• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Akvaryum Balıkları

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
American Tetraları (Characidae)Red Nose Tetra (Hemigrammus bleheri)

Sudaki kimyasal değişimlere karşı hassas, barışçı sürü balıklarıdır. Etkin biyolojik filtrasyon ve düzenli su değişimleriyle nitrat düzeyinin sürekli düşük tutulması gerekir. Üretim için yumuşak ve asitik su gerektirirler.

3SqGT5g.webp

Latince Adı: Hemigrammus bleheri

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika. Yavaş akan, temiz, kahverengimsi suda yaşarlar.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Dişi, erkek ayrımı kolay değildir. Erkekler daha ince yapıya sahipken, dişiler daha dolgundurlar.

Üreme: Bitki yapraklarının, köklerinin yanında yumurtlarlar. Yumurtlarken yumurtalarını yememeleri için artemia, beyaz kurt gibi canlı yemle iyi beslenmelidirler. Yavrular 3 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar. Yumurtlamadan sonra erişkinler akvaryumdan ayrılmalıdır.

Sıcaklık: 24 - 28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 100 lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 5.0 - 7.0


Genel Yorum: Aktif, barışçıl bir karma akvaryum balığıdır. En az 6 adet bulunmalıdır, sürü balığıdır. Kötü su şartlarına toleresi azdır. Genellikle H. rhodostomus ile karıştırılırlar. H. rhodostomus daha renksiz ama daha dayanıklı ve kolay üreyebilen bir türdür. Bitkili geniş akvaryumlarda sürü halinde diğer barışçıl Amazon türleriyle bakılabilirler. Bitkilerin yanında saklanma yerleri de ihmal edilmemelidir.

American Tetraları (Characidae) - Neon (Paracheirodon innesi)

CUpZ0OQ.webp

Kardinal Neon'dan farkı, boyunun biraz daha küçük olması ve fosforlu kırmızı çizginin solungaçlara kadar gelmeyip gövdenin ortasında kesilmesidir. Bakımı Kardinal Neon'a benzer. Taze suya, klora ve kimyasal maddelere karşı hassastır. Üretim için çok yumuşak, turba filtresinden geçmiş asitik su gerektirirler. Yetişkin Melekler gibi büyük balıklarla bir arada tutulmamalıdırlar; yem olabilirler.


Latince Adı: Paracheirodon innesi

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika

Beslenme Biçimi: Etçil.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı zordur. Dişi balıklar nispeten daha iri, daha yuvarlaktır. Erkekler daha ince yapıya sahiptır. Alttaki resimde; üstteki balık dişi alttaki erkektir.

Üreme: Hazır dişi, uygun bir erkekle, bol bitkilendirilmiş, loş ışıklı bir tanka alınarak burada üremesi sağlanır. 130 civarı yumurta dökerler. Yumurtlamadan sonra anne baba ana akvaryuma geri atılır. Yavrular 5 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar.

Sıcaklık: 20-25 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 40lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 5.0-7.0


Genel Yorum: Barışçıl karma akvaryum balıklarıdır. En az 6 lı sürü halinde bakılmalıdır. Dişiler daha büyük ve karnı daha şişkin olur. Koyu renkli kum, loş ışıklandırma ve bol bitkili akvaryumda bakılmalıdır. Küçük 6lı bir grup için 40 ltlik bir akvaryum yeterli olacaktır. Mongo kökü konarak küçük akvaryumlarda su istenilen değerlere yaklaştırılabilir.


Amerikan Tetraları (Characidae) - Siyah Neon (Hyphessobrycon herbertaxelrodi)

CVgsJcM.webp

Su kalitesi sürekli yüksek tutulan, turba (Torf) ile filtre edilen akvaryumlar gerektirirler. Çoğunlukla akvaryumun taban seviyelerinde kalmayı tercih eden barışçı sürü balıklarıdır. Sağlıklı kalabilmek için canlı ve kuru yemlerle çok yönlü bir beslenme gerektirirler.

Latince Adı: Hyphessobrycon herbertaxelrodi

Habitatı ve Anavatanı: Paraguay, Brezilya

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi:Orta-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Dişiler nispeten daha yuvarlak, iridir. Erkekler daha ince yapılırıdr., renkleri daha parlaktır.

Üreme: Yumurta saçarak. Üremeleri yoğun uğraş gerektiren narin bir süreçtir, geniş, kare şeklinde bol bitkili akvaryumlarda uzun geniş yapraklı bitkilerin yapraklarına yumurtlarlar, akvaryumun dibinde 3-4 mm dere kumu olursa daha iyi sonuç alınabilir.

Sıcaklık: 23-27 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 40lt

Su Sertliği: Orta

pH: 6.5 - 7.5


Genel Yorum: Sürü balıklarının en dayanıklıları arasındalardır, en az 6'lı gruplar halinde su kalitesinin devamlı iyi olduğu düşük pH'lı akvaryumlarda sağlıklı bir şekilde uzun süre yaşatılabilir. Bol bitkili akvaryumlarda bazı bölümleri aydınlatılmış, bazı bölümleri loş bırakılmış isterler. Besin menüleri geniş seçeneklidir, her türlü yemi kabul ederler, kuru yemlere alıştırılabildikleri gibi canlı yemde verilebilir, dikkat edilmesi gereken nokta canlı yem kullanılırken dezenfekte edilmiş olması ve tubifex olmamasıdır, tubifex kurtları hernekadar besleyici olsada balıklarınızın bağırsaklarında parazite neden olabilir ayrıca sık dozda canlı yem verilmesi balığınızda yağlanmaya yol açabilir. Küçük balıklar olsalarda geniş yüzme alanları isterler, genel olarak benimsenmiş şekilde en az 70 cm'lik akvaryumdan küçük akvaryumlarda sorun yaşanabilir. Her türlü titreşim ve strese karşı çok hassastırlar, balıkların herhangi bir nedenden dolayı strese girdiğini renk değişimlerinden anlayabilirsiniz. Amerikan tetralarında da diğer tüm balıklarda olduğu gibi stres çok tehlikeli bir faktördür, balık strese girdiğinde bu durum balığın doğal bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecek. Sıcaklığın 26 derecede sabit kalması önemlidir.

