• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Aktüerya Nedir?

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Dünya Meslekleri Sıralaması

1#Biologist
2#Actuary (AKTÜERYA)
3#Financial Planner
4#Computer-Systems Analyst
5#Accountant
6#Software engineer
7#Meteorologist
8#Paralegal asistant
9#Statistician
10#Astronomer

Aktüerya insanların, doğum, ölüm, hastalık, sakatlık, emeklilik gibi yaşamını; yangın, kaza, deprem, sel, hırsızlık gibi mal varlığını etkileyen rastgeleliğe bağlı, öngörülemeyen olaylarla ve bu olayların finansal etkileriyle ilgilenir. Aktüerya bilimcileri bu tür olayların oluşma riskini analiz etmek, olasılıklarını tahmin etmek ve bu olayların finansal etkilerini hafifletici güvenlik programları oluşturmak üzere eğitilirler.

Her insan ve kurum riskle karşılaşabilir ve risk çok farklı şekillerde oluşabilir. Aktüerler riski ölçme ve yönetmede uzman olduklarından, toplumun fiziksel ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesinde önemli katkıları vardır. Aktüerlerin geliştirdiği risk programları dikkate alınmadığında, ekonomide istenilmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Aktüerya eğitiminin amacı aktüerya, istatistik, matematik, sigortacılık, bilgisayar, finans gibi bilgilerle donatılmış; sosyoloji, felsefe gibi sosyal bilim dersleriyle desteklenmiş ve bu bilgileri ilgili olduğu her alanda kullanılabilecek çağdaş, yaratıcı ve sorunları bağımsız olarak çözebilecek aktüerler yetiştirmektir.

Dört yıllık Aktüerya eğitiminde önce matematik, istatistik, bilgisayar ve ekonomi ağırlıklı temel dersler, daha sonra risk kuramı, risk analizi, hayat ve hayat dışı sigortalar matematiği, emeklilik matematiği, finans matemetiği, aktüeryal yazılımlar, aktüerya uygulamaları gibi uzmanlık dersleri verilmektedir. Aktüerya eğitiminde başarılı olan öğrenciler gerekli kredileri tamamlayarak İşletme ya da Ekonomide Yandal diploması da alabilirler.

Aktüer olmak isteyen adayların matematik bilgisi güçlü, bilgisayardan yararlanarak sayısal analizler yapmaktan hoşlanan, girişimci, araştırmacı, yeniliklere açık, ekonomi ve bankacılıkla yakından ilgili kişiler olmaları gerekir.

üniversite sınavına girenlere tavsiyem çok güzel bir bölüm sayısaldan öğrenci alıyor.


Türkiye de sadece marmara ve hacettepe üniversitelerinde aktüerya lisans eğitimi veriliyor.
ilgilenenlere duyurulur....
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
ayrıca
Aktüer nedir?
- Sigorta matematikçisidir. Hangi risk için hangi şartlarda ne kadar sigorta primi ödenmesi gerektiğini hesaplayarak standardize eder. Eski Roma'da sayan kişi anlamına gelirdi. Ülkemizde her sigorta şirketi mutlaka en az bir aktüer bulundurmak zorundadır.
- Sigorta matematiğine de aktüerya adı verilir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Gelecekteki riskleri belirleyen, fiyatları tespit eden ve yatırım stratejilerini formüle eden aktüerler ekonomik büyümenin, istihdam imkânlarının ve yatırımların karlılıklarının arttırılmasına yardımcı olurlar. Aktüerler yatırımlarda, risk sınıflandırmada ve emeklilik planlarının oluşturulmasında matematiksel ve mesleki tecrübelerinden faydalanırlar. Aktüerlik, sahip olduğu tüm bu özellikler sayesinde en önemli meslek grupları arasında yerini almıştır. Aktüerlerin büyük bir kısmı sigorta sektörünün hayat ve sağlık ya da mal ve kaza sigorta branşlarında uzmanlaşırken bir kısım aktüer de finans sektöründe ve sosyal güvenlik sistemlerinde çalışmaktadırlar.

Sigorta sektöründe çalışan aktüerler hayat ve sağlık sigorta şirketlerinde, mal ve kaza sigorta şirketlerinde, emeklilik planlarının yönetilmesinde, sigorta acentelerinde ve broker olarak hizmet vermektedirler. Bu grubun dışında kalan aktüerler özellikle yönetim ve halkla ilişkiler konularında ortaklıklarda ya da danışman aktüerlik hizmeti veren kuruluşlarda çalışmaktadırlar.

İçerisinde risk kavramının yer aldığı her alanda aktüerler hizmet vermektedirler. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2002 yılında 15.000 aktüer istihdam edilmiştir. İstihdam edilen bu aktüerlerin % 70’i ücretli ve maaşlı olarak sigorta sektöründe çalışmaktadır.

A.B.D.’de, istihdam imkânları gittikçe artan bilgisayar, veri metodlama hizmetleri, sağlık hizmetleri, yönetim ve aktüeryal danışmanlık vb. sektörlerde, aktüerlerin de istihdam imkanları hızla artmaktadır.

Sağlık bakımı yönetimi ve maliyetleri kontrol altına alma isteğindeki değişiklikler aktüerler için fırsatlar sağlamaya devam etmektedir. Aktüerler ayrıca, genetik testi veya AIDS gibi hastalıkların etkisi gibi çekişmeli medikal sonuçların risklerinin değerlendirilmesine de ortak olurlar.

