• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

29 Haziran 1939 - Hatay Devleti Meclisi, oybirliğiyle Türkiye'ye katılma kararı aldı.

Suskun

V.I.P
V.I.P
Hatay Cumhuriyeti
République de Hatay

Başkent Antakya
Resmi dili Türkçe, Fransızca, Arapça
Dini İslâm
Yönetim Cumhuriyet
Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen
Başbakan Abdurrahman Melek

Tarih
- Kuruluş tarihi 7 Eylül, 1938
- Yıkılış tarihi 23 Temmuz, 1939

250px-Hatay_districts.png

Şuanki Hatay ili.

Hatay Cumhuriyeti (Arapça: لواء الإسكندرونة Lva' Alaskandarune - İskenderun Tugayı) günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlı Hatay ilinde 7 Eylül 1938 ile 23 Haziran 1939 tarihleri arasında kurulan devlettir. 23 Haziran 1939 günü Türkiye'ye katılmıştır.


Hatay_devleti_stamp.gif

Hatay devleti pulları
1937'de Milletler Cemiyeti kararıyla Hatay sorununun çözümü için kurulmuştur. Cumhuriyet'in kuruluşu Hatay Millet Meclisi'nin 2 Eylül 1938 tarihli kararıyla ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanlığına Tayfur Sökmen seçilmiştir. Devletin resmi dili Türkçe, ikinci dili ise Fransızca olmuştu ancak Arapça eğitim veren okullar Arapça eğitime devam edeceklerdi. Taslakta içişlerinde bağımsız olarak düşünülmüş, dışilişkiler, mali ilişkiler, gümrüklerin ve toprak bütünlüğünün Fransa ve Türkiye tarafından denetim ve güvence altına alınmasına karar verilmişti.


Bütün karar ve yürütme organları Türk nüfusunun yönetiminde olan Hatay Cumhuriyeti'nin statü gereği Suriye'ye olan bağımlılığı sorun yaratıyordu. Bu nedenle, aşama aşama gerçekleştirilen değişikliklerle Türkiye Cumhuriyeti'ne bağlanmaya doğru giden Hatay, II. Dünya Savaşı'nın yaklaşması nedeniyle Fransa'nın da ısrarcı olamamasından ve Fransa'nın Türkiye ile savaşmayı göze alamamasından yararlanarak 29 Haziran 1939'da Meclisinin aldığı karar doğrultusunda Türkiye'ye katıldı.
 
Geri
Top