American Tetraları (Characidae) - Kardinal Neon (Paracheirodon axelrodi)

p3VJiOs.webp

En güzel türlerden biri olan bu barışçı sürü balıklarının en az 8'li guruplar halinde beslenmeleri gerekir. Taze suya, klora ve diğer kimyasal maddelere karşı hassastırlar; ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Bu türü yeni kurulan akvaryumlara koymadan önce, Rasbora veya Lepistes gibi daha dayanıklı türlerle başlayarak suyun 1-2 ay biyolojik olarak olgunlaşmasını beklemek gerekir. İyi şartlarda yaşatıdıklarında 10 yıl kadar yaşayabilirler.

Latince Adı: Paracheirodon axelrodi

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika. Yavaş akan, temiz, kahverengimsi suda yaşarlar.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkek ayrımı zordur. Dişiler nispeten daha büyük, daha yuvarlaktırlar. Erkekler daha ince görünüme sahiptirler.

Üreme: Erkekler daha ince olur. Bir yaşına girmiş hazır dişi ve erkek, bol bitkilendirilmiş, ışıksız 40 lt civarında bir tanka alınarak burada üremesi sağlanır. Akşam saatlerine doğru 500 civarı yumurta dökerler. Yumurtlamadan sonra anne baba ana akvaryuma geri atılır. Yavrular 5 gün sonra serbest yüzmeye ve yem yemeye başlar.

Sıcaklık: 24-28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 5 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 50lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 5.0-7.0


Genel Yorum: Barışçıl karma akvaryum balıklarıdır. En az 6 lı sürü halinde bakılmalıdır, daha az sayıda bakıldıklarında akvaryumda birey olarak dolaşacak, strese girecek ve kolaylıkla hastalık kapacaktır. Gurami, Discus, Cüce Cichlidler gibi balıklara sorunsuz bir şekilde arkadaşlık ederler. Karanlıkta renk atar trasnparan görünüme sahip olurlar. Işıklar açıldığında 15 dakika içinde renkelrini alacaklardır. Koyu renkli kum, loş ışıklandırma ve bol bitkili akvaryumda bakılmalıdır. Akvaryum ne kadar koyu dekore edilirse balıklar kendini o kadar güzel gösterir. Küçük 6lı bir grup için 40 ltlik bir akvaryum yeterli olacaktır. Toksik maddelere karşı çok duyarlıdır, suyun temiz olmasına çok dikkat edilmelidir. Normal Neonlardan daha büyüktürler, ve kırmızı çizgileri neon gibi karında kesilmez, tüm vücut boyunca devam eder.
 
Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Anomala (Nannacara anomala)


qKIYCvB.webp

Erkekler metalik sarı-yeşil-mavi pırıltılı bir gövdeye sahipken dişiler kırmızı-kahverengidir. Üreme zamanları dişilerde koyu renk dikey ve yatay bantlar görülür.

Cinsiyet ayrımı:
Cinsiyet ayrımı kolaydır. Erkekler daha iri ve renklidirler. Üreme zamanları dişilerin renkleri koyulaşır.

Beslenme:
Kaliteli kuru yemlere alıştırılabilirler. Ancak sadece kuru yem yetersiz kalır. Ara sıra canlı yemlerle de desteklemek gerekir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Akvaryum tecrübesi az olanlar için de uygun barışçı ve bitkilere zarar vermeyen bir çiklit türüdür. Akvaryum şartları ve yem konusunda müşkülpesent değildir. Akvaryumlarında bitkiler, taşlar ve köklerle saklanma yerleri oluşturmak gerekir. Dekorasyonda kovuk biçiminde kesilmiş hindistan cevizi kabukları da kullanılabilir.
Düzenli su değişimleri (örneğin iki haftada bir %25 oranında) ve iyi filtrasyon ihmal edilmemelidir.

Üreme:
Dişiler yumurtlamak için genellikle küçük girişli kovukları tercih ederler. Yumurtlama sonrası dişiyle erkek arasında bir bağ kalmaz. Üreme döneminde satranç tahtası gibi karo desenlere bürünen dişi, yumurtaların ve yavruların bakımını tek başına üstlenir. Yavrularını koruma içgüdüsüyle bu dönemde oldukça saldırganlaşan dişi, eğer akvaryum yeterince geniş değilse yavrularına yaklaşmasını istemediği erkek balık için tehlikeli olabilir. Bu yüzden küçük akvaryumlarda yumurtlamadan sonra erkeği başka bir akvaryuma almak yerinde bir önlem olacaktır.