Aktüerlere, deprem, kasırga, sel ve diğer doğal afetler gibi katastroflarla birleşen risklerin değerlendirilmesinde de ihtiyaç duyulmaya devam edilmektedir.

Aktüerler zehirli atık yayılması olasılığı veya bir fabrikada kirlilik kontrol araçlarını yerine getirmenin maliyet ve kârı gibi risklerin değerlerini saptarlar. Ekonomik küreselleşmenin devam etmesi ve şirketlerin operasyonlarını yurt dışına genişletmesinde; yeni bir fabrikanın kurulması veya yabancı yardımcı kazanma gibi risklerin değerlendirilmesinde, gittikçe artarak aktüerlere ihtiyaç duyulmaktadır. Banka, güvenlik ve mal endüstrileri de aktüerlere giderek daha fazla ihtiyaç duymaktadır.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Aktüerya, hayat sigortalarının ilk uygulamaları ile birlikte 1792 yılında İngiltere'de ortaya çıkmış olan, çok güçlü bir matematiksel ve istatistiksel altyapı gerektiren, sigorta, uzun vadeli yatırımlar ve emeklilik ile ilgili fiyatlandırma ve risk analizine yönelik hesaplama ve tahmin yöntemlerinin bütününü içeren bir bilim dalı.

Aktüerler; sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri ve benzeri kurumlarda çalışan profesyonellerdir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Aktüer finansal riskleri değerlendirebilen çözümler öneren ve her çözümün uzun dönemdeki sonuçlarını irdeleyebilen bir profesyoneldir. Aktüer yalnızca bugünü değil yarınları da düşünerek finansal belirsizlikleri değerlendirir. İleriye yönelik projeksiyonlar yaparak stratejik kararlar için önerilerde bulunur.
Aktüer sahip olduğu teknik bilgileri üst yönetime aktaran sosyal bir matematikçidir. Aslında aktüer olmak bir düşünce yapısı kazanımı ile gerçekleşmektedir. Bu perspektifte de aktüerler için bir çalışma alanı tanımlayarak bir kısıtlamaya gitmek yersiz ve anlamsız olmaktadır. Temel düşünce yapısının doğru yerleşmiş olması ön koşulu ile sigorta şirketleri finans kurumları fon yönetimi şirketleri devlet kuruluşları uluslararası sosyal güvenlik örgütleri üniversiteler araştırma ve danışmanlık şirketleri ve benzerleri aktüerler için bir rol sahnesi olabilmektedir.
Gelecekteki riskleri belirleyerek fiyatları tespit eden ve yatırım stratejilerini oluşturan aktüerler yatırım karlılıklarını artırıp istihdam imkanları yaratarak çalıştıkları ülkelerin ekonomik büyümesine de katkı sağlarlar.
Türkiye’de Aktüer olabilmek için; matematik istatistik ekonometri veya aktüarya dallarında eğitim veren en az dört yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunu bitirmiş olmak ve Hazine Müsteşarlığı’nın sınavından geçmiş olmak ile 2 yıl mesleki uygulama görmüş olmak yeterlidir.
Hazine Müsteşarlığı’nda Aktüerliğe atananlar ile yurtiçi veya yurtdışındaki Aktüarya dalında eğitim veren üniversitelerden bu dalda yüksek lisans ya da doktora derecesi alanlar Hazine Müsteşarlığı’nın bu sınavından muaf tutulmaktadır.
İşin teknik doğası nedeniyle ilk aktüerler matematikçilerden çıkmıştır. Ancak ilerleyen zamanlarda Aktüerlerin sayısındaki artış 1848 yılında İngiltere'de Aktüarya Enstitüsü'nün kurulmasını zorunlu kılmıştır. Bundan sekiz yıl sonra İskoçya'da Aktüarya Fakültesi kurulmuştur. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1889 yılında Amerikan Aktüerler Birliği ve 1909 yılında Amerikan Aktüarya Enstitüsü kurulmuştur.
20. yüzyılın başları itibariyle Amerika Birleşik Devletleri’nde hastalık maluliyet ve kaza sigortalarında özellikle 1911 yılından itibaren uygulanan işçi tazminatlarından kaynaklanan problemler aktüaryal yaklaşımlar gerektirmiştir. Yeni problemler ve geleneksel hayat sigortası uygulamaları arasındaki farklar 1914 yılında “Amerika Kaza Aktüaryası ve İstatistik Birliği'’nin kurulmasına yol açmıştır. Amerikan Aktüerler Birliği ve Amerikan Aktüarya Enstitüsü 1949 yılında birleşerek Aktüerler Birliği'ni oluşturmuştur.
Ülkemizde ise “Aktüerler Derneği” 1951 yılında Türkiye Aktüerler Cemiyeti adı altında 12 aktüerin bir araya gelmesi ile kurulmuştur ve 56 üyesi ile birlikte mesleğin gelişimi ile ilgili çalışmalarına devam etmektedir.
Alman Aktüerler Birliğinin (DAV) üye sayısı ise 2.424'tür. İngiltere'de ise bu rakam 16.337'ye ulaşmış durumdadır. Yunanistan'daki birlik 90 ve İsveç'teki birlik 350 üyeye sahiptir. Türkiye’de Aktüerler siciline kayıtlı aktüer sayısı sadece 47’dir.
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir. Aktüerler sigorta şirketlerinde, emekli sandığı, sosyal sigortalar kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar.

Programın Amacı: Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

Gereken Nitelikler: Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

Çalışma Alanları: Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insangücüne ihtiyaç artmaktadır.
 

Top Bottom