Akciğer Rahatsızlıklarına Bitkisel Çözümler
EBEGÜMECİ: 1 bardak kaynar suya, 5-6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3bardak içilir.
OĞULOTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, gün de 3 bardak içilir. Yaprakları toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir.
Tohumundan günde 3 gr içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.
PİÇ KENEVİR: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
YULAF SAMANI: Yulaf samanı çay gibi kaynatılıp içilir.
DIŞ OTU TOHUMU: 1 bardak suya, 10-20 gr tohum konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
KARA KAFES OTU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr ince doğranmış kök veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir (bronş iltihabında).
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
1 bardak suya, bir miktar kara hindiba kökü konur, 10 dk kaynatılır, indirilir üzerine yarımşar tatlı kaşığı yavşan otu, küçük inci çiçeği, hindiba çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (akciğer iltihabında).
KETEN TOHUMU: Keten tohumu kaynatılır, sıcak lapa halinde kullanılır.
SINIR OTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Aynı miktar kaynatılarak da kullanılabilir.
Taze sinir otu yapraklan sıkılır, elde edilen sudan günde 3-5 bar dak içilir.
CİĞER OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 kaşık bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 3 gr çiçek konur, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (akciğer nezlesi). Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir.
SALATALIK: Salatalık sıkılır, suyundan günde 1-2 bardak içilir.
KILIÇ OTU-SARI KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 gr taze veya kuru bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
SEMİZOTU: Semizotu sıkılır, su yu içilir (akciğer serdeşmesinde).
ŞALGAM TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr şalgam tohumu toz halinde 5 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
ŞALGAM: 1 bardak suya, 20 gr ince doğranmış şalgam konur, 10 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
ŞEFTALİ PÜSÜ (ZAMKI): Şeftali püsü sirke içerisinde eritilip içi lir.
AYÇİÇEĞİ: 2 bardak suya, 1 tatlı kaşığı ezilmiş ayçiçeği ve ufalanmış kuru yaprak konur, 30 dk hafif ateşte kaynatılır, soğuyunca süzülür, şekerle tatlandırılır. Gece yatarken içilir.
BURÇAK TOHUMU: Burçak tohumları toz haline getirilir, balla macun yapılır günde 2 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.
1 bardak suya, 30 gr burçak ko nur, 20 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir (bronşları açıcı olarak).
KUŞ EKMEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
TIBBİ KESTERE: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içilir (akciğer rahatsızlıklarında).
TURP SUYU: Turp sıkılır, suyundan günde 2 çay bardağı bal şerbeti ile içilir.
NANE: Nane, su yoncası, andız otu kökü eşit miktarda karıştırılır 1 bardak kaynar suya, karışımdan 1 kaşık konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
EBEGÜMECİ: 1 bardak kaynar suya, 5-6 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3bardak içilir.
OĞULOTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, gün de 3 bardak içilir. Yaprakları toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir.
Tohumundan günde 3 gr içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.
PİÇ KENEVİR: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
YULAF SAMANI: Yulaf samanı çay gibi kaynatılıp içilir.
DIŞ OTU TOHUMU: 1 bardak suya, 10-20 gr tohum konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
KARA KAFES OTU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr ince doğranmış kök veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir (bronş iltihabında).
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
1 bardak suya, bir miktar kara hindiba kökü konur, 10 dk kaynatılır, indirilir üzerine yarımşar tatlı kaşığı yavşan otu, küçük inci çiçeği, hindiba çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (akciğer iltihabında).
KETEN TOHUMU: Keten tohumu kaynatılır, sıcak lapa halinde kullanılır.
SINIR OTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Aynı miktar kaynatılarak da kullanılabilir.
Taze sinir otu yapraklan sıkılır, elde edilen sudan günde 3-5 bar dak içilir.
CİĞER OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 kaşık bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 fincan içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 3 gr çiçek konur, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (akciğer nezlesi). Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir.
SALATALIK: Salatalık sıkılır, suyundan günde 1-2 bardak içilir.
KILIÇ OTU-SARI KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 gr taze veya kuru bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
SEMİZOTU: Semizotu sıkılır, su yu içilir (akciğer serdeşmesinde).
ŞALGAM TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 5 gr şalgam tohumu toz halinde 5 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
ŞALGAM: 1 bardak suya, 20 gr ince doğranmış şalgam konur, 10 dk kaynatılır, soğuyunca süzülür, günde 3-4 bardak yemeklerden 1-2 saat sonra içilir.
ŞEFTALİ PÜSÜ (ZAMKI): Şeftali püsü sirke içerisinde eritilip içi lir.
AYÇİÇEĞİ: 2 bardak suya, 1 tatlı kaşığı ezilmiş ayçiçeği ve ufalanmış kuru yaprak konur, 30 dk hafif ateşte kaynatılır, soğuyunca süzülür, şekerle tatlandırılır. Gece yatarken içilir.
BURÇAK TOHUMU: Burçak tohumları toz haline getirilir, balla macun yapılır günde 2 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.
1 bardak suya, 30 gr burçak ko nur, 20 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir (bronşları açıcı olarak).
KUŞ EKMEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
TIBBİ KESTERE: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içilir (akciğer rahatsızlıklarında).
TURP SUYU: Turp sıkılır, suyundan günde 2 çay bardağı bal şerbeti ile içilir.
NANE: Nane, su yoncası, andız otu kökü eşit miktarda karıştırılır 1 bardak kaynar suya, karışımdan 1 kaşık konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.