Yumurtlamadan yaklaşık 12 gün sonra, sayıları genellikle 100-150'yi bulan yavrular annelerinin çevresinde sürü halinde dolaşmaya başlarlar. İlk besin olarak yavrulara toz yemler ve artemia larvaları verilebilir. Yavrular, diğer birçok çiklit türünde olduğu gibi, annelerinin renk ve hareketleriyle verdiği sinyallere uyarlar. Örneğin, annenin yüzgeçlerini kapayarak başını hafifçe sağa sola sallaması tehlike uyarısı anlamına gelir. Bunu gören yavrular, sürü halinde hemen kuma çökerek hareketsiz kalırlar.
Işıklandırma düzenli yapılırsa (örneğin bir saatli şalter kullanılarak), annenin ışık kapanmadan birkaç dakika önce yavrularını yumurtladığı kovuğa götürerek uykuya hazırladığı gözlenir. Annenin yavrularına gösterdiği bu özenli bakım birkaç hafta devam edebilir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Ramirezi (Microgeophagus ramirezi)

RKODPRT.webp

Görünüş: Güzelliği, canlılığı ve ilginç davranış biçimleriyle en çok sevilen çiklit türlerinden biridir. Vücutlarının ön yarısında metalik sarı, arka yarısında ise şeffaf morun tonları hakimdir. Metalik parlayan mavi-yeşil noktacıklar bütün vücuda ve yüzgeçlere serpiştirilmiştir. Sırt yüzgecinin ilk ışınları özellikle dişilerde koyu siyah renklidir. Erkeklerde bu ışınlar uzamıştır.

Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha iri ve parlak renklidirler. Dişilerin karınlarında, özellikle yumurtlama dönemlerinde pembelik görülür.
Beslenme:
Kaliteli kuru yemlere alıştırılabilirler. Ancak sadece kuru yem yetersiz kalır. Tam bir gelişimle birlikte parlak renkler için tatlı su karidesi (artemia), bulunabilirse dondurulmuş sivrisinek larvası, ince kıyılmış sığır kalbi gibi yemlerle de desteklemek gerekir. Akvaryumlarında birkaç yetişkin dişi lepistesin bulunması beslenmelerine katkıda bulunacaktır.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Ramirezi, bakımı özen gerektiren nazlı bir türdür. Belki de bu yüzden Türkiye'de yaygınlaşamamıştır. Akvaryumlarında rahatsız edici, saldırgan veya aşırı hareketli balıklar bulunmamalıdır. Huzursuz ramirezi çok çabuk hastalanır. Rasbora, neon tetra, yumuşak ve asitik su şartlarına alıştırılabilirse lepistes gibi küçük sakin balıklar ramireziler için uygun arkadaş türlerdir.
Ramirezi akvaryumu geniş olmalıdır. Bitkiler ve düz yüzeyli taşlarla oluşturulacak saklanma yerlerinin yanında yüzecek açık alanlar da bırakılmalıdır. Ramireziler kumları kazmaz ve bitkilere zarar vermezler.
Tabanda ince kum (1-2 mm tane kalınlığı) kullanılmalıdır. Su yumuşak ve asitik olmalı, daha önemlisi etkin bir biyolojik filtrasyonla nitrit ve nitrat düzeyleri sürekli olabildiğince düşük tutulmalıdır. Ramireziler kimyasal maddelere karşı son derece duyarlıdırlar. Düzenli su değişimlerinde şehir suyundaki klora ve ağır metallere karşı iyi bir su hazırlayıcı kullanmak yararlı olur. Sert veya kirli sular, bir ozmoz aleti kullanılarak ramireziler için daha elverişli hale getirilebilirler.
Örnek olarak 100x40x40 ölçülerinde bir akvaryumda üç-dört çift ramireziyle birlikte uygun arkadaş türler beslenebilir. Akvaryumda küçük sürü balıklarının bulunması, Ramirezilerin ürkekliklerini üzerlerinden atmalarına yardımcı olur. Ayrıca akvaryumda saldırganlıklarını yöneltebilecekleri birkaç zararsız balığın bulunması, ramirezi çiftlerinin biribirlerine daha bağlı kalmalarını, bunun sonucu olarak da yavrularına daha iyi bakmalarını sağlar.
Ramirezi alırsanız balığın nereden geldiğini mutlaka soruşturun. Almanya veya Çekoslovakya'dan getirilen örnekler genelde dayanıklıyken özellikle Uzak Doğu'dan getirilen örneklerin çoğu kolay hastalanır. Hormonlarla suni olarak renklendirilmiş balıkları almaktan kaçının. Uzak Doğu'da Sarı Ramirezi gibi bazı alttürler de üretilmiştir fakat en çekici olanı orjinali, yukarıda resimlerinde gördüğünüz Mavi Ramirezi'dir. Yerli amatör üreticilerin elinde doğal yöntemle üretilmiş (yumurtalar ebeveynden ayrılmadan) genç Ramireziler bulabilirseniz kaçırmayın; bunların değişik akvaryum şartlarına uyum sağlama yetenekleri yüksektir. Akvaryum şartlarından memnun Ramireziler küçük bir gurup içinde çok çabuk eşleşip yumurtlamaya girişirler. Hayatından memnun sağlıklı bir Ramirezi az bulunur güzellikte bir balıktır.
Üreme:
Ramireziler monogamik, yani tek eşlidirler. Eşleşmelerini sağlamak için en uygun yöntem, en az 6 bireylik bir guruptan kendi eşlerini kendilerinin seçmesini beklemektir. Eşleşmiş çiftler hemen göze çarparlar. Çoğunlukla bir aradadırlar, akvaryum tabanında bir bölgeye ortaklaşa sahip çıkarak yanlarına yaklaşanları kovdukları görülür. Yumurtlamak için düz yüzeyli bir taşın veya bir yaprağın yüzeyini temizlemeye başlarlar. Yumurtalarını bazen kumda açtıkları küçük bir çukura da bırakabilirler. Ramirezilerin apistogrammalardan bir farkı gizli kovuklarda değil, açıklık alanlarda yumurtlamalarıdır.
Ramireziler kolaylıkla yumurtlarlar. Fakat yumurtalarının bozulmadan açılması için gerekli su şartlarını sağlamak sorun olabilir. Bir seferinde 250-300 kadar yumurta bırakırlar. Bir üreme akvaryumunda tek bir çift yerine iki çiftle çoğu zaman daha iyi sonuç alınır. Yabancı balılar, ramirezi çiftlerinin koruma içgüdülerini ayakta tutarak yavrularına daha iyi bakmalarını sağlarlar. Burada her çift, diğer çift için yabancı balıklar görevini görür.
Anne babanın sırayla başında bekleyip yüzgeçleriyle su akımı sağlayarak havalandırdıkları yumurtalardan yaklaşık 40 saat sonra henüz yüzemeyen yavrular çıkar. Anne baba, günde iki üç kez ağızlarına alarak yavrularının yerini değiştirirler. Yumurtlamadan 5 gün kadar sonra yüzmeye başlayan yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarını bile yiyemeyecek kadar küçüktürler. Yavru balıklar için özel olarak kültürü yapılan tek hücreli canlılarla beslenmelerini desteklemek gerekir. Olgunlaşmış bir sünger filtre de üzerinde yerleşmiş hayvancıklarla yavruların beslenmesine katkıda bulunur. Bir süre sonra artemia larvalarıyla da beslenebilen yavrular, sık yemleme ve düzenli su değişimleriyle (ilk haftalar olabiliyorsa her gün %20) çabuk gelişirler.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Altispinoza, Bolivian Ram (Microgeophagus altispinosa)

