Acı biber farklı türlerden, tadı acı olan biber çeşitlerine verilen ad.
Uzun olanları sivri, ufak olanları cin biber olarak adlandırılır.
Amerika kökenlidwir. Bütün dünyada yiyecek ve ilaç malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Kırmızı biber, Amerika'da MÖ 7500'lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Amerika'ya Avrupalıların gelmesiyle birlikte, önce İspanya ve Portekiz'de, daha sonra tüm Avrupa ve dünyada yayılmıştır. (Kaynak:Vikipedi.)
Çoğu insan damak tadı gereği ya da alışkanlıklardan dolayı acı biberden hep uzak durur.
Ancak; acı biber içeriğinde bulunan öneml vitamin, potasyum ve kalsiyum değerleriyle hepimiz için çok önemli bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanlar sağlıklı yaşam için her gün 1 tane acı biber yemeniz gerektiğinde hemfikir.
- Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemelisiniz. C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını artırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.
- Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar ve beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturur.
- Yapılan bilimsel araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiş bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür.
- İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur.
Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini de en aza indirir.
- Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber ülserin ilerlemesini de önler.
- Acı biber iyi bir zayıflatıcıdır.
Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını da sağlar.
- Solunum zorluğu yaşayanlarda etkili olan acı biber balgam söktürür ve kronik bronşit rahatsızlıklarında oldukça etkilidir.
- Sindirim salgısını artıran acı biber iştahı açması sayesinde sindiriminde daha rahat olmasını sağlar.
- Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz.
- Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlayarak doğal bir kemoterapi görevi görür.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
AFLATOKSİNE DİKKAT
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'nca hazırlanan raporda, kırmızıbiberin kansorejen küf mantarı olan aflatoksin riski taşımaması için, toprak üzerinde kurutulmaması, ısı ve nem ayarlı depolarda korunması gerektiği belirtildi.
Raporda, ilkel koşullarda hazırlanan kırmızıbiberde aflatoksin riskinin ortaya çıkabileceği kaydedilerek, ürünün bozulmasına yol açan aflatoksinin, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.
Kırmızıbiberin hasat edildikten sonra toprakla temasının kesilmesi ve kurutma tünellerinde kurutulması gerektiğine işaret edilen raporda, ürünün ısı ve nem ayarlı yerde korunmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
Başka bir araştırmaya göre de; Bazı yiyeceklerin, algılama yeteneğini artırdığı, beyni daha verimli hale getirdiği ve daha hızlı düşünmeyi sağladığı bildirildi.
(Alıntıdır.)
Uzun olanları sivri, ufak olanları cin biber olarak adlandırılır.
Amerika kökenlidwir. Bütün dünyada yiyecek ve ilaç malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Kırmızı biber, Amerika'da MÖ 7500'lü yıllardan beri insan beslenmesinin bir parçasıdır. Amerika'ya Avrupalıların gelmesiyle birlikte, önce İspanya ve Portekiz'de, daha sonra tüm Avrupa ve dünyada yayılmıştır. (Kaynak:Vikipedi.)
Çoğu insan damak tadı gereği ya da alışkanlıklardan dolayı acı biberden hep uzak durur.
Ancak; acı biber içeriğinde bulunan öneml vitamin, potasyum ve kalsiyum değerleriyle hepimiz için çok önemli bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
Uzmanlar sağlıklı yaşam için her gün 1 tane acı biber yemeniz gerektiğinde hemfikir.
- Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemelisiniz. C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını artırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.
- Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar ve beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturur.
- Yapılan bilimsel araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiş bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür.
- İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur.
Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini de en aza indirir.
- Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber ülserin ilerlemesini de önler.
- Acı biber iyi bir zayıflatıcıdır.
Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını da sağlar.
- Solunum zorluğu yaşayanlarda etkili olan acı biber balgam söktürür ve kronik bronşit rahatsızlıklarında oldukça etkilidir.
- Sindirim salgısını artıran acı biber iştahı açması sayesinde sindiriminde daha rahat olmasını sağlar.
- Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz.
- Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlayarak doğal bir kemoterapi görevi görür.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
AFLATOKSİNE DİKKAT
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı'nca hazırlanan raporda, kırmızıbiberin kansorejen küf mantarı olan aflatoksin riski taşımaması için, toprak üzerinde kurutulmaması, ısı ve nem ayarlı depolarda korunması gerektiği belirtildi.
Raporda, ilkel koşullarda hazırlanan kırmızıbiberde aflatoksin riskinin ortaya çıkabileceği kaydedilerek, ürünün bozulmasına yol açan aflatoksinin, insan sağlığı için de ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.
Kırmızıbiberin hasat edildikten sonra toprakla temasının kesilmesi ve kurutma tünellerinde kurutulması gerektiğine işaret edilen raporda, ürünün ısı ve nem ayarlı yerde korunmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekildi.
Başka bir araştırmaya göre de; Bazı yiyeceklerin, algılama yeteneğini artırdığı, beyni daha verimli hale getirdiği ve daha hızlı düşünmeyi sağladığı bildirildi.
(Alıntıdır.)