanıcı ekosisteminden yararlanır. PHP kodunun hata ayıklaması da kolaydır.

Dikkate Alınması Gereken 7 Diğer Programlama Dili​


Aşağıdaki programlama dilleri, yukarıda listelenen 10 dil kadar popüler değildir, ancak programlama seçeneklerinizi genişletmek istiyorsanız, bunları da göz önünde bulundurmaya değer.


  • Dart , Windows ve iOS gibi birden çok platformda çalışması gereken programlama uygulamaları için idealdir.
  • Kotlin , Android işletim sistemi için uygulamalar geliştirmek için kullanılır.
  • MATLAB , MathWorks tarafından geliştirilen ve bilimsel araştırma ve sayısal hesaplama için kullanılan tescilli bir dildir.
  • Perl , öğrenmeyi kolaylaştıran ve kavram kanıtı geliştirmek için popüler hale getiren metin programlamaya başladı.
  • Ruby , diğer dillere kıyasla çekişini kaybediyor, ancak Ruby on Rails çerçevesi, Python, PHP ve JavaScript için daha sonraki Web uygulama çerçeveleri üzerinde etkili oldu.
  • Rust , yüksek performans ve güvenliği vurgular ve aynı anda birçok şeyin gerçekleştiği uygulamalar için kullanışlıdır.
  • Ölçeklenebilir dilde oyun olarak adlandırılan Scala , Java ile uyumludur ve bulut tabanlı uygulamalar için kullanışlıdır.

Hangi Programlama Dilini Öğrenmelisiniz?​


Geliştirmek istediğiniz yazılımın türü, hangi programlama dillerinin öğrenilmesi gerektiğine ilişkin bir husustur. Hangi yazılımı yazmak için hangi dilin kullanıldığına dair somut kurallar olmasa da, bazı eğilimler rehberlik ediyor:

  • Web tabanlı girişimlerin Python ve JavaScript'te programlama yapma olasılığı daha yüksektir.
  • Daha büyük şirketler, dahili yazılım uygulamalarını C# veya Java kullanarak ve Web uygulamalarını PHP kullanarak geliştirme eğilimindedir.
  • Veri analitiği programları tipik olarak R ve MATLAB programlama dillerini kullanır.
  • Otomotiv ve sağlık sektörlerindekiler gibi gömülü cihazlar, C, C++ veya Rust ile yazılmış yazılımları çalıştırır.
  • Bulutta çalışan uygulamalar giderek Go veya Scala'da yazılıyor.
  • Mobil uygulamalar giderek daha fazla Swift veya Kotlin ile yazılıyor.
 
Geri
Top