TyyjIaM.webp

Latince Adı: Microgeophagus altispinosa

Habitatı ve Anavatanı: Brezilya, Bolivya

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler; erkeklerden biraz daha küçük olurlar ve biraz daha renksiz olurlar. Dişi erkek ayrımı zordur. Erkeklerin arka yüzgeçleri daha büyük ve sivri uçludur. Dişilerinki daha yuvarlaktır.

Üreme: Yaprak veya düz bir kayanın üstüne yumurta dökerler. Yumurtalarını korurular. Yumurtalar 2-3 gün içinde canlanır. Üremeleri kolaydır ama yumurtaların çıkması için suyun yumuşak, iletkenliğinin düşük olması gerekir. Üreme uzun sürer (35-40 dakika). Yavruları ve yumurtaları yaşatmak zordur.

Sıcaklık: 26-28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 5.5 - 6.5

Genel Yorum: Bu balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için en önemli nokta sağlıklı bir balık almaktır. Genelde alınan balıklar sağlıksız olduğundan sorun yaşanmaktadır. Alındığında ilk bir kaç gün artemia, su piresi gibi canlı yemlerle kondisyon kazandırılmalıdır. Diğer barışçıl Amazon türleriyle ve canlı doğuranlarla bakılabilir. Bitkili tanklarda bakılabilir. Saklanma yerleri de olmalıdır. İstediği su şartlarını sağlamak kolay değildir. Uygun su şartları ve düzenli akvayum bakımı şarttır.


Çiklitler (Cichlidae) - Körkafa Çiklit (Laetacara curviceps)


EeDIgmz.webp
Latince Adı: Laetacara curviceps (Cüce Bayrak Cichlid)

Habitatı ve Anavatanı: Amazon Nehri

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha iri, daha renklilerdir. Cinsiyet ayrımı zordur.

Üreme: Üreme hazırlıkları başlayınca başka akvaryuma alınmalıdırlar. Taşın üzerine 300 adete yakın yumurta dökerler, yavrularını korurular. Dişi, erkek ayrımı zor olduğundan, üreme için bir grup alınıp eş tutan çiftler, grup içinden seçilmelidir. 2-4 gün arasında yavrular çıkarlar. Yavrulara artemia verilebilir.

Sıcaklık: 24 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9, dişiler 7 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 70lt

Su Sertliği: Yumuşak - Orta

pH: 6.5 - 7.0



Genel Yorum: Üreme dönemi hariç barışçıl balıklardır. Küçük sürü balıklarıyla da bir arada bakılabilir. Akvaryumu bitkilerle ve saklanma yerleriyle dekore edilmeli, ince taneli kum kullanılmalıdır. Bitkili akvaryumlar için idealdir. Geniş akvaryumlarda barışçıl Amazon türleri ve canlı doğuranlarla beraber bakılabilir. Akvaryum ortamına bitkiler yanında mango kökleri ve kayalarda kullanılabilir. Yüzme alanları da bırakılmalıdır.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Kakadu (Apistogramma cacatuoides)

FrSPRLT.webp

Görünüş: Çok çeşitli renklerde kakadular vardır. Erkeklerde sırt yüzgecinin ilk 3-4 ışını uzayarak balığa çok çekici bir görünüm verir. Erkek kakaduların ağızları oldukça büyüktür.

Cinsiyet ayrımı:
Erkekler dişilerin hemen hemen iki katı boyunda, daha renkli ve daha geniş yüzgeçlidirler. Erkeklerde sırt, karın ve kuyruk yüzgeçleri sivri uçludur. Ağrıca erkeklerin ağızları büyüktür ve sırt yüzgeçlerinde uzamış ışınları vardır. Çoğu apistogrammalarda olduğu gibi üreme zamanları dişiler parlak sarı bir renge bürünürler.


Latince Adı: Apistogramma cacatuoides

Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyüktür. Renkleri daha parlaktır. Yüzgeçleri daha ihtişamlı görünür.

Üreme: Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur.

