• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

6 adımda doğru liseyi bulma rehberi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
TRABZONSPOR
TRABZONSPOR
TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından istemedikleri okula yerleşen adaylar için nakil süreci başladı. Bu durum aynı zamanda, öğrencilere ve anne-babalara doğru liseyi tercih etme yolunda son bir fırsat sunuyor. İyi bir lise eğitiminin üniversite hayatını direkt etkilediği gerçeğinden yola çıkarak bu yıl liseye başlayacak öğrenciler ve onlar için her zaman en iyisini düşünen anne babalar için ’doğru lise seçiminde’mutlaka sorgulanması gereken 6 önemli konu...


Seçtiğiniz lise çocuğunuzu YGS-LYS’ ye iyi hazırlamalı


Üniversiteye hazırlık olarak düşünülen lise yaşantısında, öğrencilerin hedeflerine emin adımlarla yürümelerine ortam ve olanak sağlayan eğitim sistemi olmalıdır. Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise tercihinde amaç, doğru üniversiteye yerleşmektir. Okulun bu süreci destekleme adına yaptığı çalışmalar, öğrenci danışmanlık sistemi, etütler, sınavlar, sistematik geri bildirim ve doğru kariyer yönlendirmesi çok önemlidir.


Seçtiğiniz lise iyi yabancı dil eğitimi vermeli

Dünyaya ayak uyduran, dünya vatandaşı yetiştiren okullar özellikle yabancı dil eğitiminde çok iyi olmalıdırlar. Yalnızca İngilizce ile sınırlı kalmayan, öğrencilerin farklı dilleri tanımalarına olanak sağlayan liseler tercih edilmelidir. Özel bir eğitim kurumu tercih edilecekse yabancı dil eğitiminin bağımsız kurumlarca denetlenmesine ve sertifika programlarının olmasına dikkat edilmelidir. Çocuğunuz liseyi bitirdikten sonra hazırlık okumadan üniversiteye başlaması da çok önemlidir.


Seçtiğiniz lise çocuğunuzun yeteneklerini keşfetmeli

Bir öğrenci sadece okula bir şeyler öğrenmek için değil, kendisini ispatlamak, arkadaşlıklar edinmek, sosyalleşmek için gider. Çocuğunuzun kendini ifade edebileceği mutlu olabileceği sanatsal, sportif, kültürel ve dil kulüpleri olmalı okulda. Ayrıca ilgi, yetenek ve motivasyonuna uygun meslekler belirlenip kariyer rehberliği yapılmalıdır.

"Üniversite Mezunlarının %80’inden Fazlası Kendi Mesleğini Yapamıyor."
Örneğin çok iyi bir puanla çocuğumuz mimarlık fakültesine giriyor ve çok iyi puanla da mezun olabiliyor. Ama üç boyutlu düşünemiyorsa, tasarım gücü yoksa başarılı bir mimar olamıyor. Çok iyi bir mimar olacak bir öğrencimiz, doktor oluyor. Mezunların % 80’inden fazlası kendi mesleğini yapamıyor. Ve mesleklerini yapanlar da mutlu olamıyorlar.

Seçtiğiniz lisenin fiziki yeterlilikleri olmalı

Fiziki yapının yeterliliği eğitimin kalitesini arttırmaktadır. Öğrencinin derslerde öğretmenle daha fazla akademik temasta bulunabilmesi adına sınıflar kalabalık olmamalıdır. Öğrencinin öğrendiğini uygulayıp pekiştirebileceği laboratuvarlar olmalıdır. Derslikler konforlu yüksek tavanlı ferah ve ışık alan odalar olmalıdır. Öğrencilerin sosyal özelliklerini geliştirebileceği sanat ve spor alanlarının olması iyi bir eğitim için çok önemlidir.


Seçtiğiniz lise evinize yakın olmalı

Özelikle büyük şehirlerde yaşayanlar için trafiğin yoğun olduğu zamanlarda, saatler süren yolculuklarla evlerine veya okullarına varan öğrencilerin ders performansları olumsuz yönde etkilenmektedir. Dolayısıyla lise seçimi yapılırken ulaşım ön sıralarda tutulmalıdır. Eğer özel okul tercih edilecekse bulunduğu şehirde öğrenci ve velilerine birden fazla farklı yer alternatifi sunan büyük kurumsal yapılar seçilmelidir. Herhangi bir taşınma ihtimaline karşı ileride avantaj sağlayacaktır.


Seçtiğiniz lise bilimsel projelere ve çalışmalara imkân tanımalı

Lise eğitimini üniversiteye hazırlık yaşantısı olarak tanımlayabiliriz. Üniversite eğitiminin hazır bulunuşluluğu akademik yeterlilik olduğu kadar bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini bilme, doğru bilgiye ulaşma, ulaşılan bilgileri sorgulama ve doğru kullanabilmektedir. Bu kazanımların öğrenilmesinde kullanılan en etkili yöntem proje temelli eğitimdir. Seçeceğiniz lise de proje temelli eğitim yapılıyor mu dikkat ediniz.

TEOG sonucu sizi bugün mutlu eder! Doğru okul seçimi ise sizi hayat boyu mutlu eder...

Kaynak: Hürriyet...
 
Geri
Top