Açık Öğretim Nedir?
1982- 1983 öğretim yılında, Anadolu Üniversitesi’ne bağlı olarak başlayan açıköğretim eğitim sistemi (AÖF) 19. eğitim yılını doldurmuştur. Daha önce 70’li yıllarda “Mektupla Öğretim” adı altında uygulanmak istenen bu tip eğitimsistemi,bazı nedenlerden dolayı başarısız olmuştur. 1982 yılında başlayıpgünümüze kadar ulaşan AÖF sistem, ilk dönemlerdeki aksaklıklarını gidererek, günümüzde 500 bin öğrenciye eğitim veren, başarılı bir kurumdur. Bunun başlıca sebepleri; bir üniversitenin bünyesinde uygulanması ve teknolojik gelişmelerden, gününde yararlanmasıdır.
Uzaktan eğitimde görülen başlıca olumsuzluklar; kitapların zamanında öğrencilere ulaşmaması, sınav sonuçlarının gününde değerlendirilmemesi, görsel ve işitsel yayınların yetersizliği, akademik danışmanlık, bilgisayara desteği ve internet sistemlerinde görülen aksaklıklar vb. gibidir.
Fakat Anadolu Üniversitesi’nin son 7 yıldır planlı ve sistemli çalışmaları sonucu en iyi uzmanlarca hazırlanan kitaplar, tüm yayınlarını gününde öğrencilerine ulaştırması, geçmişte sınavlarda görülen aksaklıkları gidermek amacıyla sınavlar yapma ve değerlendirmeyi kendi bünyesinde yapması, sınav sonuçlarını zamanında öğrencilere ulaştırması gibidir.
Anadolu Üniversitesi bünyesinde halen 3 fakültede AÖF sistemi ile eğitim verilmektedir. Bunlar İktisat Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Önlisans öğrencilerinin eğitimini veren Açık Öğretim Fakültesidir.
Anadolu Üniversitesi AÖF eğitim sistemine başlarken; dünyada 60 yıldan beri bu sistem uygulanmaktaydı. Uzmanlarını, sistemi uygulayan ülkelere (Hollanda, İngiltere, Almanya, Amerika, Avustralya vb.) göndermiştir.amaç sistemin ülkemizde başarılı ve eksiksiz olmasıdır. Nitekim 15 yıl gibi kısa bir süre sonunda 60 yıldır bu sistemi uygulayan ülkelerin seviyesine gelmiştir.aksayan yönlerin giderilmesi için, AÖF öğrencileri ile kurulan iletişim sonucu olumlu gelişmeler ortaya çıkmıştır.