Akrilik boya, yağlıboya kıvamında, suluboya parlaklığında su bazlı bir boya türüdür. Yapısındaki esnek pigmentler sayesinde dış etkenlere yağlıboyadan daha dayanıklıdır. Tuval üzerinde çatlama yapmadığı için ressamlar tarafından tercih edilmektedir. Kokusuz ve çabuk kuruyan bir yapıya sahiptir. Renk alternatifleri ve tonlamalar elde etmek için beyaz renk tercih edilebilir veya suyla da inceltilebilir. Kullanım alanı resim sanatıyla sınırlı olmayıp dekorasyon ve çeşitli boyamalarda da kullanılabilir. Akrilik boya hızla kuruyan bir boyadır.Akrilik boya kuru iken su ile temizlenebilir.
Siz de sürekli hayallerini tuval üzerine aktarmayı isteyen ama bir türlü ilk fırça darbesini atamayanlardan mısınız? Evinizdeki ahşap tepsiyi bir türlü istediğiniz renge boyayamadınız mı? Korkmayın, bu yazı sizin için ateşleyici bir güç olacak. Çünkü bu yazımda size hayallerinizin o buğulu havasını tam olarak aktarabileceğiniz bir boya çeşidiyle tanıştıracağım. Nam-ı diğer akrilik boya.
Akrilik boya, hem yağlı boyanın kıvamına hem de sulu boyanın parlaklığına sahip bir boya çeşididir. Dayanıklılığı, su ile temizlenebilmesi, su ile inceltilebilmesi, ahşap da dahil olmak üzere birçok yüzeye uygulanabilmesi; akrilik boyayı, sanatçılar için vazgeçilmez bir malzeme haline getirmiştir. Tuval üzerinde bıraktığı o hoş, mat renk bütünlüğü de cabası... Akrilik boya tüp, şişe veya cam kaplar içinde satılır. Yani akrilik boya kullanmaya karar verdiğinizde, önce hangi yüzeye ne kadar uygulayacağınızı göz kararı bilmeniz gerekir. Akrilik boyanın yanında satılan yardımcı ürünlerin çeşitliliği, ilk başta gözünüzü korkutabilir. Ancak su haricinde kullanabileceğiniz seyreltici/inceltici yardımcı maddeler başlangıç için yeterli olacaktır. Malzemeler alındı; fırçalar hazırlandı; sıra geldi boyamızı kabından çıkarıp kullanmaya! Bu noktada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur, akrilik boyanın kuruma süresidir.
Akrilik boya, içine her ne kadar inceltici koyulsa da en çabuk kuruyan boyalardan biridir. Dolayısıyla fırça darbelerinize biraz hız kazandırmanız sizin için iyi olacaktır. Değişik tonlamalar ve renk alternatifleri elde etmek için spatulanızın ucuna aldığınız biraz beyaz boyayı suyla karıştırıp renk paletinizdeki diğer boyalara ekleyebilirsiniz. Hayalgücünüzün o mükemmel dünyasında gezerken sadece fırçanızı kullanmak zorunda değilsiniz; spatulanızı ve hatta tüpünüzü direkt olarak kullanabilirsiniz. Birbiri üstüne binen renkli elastik katmanlar hem resminize ayrı bir boyut katacak hem de göze hoş gelen bir renk zenginliği yaratacaktır. Yüzey üzerinde kuruyan herhangi bir boya şeridini, suyla veya incelticiyle açarak düzeltmeler yapabilirsiniz. Ayrıca kuruyan renk şeridinin üzerine farklı renkler uygulayabilirsiniz. Eserinizi bitirdikten sonra, kahvenizi alıp keyifle izlemeden hemen önce, boyanızın kapağını kapatmayı ve fırçalarınızı, spatulanızı, paletinizi temizlemeyi unutmayın. Kuruyunca sert bir yapı oluşturan akrilik boya, temizlemeyi unutursanız, fırçalarınızı kullanılmaz hale getirebilir.