Sıcaklık: 26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm

En Az Akvaryum Hacmi:50 litre

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6.0-7.0



Genel Yorum: Amerika'da oldukça popüler balıklardır ancak ülkemizde henüz fazla tanınmamışlardır. Üremeye yatkın olsalar da yumurtaların çıkması için yumuşak, uygun su şurtları gerekmektedir. Küçük akvaryumlarda birden fazla erkek bulundurulmamalıdır. Doğada rengi pek canlı olmasada akvaryumda yapay seleksiyonlarla daha renkleri türleri üretilmiştir. Double Red, Triple Red gibi varyasyonları vardır. Double (2) ve Triple (3) adı, renkli olan yüzgeç sayısına bakarak verilmiştir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Uygun su şartları sağlandığı zaman, geniş akvaryumlarda canlı doğuranlarla ve barışçıl Amozon türleriyle bakılabilir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Borelli Cüce Çiklit (Apistogramma borellii)

j2qi2Rt.webp

Habitat: Cinsinin küçük, yanlardan basık ve geniş yüzgeçli bir türü olan A. borelli, kuru yaprakların, kök ve kuru kütüklerin ve su bitkilerinin bol saklanma yeri oluşturduğu sığ sularda yaşar. Sadece asitli ve yumuşak suyu tercih eden diğer birçok Apistogramma türünün aksine, su kimyası açısından çok değişik şartlara uyum sağlayabilir. A. borelli'nin çeşitli yaşama alanlarında yapılan ölçümlerde pH 5-8, iletkenlik 10-200 mikro-Siemens (µS/cm), GH 0-15 arası değerlere rastlanmıştır. A. borelli 16°C gibi düşük sıcaklıklara da direnç gösterebilir.

Cinsiyet ayrımı:
Erkekler renkli, daha büyük ve geniş yüzgeçlidir. Yumurtlamadan sonra dişiler Apistogrammalardaki tipik altın sarısı rengini alırlar.
Beslenme:
A. borelli'nin akvaryum bakımını kolaylaştıran en önemli faktörlerden biri, çok çeşitli su şartlarına uyum sağlayabilmelerinin yanında kuru yemlere de kolayca alışabilmeleridir. Ürkek oldukları için yüzeye çok zor çıkarlar, yemlerini dipten toplamayı severler. Dibe inen küçük granüllü yemler verilebilir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Su kimyası ve sıcaklığı konusunda toleranslı bir tür olmasına rağmen A. borelli'nin bakımında, diğer Apisogrammalarda olduğu gibi su kalitesinden ödün vermemek gerekir. A. borelli, amonyak, nitrit ve nitrat gibi azotlu bileşiklere ve diğer organik kirlenmelere karşı hassastır. Su kalitesini sürekli üst düzeyde tutmak için iyi bir biyolojik filtrasyon ve düzenli su değişimleri şarttır. Bu barışçı çiklit, 80 cm'lik bir akvaryumda çift olarak barındırılabilir ancak ilginç sosyal davranış çeşitliliğini görebilmek için daha büyük akvaryumlarda 10-15 balıktan oluşan küçük bir grubun yaşatılması önerilir. Sık bitkiler, kökler ve taşlarla akvaryumda bol saklanma yeri oluşturulmalıdır.
Üreme: Normal şartlarda erkek balık monogamiktir (tek eşli); kendini tek bir dişiye adar. Erkek-dişi bölgelerini ortaklaşa korur ve yavrularını işbirliği içinde yetiştirirler. Dişi, tercihen gizli bir kovuğa, küçük boyuna rağmen 200'e varabilen sayıda yumurta bırakır. Sıcaklığa bağlı olarak yumurtalar çiftin koruması altında 2-4 gün içinde açılır, 5-7 gün sonra da yavrular serbest yüzmeye başlarlar. Anne balığın optik komutları altında akvaryumu sürü halinde gezmeye çıkan yavrular artemia larvalarıyla kolayca büyütülebilir. Diğer Apistogramma türlerinin çoğunun aksine dişi, erkeğin de yavrulara yaklaşmasına izin verir. Akvaryumda tehdit unsuru olan balıklar varsa, erkeğin yavrularla daha yoğun bir şekilde ilgilendiği gözlenir. Borelli yavruları biraz yavaş gelişir ve yetişkin boylarına ancak bir yaşında ulaşırlar. Cinsel olgunluğa ise 6. aydan sonra ulaşırlar.

Latince Adı: Apistogramma borelli

Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkek balıkların çeşitli renk varyasyonları vardır. Dişiler daha renksiz ve daha küçük boydadır. Resimlerde üstteki balık erkek; alttaki dişidir.

Üreme: Uygun su şartlarının sağlanması çok önemlidir. Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir.

Sıcaklık: 24-26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm, dişiler 5 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 50lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6.0-7.0



Genel Yorum: Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Büyük akvaryumlarda, canlı doğuranlarla ve barışçıl Amazon balıklarıyla bakılabilir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Biteniata Cüce Çiklit (Apistogramma bitaeniata)

wRfNdVz.webp

Latince Adı: Apistogramma bitaeniata (Şeritli Cüce Cichlid)

Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri.

Beslenme Biçimi:[/B] Etçil

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyük boyda olurlar. Yüzgeçleri daha uzun, ihtişamlıdır. Renkleri daha parlaktır. Dişiler üreme dönemi sarı-turuncu renk alırlar. Resimlerde üstteki balık erkek; alttaki dişidir.

Üreme: Üremesi için uygun su şartları çok önemlidir. Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler.

Sıcaklık: 24-26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm, dişiler 6 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 50lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6-7


Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Geniş Amazon akvaryumlarında diğer Amazon türleri ve canlı doğuranlarla sorunsuz bakılabilirler. Küçük akvaryumlarda, bölgeci bir balık olduğundan, sorun yaşanabilir. Su şartlarına karşı duyarlıdır.
 
Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Agassizi Cüce Çiklit (Apistogramma agassizii)

yhUVCbA.webp

Latince Adı: Apistogramma agassizi

Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Dip.

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre nisbeten daha büyük olurlar. Yüzgeçleri daha uzun renkleri daha parlaktır. Dişiler özellikle üreme dönemlerinde sarı-turuncu renk alırlar.

Üreme: Üreme için önemli olan uygun su şartlarının sağlanabilir olmasıdır.Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Bir hafta içinde yavrular yüzmeye başlarlar. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir.

