5 bin yıllık hastalık

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Dünya çapında her yıl yaklaşık 1,7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor
672417_detay.webp

Dünya Sağlık Örgütünden yapılan açıklamada, Avrupa'da ilaca dirençli tüberküloz vakalarında yaşanan artışın endişe verici boyutlara ulaştığı ve gerekli önlemler alınmazsa hastalığın binlerce ölüme yol açabileceği kaydedildi.

''Mycobacterium tuberculosis'' bakterisiyle bulaşan ve genellikle akciğerleri etkileyen bir hastalık olan tüberküloz, dünya çapında her yıl yaklaşık 1,7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.

Tüberkülozun artışının nedeni ne? Nasıl bir hastalık? Nasıl bulaşıyor? Hastalığın belirtileri neler? Sadece akciğere mi yerleşir yoksa başka organlara da gider mi? Nasıl bir tedavisi var? Karşılıksız aşklar tüberküloza neden olur mu?

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta tüberkülozla ilgili bilgiler verdi:


"Tüberküloz yani halk arasında bilinen hali "Verem hastalığı", farklı isimlerle de bilinir- zafiyet- ciğerde yara, gibi isimler de verilir. İnce hastalık olarak da bilinir. İnceden inceye ilerleyen bir hastalık. İnce ruhlu, duygusal insanlarda görülen bir hastalık. Hastayı zayıflatıyor. Başka bir dilde de ince hastalık karşılığı olduğunu sanmıyorum. Tüberkükloz, tedavisi olan hastalıklardan birisi. Bu hastalıkta mikroplara etki eden çok etkili ilaçlarımız var. Bunun aşısı da var. Buna rağmen bu hastalığın ortadan kaldırılması mümkün olmuyor. 5 bin yıl öncesine kadar bu hastalığın tarihi gidiyor. İlaçların olmadığı dönemde Türkiye'de ölümler içinde birinci sırada geliyordu. Yılda 20 bin- 25 bin kişide verem hastalığı çıkıyor şu anki rakamlara göre. İlaçlar olmadığı zaman açık hava, bol gıda şeklinde tedavi ediliyordu. Dispanserler, sanatoryumlar vardı. Ülkemizde de böyle yerler var."
 
Geri
Top