• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

24 Kasım Öğretmenler Günü: İlk Ne Zaman Kutlandı

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Kahve

24 Kasım Öğretmenler Günü: İlk Ne Zaman Kutlandı, Nasıl Ortaya Çıktı?​

Birçok ülkede 5 Ekim tarihinde kutlanan Öğretmenler Günü, Türkiye'de 24 Kasım'da kutlanıyor.

ogretmenler-gunu.webp

Huzurlu bir toplumda yaşamak, bilim ve teknolojide dünya ile rekabet etmek ve toplumun refah seviyesini yükseltme konusunda hiç şüphesiz eğitim kilit önemdedir. Her ülke; medeniyet değerlerini özümsemiş, sorumluluk sahibi, tarihini bilen ve çalışkan nesiller yetiştirmek ister. Öğretmenler ise bu sorumluluğun bilincinde olarak sevgi, özveri ve emekle yeni nesillere yol gösterirler. Öğrencilere rol model olan öğretmenler sadece bilgiyi aktarmakla kalmaz aynı zamanda öğrencilerin hayata ve kendine bakış açısını da şekillendirir. Dolayısıyla çocuklarımızın üretken, açık fikirli, dinamik ve öz değer sahibi bireyler olarak yetiştirilmesinde öğretmenlere önemli sorumluluklar düşer. Bu nedenle öğretmenlik mesleğine daima kutsiyet atfedilir. Hem dünyada hem de Türkiye’de özel günler aracılığıyla öğretmenler onurlandırılır. O gün çeşitli etkinler düzenlenerek öğretmenlik mesleğinin kutsallığı bir kez daha dile getirilir. Dünyada 5 Ekim’de kutlanan Öğretmenler Günü, Türkiye’de 24 Kasım’da kutlanıyor. Peki 24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak kutlanmasının sebebi nedir? Detaylara birlikte bakalım.

Dünya Öğretmenler Günü​

Dünyadaki birçok ülkede UNESCO’nun tavsiyesiyle her yıl 5 Ekim günü Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. 1994 yılından beri kutlanan bu özel gün, “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi”nin kabul edilişinin yıl dönümüdür. Batı ülkeleri 5 Ekim tarihinde Öğretmenler Günü’nü kutlasa da çeşitli ülkeler kendi kültürel ve tarihi geçmişlerine göre Öğretmenler Günü’nü farklı tarihlerde kutlamaktadır. Örneğin Mısır, Suudi Arabistan ve Umman gibi Arap ülkeleri Öğretmenler Günü’nü her yıl 28 Şubat tarihinde kutlar. Türkiye’de ise bu tarih 24 Kasım’dır. Sebebi ise 24 Kasım 1928 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul etmesidir.

Millet Mektepleri​

Türkiye’de 1 Kasım 1928 tarihinde resmi olarak Arap harfleri yerine Latin harflerini esas alan Türk alfabesi yürürlüğe kondu. Yeni Türk alfabesi tamamen Latin harflerinden oluşmuyordu. Türkçedeki sesleri karşılaması için “ç, ş, ğ, i, ö, ü” gibi harfler de bu yeni alfabenin içindeydi. Harf Devrimi’nin en temel nedeni vatandaşın okuma yazma oranını yükseltmekti. Çünkü Arap harflerini temel alan Osmanlı yazısı, öğrenmesi son derece zor bir sistemdi. Yeni Türkiye Cumhuriyeti ise zeki, çalışkan, üretken ve dinamik bir nesil yetiştirmek istiyordu. Bu nedenle 1928 yılında Harf Devrimi gerçekleştirildi. Hemen ardından bu yeni harfleri halka öğretebilmek için eğitim seferberliği başlatıldı.

Kısa bir süre sonra 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri açıldı. Aynı gün Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, bu okulların Genel Başkanlığını ve Başöğretmenliğini üstlendi. Bununla birlikte Millet Mektepleri dört ay süreli bir eğitim öngörüyordu. Genci yaşlısı, her kadın ve erkek Türk vatandaşı bu eğitim kurumunun bir parçasıydı. O dönemde Türkiye 13 milyon nüfusa sahip, küçük bir ülkeydi. Üç yılın sonunda tam bir buçuk milyon insan okur yazar hale geldi. Bu okullarda tam 50.690 öğretmen görev yaptı. Hatta içlerinde “seyyar öğretmen” olarak tanımlanan gezici öğretmenler de vardı. Okuma yazma bilen her asker, doktor, milletvekili öğretmen olabilirdi. Öyle de oldu. Kısa bir sürede eline kalem, defter alıp Millet Mektepleri çatısı altına giden çoğu vatandaş, bu öğretmenler sayesinde okuma yazma belgesi almaya hak kazandı.

1936 yılından sonra bu eğitim kurumları “Ulus Okulları” adıyla hizmet vermeye devam etti. Ancak bu sefer müfredatta sadece okuma yazma bilgisi yoktu. Sağlık, Hesap ve Ölçüler, Yurt Bilgisi gibi yeni dersler eklenmişti. Bununla birlikte kursa katılıp okuma yazma öğrenen vatandaşlara özel bir dergi çıkarıldı. Halk Mecmuası ismiyle yayınlanan bu dergi, vatandaşlar bilgilerini pekiştirsin, öğrendiklerini unutmasın diye çıkarılıyordu. Sonuç olarak 24 Kasım günü başlayan bu seferlik hiçbir zaman unutulmadı ve 1981 yılından sonra Öğretmenler Günü olarak kutlanmaya başladı.

Türkiye’de Öğretmenler Günü​

24 Kasım Öğretmen Günü kutlamaları ilk defa 1981 yılında başladı. Sanılanın aksine bu uygulama Cumhuriyet’in ilk yıllarında başlamadı. Öğretmenler Günü kutlamaları ilk defa 12 Eylül Askeri İdaresi öncülüğünde gerçekleşti. Fakat 12 Eylül yönetiminin, 24 Kasım tarihini seçmesinin bazı sebepleri vardı. İlk olarak 1981 yılı, Atatürk’ün doğumunun 100. yılıydı. 24 Kasım tarihi ise Atatürk’ün başöğretmenlik görevini üstlendiği tarihti. Tüm bu hesaplamalar yapıldıktan sonra 26 Şubat 1981’de Resmi Gazete’de “Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği” yayınlandı. Bu yönetmelikte, Öğretmenler Günü’nün amacı, kutlama sırasında komitelerin görev, sorumluluk ve yetki alanları belirlenmişti. O günden beri her 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor.

Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı, 24 Kasım Öğretmenler Günü çerçevesinde sanat ve kültürel etkinlikleri kapsayan özel bir program hazırladı. Öğretmenlerin moral ve motivasyonlarını yükseltmesi hedeflenen bu etkinlikler, yurt içi ve yurt dışındaki temsilciliklerde gerçekleştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda hazırlanan etkinlikler, 22 Kasım gününde Ankara’da başladı. Kutlama programında; resim ve fotoğraf yarışmaları, konserler, tiyatro gösterimleri, çevrim içi kutlamalar ve fidan dikme kampanyası gibi farklı etkinlikler bulunuyor. Biz de Cerezforum ekibi olarak, ülkemizin yarınlarını yetiştiren tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz
 
Geri
Top