Sıcaklık: 24-26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9 cm, dişiler 6 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 50lt

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6-7



Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Uygun su şartları olmadığı zaman balığı yaşatmak zordur. Karma Amazon tanklarında tank yeterince genişse bakılabilir. Bölgeci ve agresif olduğundan küçük akvaryumlarda başka türlerle beraber yaşaması zordur. Bitkili akvaryumlar tercih edilmelidir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Ateş Ağızlı Çiklit (Thorichthys meeki)

bAjnkX5.webp

Latince Adı: Thorichthys meeki

Habitatı ve Anavatanı: Guatemela, Meksika

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklere nazaran daha küçük ve renksiz olurlar. Erkeklerin üzt ve alt yügeçleri daha büyüktür.

Üreme: Düz yumurta dökerler. Tek eşlidir. Eş tutan balıklar akvaryumun bir köşesinde yuva yaparlar. Dişi 500 kadar yumurta bırakır. Dişi,erkek beraber yumurtalara bakarlar. Çiftleşme sırasında isimlerinin hakkını verirler. Ağız çevreleri kıpkırmızı olur. Dişi erkek birbirlerine kur yaparken bu renkler daha da güzelleşir.

Sıcaklık: 24-25 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150lt

Su Sertliği: Orta sertlikte

pH: 7.0

Genel Yorum: Cichlide başlangıç için uygun bir türdür. Büyük boyutlu Orta Amerika Cichlidleri arasında en barışçıl cichliddir. Her canlı gibi üreme dönemi biraz agresifleşse de karma akvaryumlar için uygun bir balıktır. Gökkuşağı cichlidle beraber uygun boyutlu akvaryumlarda bakılabilir. Erkekler zaman zaman kavga etseler bile kavgalar o kadar şiddetli olmaz. Akvaryumda saklanma yerlerinin yanına, geniş yüzme alanları da bırakılmalıdır.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Diskus (Symphsodon discus)

PjIYtSF.webp

Görünüş: Gösterişleriyle akvaryum balıklarının kralı sayılan diskuslar disk şeklindedirler. Vücutlarındaki gözle kuyruk arasındaki 9 adet koyu renkli dikey çizginin yanında mavi, kırmızı veya yeşil olabilen dalgalı desenleri vardır. Seçici üretim yöntemleriyle çeşitli biçim ve renklerde ırklar türetilmiştir.

Cinsiyet ayrımı:
Cinsiyetler arasında belirgin bir görünüş farkı yoktur. En kolayı üreme dönemlerinde ortaya çıkan üreme tüplerini gözlemektir. Erkeğin sperm tüpü ince ve sivri uçlu, dişinin yumurtlama tüpü ise kalın ve yuvarlak uçludur. Erkeklerin kafalarındaki ve yüzgeçlerindeki mavi desenlerin dişilere göre daha belirgin olduğu söylenir.
Doğal ortamı:
Güney Amerika'daki Amazon nehir sisteminin daha çok asitli kahverengi suları; RioTrombetas'la Rio Negro arasında kalan bölge. Çoğunlukla erimiş minerallerce fakir ve asitli tipik kahverengi su ortamlarında yaşarlar. Bu ortamlarda pH 5,0 - 6,5 arası, toplam sertlik GH ve bikarbonat sertliği KH ise herzaman için 1°nin altındadır. Daha çok akıntının az olduğu, aralarında saklanabilecekleri kütük, dal ve köklerin bol bulunduğu nehir kollarını tercih ederler. Teritoryal oldukları üreme zamanları dışında çiftler halinde değil, nüfusu 50 bireye varabilen gruplar halinde dolaşırlar.

Beslenme:
Sağlıklı gelişme için çok yönlü beslenme şarttır. Diskuslar için hazırlanmış özel kuru yemlerin yanında mutlaka canlı yemler de verilmelidir. En sağlıklı canlı yem yavru ve yetişkin tatlı su karidesleridir(artemia). Evde üretilmiş beyaz kurtlar da verilebilir. Tubifex kurtları kesinlikle verilmemelidir; çoğunlukla kirli ortamlardan elde edildikleri için hastalık taşıma riskleri yüksektir. Kıyılmış solucan, karides, midye, yengeç ve morina balığı eti de verilebilir. Bazı disk balığı yetiştiricileri ince kıyılmış sığır kalbi veya ciğerine birkaç malzeme daha ekleyerek ve vitamin katkısı yaparak balıklarına verirler.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Diskus bakımı bilgi ve tecrübe gerektirir. Eğer diskus beslemeyi düşünüyorsanız öncelikle bu konuda yazılmış iyi bir kitabı okumanızı öneririz. Örneğin kitap köşemizden sipariş edebileceğiniz "The Proper Care of Discus".
Geniş ve çok iyi filtre edilen akvaryumlar gerektirirler. Akvaryumlarının en az 200 litre hacminde ve 50cm yüksekliğinde olması önerilir. Yetişkin bir diskus başın yaklaşık 60 litre su hacmi düşünülmelidir. Yani 6 bireylik küçük bir grup için en az 360 litrelik bir akvaryum gerekir. Balıkların kendilerini daha güvende hissetmeleri için akvaryumun arkası ve en az bir yanı ışık geçirmeyecek bir biçimde boyanmalı veya kaplanmalıdır.
Akvaryum suyu yumuşak veya orta sertlikte olabilir (4°-10° GH). pH'ın ise nötrü yani 7,0'ı geçmemesi önerilir. Diskus balıklarının akvaryumlarında nitrit ve nitrat konsantrasyonlarının olabildiğince düşük tutulması son derece önemlidir. Bu yüzden etkin bir biyolojik filtrasyon ve en az haftalık %10-15 oranlarında düzenli su değişimleri şarttır. Ideal akvaryum sıcaklığı 28°-30°C arasıdır. Sıcaklık 27°C'nin altına kesinlikle düşmemelidir.
Son derece sakin balıklar olan diskuslar rasbora, kardinal tetra, corydoraslar ve ramirezi, kakadu veya agassizii gibi barışçı cüce çiklitlerle birlikte yaşayabilirler. Melek balıklarıyla bir arada tutulmaları sakıncalıdır; melek balıkları kendilerinin bağışıklı oldukları parazitleri derileri son derece hassas olan diskuslara bulaştırabilirler.
Diskuslar bitkilere zarar vermezler. Akvaryumlarına diskusun gerektirdiği yüksek sıcaklıklarda yaşayabilecek her türlü bitki dikilebilir. Örneğin echinodorus ve anubias türleri.

