Afrika Pençeli Kurbağası (Xenopus Laevis)
Afrika pençeli kurbağası (Xenopus laevis) Pipidae familyasından Güney Afrika'da yaşayan bir kurbağa türü.
Yassı bir kafaya sahip olan bu türün büyüklüğü 12 cm'ye kadar olabilir. İsmini arka ayaklarında bulunan üç kısa tırnak-pençe görünümlü yapıdan almaktadır. Bu tırnakları büyük olasılıkla avcı diğer canlılardan saklanmak için kendisini toprağa gömmek için kullanmaktadır.
Her ne kadar X. laevis model organizmalarda olması istenen özelliklerden biri olan kısa nesil süresine (generation time) ve basit genetik yapıya sahip olmasa da gelişim biyolojisi için önemli bir model organizmadır. X. laevisin cinsel erginliğe ulaşması 1-2 yıl sürer ve aynı cinsten diğer türlerin bir çoğu gibi tetraploittir. Xenopus'un tetraploid olması knock-out (gen susturumu gen şutlaması) gibi genetik bir takım tekniklerin bu canlı üzerinde uygulanmasını güç ya da imkânsız kılmaktadır. Yine de tüm dezavantajlarına rağmen bu kadar yaygın kullanılmasına sebep olan bir takım avantajları da vardır. Örneğin büyük ve işlemesi kolay yumurta ve embryoları vardır. Bu işleme kolaylığı Amfibi (İki yaşayışlı) embriyolarına gelişim biyolojisi tarihi boyunca olduğu kadar günümüzde de önemli bir yer sağlamaktadır. Roger Wolcott Sperry X. laevisi görme sisteminin gelişimini açıklayan ünlü deneylerinde kullanmıştır.
Aşağıda 4 günlük bir kurbağa embriyosunun hematoksilin ve eosin boyaması sonucu renklendirilmiş histolojik bir kesiti görülüyor.