• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Adi Şirket

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
ADİ ŞİRKET

Adi şirket, sahibinden ayrı bir varlığı olmayan şirketlerdir. En basit şirket modelidir.

T.C. Borçlar Kanunu'na tabi olan adi şirketlerin tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. Bu nedenle kendilerine ait mal varlıkları üzerinde ortaklarının müşterek mülkiyeti vardır. Şirketle ve şirketin malvarlığı ile ilgili hukuki eylem ve işlemlerde tüm ortaklar birlikte hareket etmek zorundadırlar.Borçlar Kanunu'nun 520 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.

Adi şirket sözleşmesi herhangi bir şekle bağlı değildir. Hatta yazılı olması dahi gerekmez. Ancak ortaklığa sermaye olarak getirilen değer, devri ve tasarrufu şekle bağlı ise, kanundaki bu şekil şartının yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin, ortaklardan birisi sermaye olarak ortaklığa bir gayrimenkulün mülkiyetini taahhüt etmiş ise, Medeni Kanun uyarınca, taşınmazların devri tapu siciline tescil ile tamam olacağı için, gayrimenkulün tapuda adi ortaklık (yani tüm ortaklar adına) tescil edilmesi gerekmektedir. Aksi halde sermaye koyma borcu yerine getirilmiş sayılmaz. İki veya daha fazla kimsenin emeklerini (saylerini) ve mallarini ortak bir amaca ulasmak dogrultusunda sarf etmeyi taahhut ettikleri sirket turudur.Bu sirketin varligi icin taraflarca lafzi olarak adi sirket kuruldugunun telaffuzu gerekmemektedir.Yani niteligi itibariyle iki veya daha fazla kisi arasindaki iliskinin muhtevasi bu ortaklik turunu karsiliyor ise taraflar arasindaki iliskiye adi sirket hukumleri uygulanir. Adi ortaklığa emeği ile katılan ortağın şirketin zararlarından sorumlu olmayacağı iç ilişkide kararlaştırılabilir. ancak bu hüküm ortaklıkla işlem yapan üçüncü kişilere karşı geçerli değildir. Üçüncü kişiler ortaklık ile yaptıkları işlemlerden dolayı alacaklarını ortaklardan herhangi birine veya hepsine başvurarak alabilirler. Borcu ödeyen ortağın iç ilişkide diğer ortaklara başvurma (rücu) hakkı vardır. Eger bir ortaklik kanunda sayilan diger ortakliklardan (A.S/ LMT gibi...)herhangi birini karsilamiyor ise o ortaklik iliskisine adi ortaklik hukumleri uygulanir. bu ortaklikta taraflardan biri gizli ortak olarak kalip diger ortagi sirketi temsile yetkili kilabilir. (sirket=ortaklik)

Adi şirketlerin bir başka önemli özelliği, tüzel kişiliklerinin bulunmamasıdır. Bu sebeple, bu şirketlere ait mal varlığı olamaz. Ve şirkete ait her türlü işlem, ortakları tarafından gerçekleştirilir.

Şirketin kuruluş sözleşmesinde, ortakların payları belirtilmemişse, her birinin eşit oranda hisseye sahip olduğu varsayılır.

Eğer, adi şirketin kuruluş sözleşmesinde karın nasıl paylaştırılacağı belirtilmemişse, yılsonu bilançosunda ortaya çıkan kar rakamı, ortaklar arasında eşit ya da sözleşmedeki hisse paylarına uygun olarak bölüştürülür.

Adi şirketlerin yönetimi
Adi şiretlerde ortakların, hisse paylarına bakılmaksızın bir oy hakları vardır. Şirketin kuruluş sözleşmesine bunun aksine bir hüküm koyulursa, geçersiz addedilir. Adi şirkette kararlar oy birliğiyle alınır.

Ortaklardan biri, şirket için masraf yaptığında, diğer ortaklar ona karşı sorumluluk altına girerler. Öte yandan şirkete herhangi bir nedenle para koyan ortak, faiz isteyebilir.

Dezavantajları
Adi şirketlerin yasal olarak bir başka olumsuz yanı, hissedarlardan birinin ortaklıktan ayrılmak istemesi durumunda, şirketin feshini talep etmek zorunda bulunmasıdır. Aynı şekilde, ortaklardan birini şirketten çıkarmak için de fesih istemi şarttır.

Adi şirketler, tüzel kişiliklerinin bulunmaması nedeniyle kendi adlarına borç veremez ya da dava açamaz. Bu işlevleri yerine getirmesi gerekenler, tek tek adi şirketin ortaklarıdır.
 
Geri
Top