Üreme:
Diskuslar rastgele çifleşmezler; kendi eşlerini kendileri seçerler. Çiftlerin kendiliğinden oluşabilmesi için en uygun yöntem genç diskusları en az 8'lik bir grup halinde en az 400 litrelik büyük bir akvaryumda beslemektir. Zamanla oluşan çiftlerin sürekli beraber dolaştıkları, yanlarına yaklaşan diğer balıkları kovdukları görülür. Yumurtlamak üzere ağızları ve karınlarıyla sürtünerek bir echinodorus yaprağını veya herhangi bir dik yüzeyi temizlemeye başlarlar. Bu arada kafalarıyla titreme hareketleri yaparlar. Çiftin renginde bir koyulaşma göze çarpar. Kuyruk tarafındaki son dört dikine çizgi açıkça görülür hale gelir.
Üretim için örnek olarak 60cm x 50cm x 50cm ölçülerinde bir akvaryum uygundur. Filtre olarak hava motoruna bağlı genişçe bir sünger filtre uygundur. Zamanla sünger filtrenin yüzeyinde oluşan rotiferler yavru diskusların beslenmelerine katkıda bulunurlar. Üretim akvaryumunun suyu son derece yumuşak (0°-1° GH) ve asitik (pH 5,0 - 5,5) olmalıdır. Bu niteliklerdeki suyu hazırlayabilmek için bir ozmoz aleti (saf su elde etmek için) ve turba filtre malzemesi (Torf) kullanılabilir. En uygun sıcaklık 29°-31°C arasıdır. Çok temiz tutulması gereken üretim akvaryumlarının tabanına kum konulmaz. Yumurtlama zemini olarak genellikle diskuslar için özel yapılmış, yaklaşık 25cm uzunluğunda konik saksılar akvaryum tabanına dikine yerleştirilip silikonla tutturulur.
Çift yumurtlama zeminini seçip ağızları ve karınlarıyla sürtünerek temizledikten sonra dişi dik yüzeyde aşağıdan yukarı doğru yumurtalaraını sıralamaya başlar. Bir sıra bittikten sonra erkek de yumurtaların üstünden geçerek spermlerini bırakır. Yumurtlama devresinde filtreyi durdurarak su akıntısını engellemek yumurtaların başarıyla döllenme şansını yükseltecektir. Bir-iki saat süren yumurtlama işleminin sonucunda dişinin büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 500 arasında değişen sayılarda yumurta bırakılmış olur.
Yumurtlama bittikten sonra çiftler sırayla yumurtalarının başına geçerek onları yüzgeçleriyle havalandırırlar. Ortalama 60 saat (2,5 gün) sonra yumurtalar açılır. Henüz serbest yüzemeyen yavrular biribirlerine yapışık öbekler halinde dururlar. Ebeveynleri bu öbeklerin yerlerini ara sıra değiştirirler. Yavrular yumurtadam çıktıktan 50-60 saat sonra da serbest yüzmeye başlarlar. Bu devrede anne babalarının deri mukozasıyla beslenmeye başlarlar. Yavruların bir ebeveynin derisini bitirdikten sonra toplu olarak ötekine geçmelerini izlemek son derece ilginçtir. Serbest yüzmeye başladıktan sonraki ilk haftada bu "diskus sütü" yavrular için ideal besindir. Bu "diskus sütü", derinin üreme hormonlarınca büyümesi hızlanan epidermis dokusunun yanında deride yerleşmiş bakterileri de içerir. Yavrularını besleyen diskusları kesinlikle ürkütmemek gerekir. Strese kapılan diskuslar hormon dengelerinin bozulması sonucu gerekli diskus sütünü üretemezler.
Serbestyüzmeye başladıktan 4-5 gün sonra yavrular yumutadan yeni çıkmış tatlı su karidesi (artemia) larvalarıyla beslenebilirler. Bir süre sonra süzgeçten geçirilmiş ince su piresi de verilebilir ama artemiaya daha bir süre devam edilmelidir. Küçük diskuslar 3-4 hafta sonra yaklaşık 2,5cm büyüklüğe ulaşırlar ve artık anne babalarından ayrılıp bir yetiştirme akvaryumuna alınabilirler. Yavruların sağlıklı gelişebilmeleri için günde en az 4 kez çok yönlü yemleme ve düzenli su değişimleriyle (örneğin günde %10) akvaryumlarının sürekli temiz tutulması şarttır. Yetiştirme akvaryumunun suyunun çok yumuşak ve asitik olması şart değildir; önemli olan temiz ve nitrit/nitrat gibi zehirli azot bileşiklerinden arınmış olmasıdır.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Melek Balığı (Pterophyllum scalare)

XIm7fHB.webp

Latince Adı: Pterophyllum scalare

Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Yüzme Seviyesi: Orta-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkeklerin kafaları daha hörgüçlüdür. Tüp çıkarma zamanında kesin ayrım yapılabilir. Ekeklerin tüpü daha ince ve sivri; dişilerinki daha kalın ve yuvarlak uçludur.

Üreme: Dik bir yüzeye, büyük bir bitki yaprağına düz yumurta dökerler, anne ve baba yumurtaları beraber korur. Üreme için 10-15 balığı bir araya koyup aralarından eş seçtirmek başarı olasılığını arttıracaktır.

Sıcaklık: 26-28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150 litre, akvaryum yüksekliği en az 40 cm olmalıdır.

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 6.0-7.0

Genel Yorum: Gösterişli balıklardır. Çoğu hobicinin akvaryumunda bulunmaktadır ya da bulunmuştur. Avlayamayacağı boydaki balıklar için tehlikesizdir. Büyük Melekler, Neon gibi küçük balıkları yutarlar.Çok farklı renklerde ve vücut formlarında melekler bulunmaktadır. Lepistes, Japon Balığı gibi türlerle beraber bakılması uygun değildir. İyi bakıldığında çok hızlı gelişirler. Discusla beraber beslenmesi önerilmez. Discusun bağışıklığı olmadığı mikroplara karşı bağışıklığı vardır. Discusa mikrop taşıyıcılığı yapabilir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Rainbow Çiklit (Herotilapia multispinosa)

BHexBpf.webp

Ülkemızde de rainbow (gök kuşağı) çiklit adıyla bilinen bu tür, çok çeşitli su şartları ve sıcaklıklarına uyum sağlayabilen ve kendiliğinden kolayca üreyen dayanıklı bir balıktır. Doğada derinliği 60 cm'ye kadar olan, bol bitkili sığ suları tercih eder. Otçul ağırlıklı omnivor bir türdür; en az hayvansal gıdalar kadar bitkisel gıdalara da ihtiyaç duyar ve bu nedenle akvaryum bitkilerini yiyebilir. Akvaryumlarına hiç submers bitki koymamak daha iyidir, buna karşılık Pistia stratiotes gibi bazı yüzer bitkileri rahat bırakır. Daha çok yosun ve yaprak gibi bitkisel gıdalarla beslenen doğadaki örneklerinin boyları nadiren 9 cm'yi aşarken akvaryumda yetiştirilen yetişkin erkekler 13 cm'ye ulaşabilir.

Rainbow çiklitin çok ilginç bir yönü, ruh haline göre çok farklı renklere bürünebilmesidir. Üreme zamanları erkekler portakal renge, dişiler ise koyu lacivert-siyah arası çok koyu bir renge girerler. Bunun dışında korktukları, kızdıkları ve kamufle olmak (saklanmak) istedikleri zamanlar aldıkları farklı renkler vardır. İyi beslendikleri sürece yılın her döneminde üreyebilirler. Yumurtlamak için dikey yüzeyleri tercih eder, yuvalarını istedikleri şekle getirmek için de epeyce kum kazarlar. Akıllıca bir dekorasyonla akvaryumda birkaç çifte yetecek korunaklı bölgeler oluşturulabilir. Ne kadar taş kaya kullanılsa da, her çift için en azından 35-40 cm çapında bir alan hesaplamak gerekir. Örneğin 120x50x50 ölçülerinde bir akvaryumda, uygun bir dekorasyonla 3-4 çift yetişkin rainbow çiklit barındırılabilir.


Latince Adı: Herotilapia multispinosa

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika'nın sığ, dibi çamurlu, bol bitkili suları.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Orta-Dip-Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Dişi erkekği ayırd etmek kolay değildir. Erkek nispeten daha iri ve daha renkli denebilir.

Üreme: Taşın üzerine düz yumurta dökerler, yavrularını korurular. Cinsiyet ayrımı zor olsada balığı üretmek kolaydır. Bir grup balık alıdıktan sonra eş tutan çiftler seçilerek kolayca üretim yapılabilir. Dişi 300 kadar yumurta bırakır. Dişi, erkek beraber yumurtalara bakarlar.

Sıcaklık: 24 - 29 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200lt

Su Sertliği: Orta

pH: 6.5-7.5

Genel Yorum: Cichlide yeni başlayanlar için çok uygun bir balıktır.Biraz sert olsalar da Orta Amerika Cichlidleri'ne göre oldukça barışçıllardır. Üreme dönemlerinde renkleri koyulaşır. Akvaryum kayalar, bitkiler ve ağaç kökleriyle dekore edilemeli, ince taneli kum kullanılmalıdır. Bitkili akvaryumlarda bakılabilir. Bitkilerin yanında; kayalar, saklanma yerleri ve yüzme alanı da bırakılmalıdır. Renkleri sürekli değişiklilk gösterir, en güzel renklerini çiftleşirken alırlar. Yumurtlama dönemi dışında, diğer American cichlidleriyle de bakılabilir. Orta Amerika'nın en küçük cichlididir.

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Jack Dempsey (Cichlasoma octofasciatum)

c8lqWkr.webp

Latince Adı: Cichlasoma octofasciatum

Habitatı ve Anavatanı: Guatamela, Honduras

Beslenme Biçimi: Hem etçil- Hem otçul

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Dip-Orta

Cinsiyet Ayrımı: Kesin cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Erkekler nispeten daha büyük, daha renkli ve daha beneklidir.

Üreme: Tek eşlidirler, düz bir taşın üstüne 500-800 arası yumurta dökerler. Yavrular anne baba tarafından korunur. Bir grup alınmalı ve eş tutan balıklar ayrılarak üretim yapılmalıdır.

Sıcaklık: 22-25 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 25 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre

Su Sertliği: Orta

pH: 7.0

Genel Yorum: Yavaş akan sularda bulunurlar. Adını ünlü ağır siklet şampiyonu boksör Jack Dempsey'den almıştır. Anlaşılacağı üzere sert bir balıktır. Akvaryumda edindiği bölgesi büyük olduğu için karma akvaryumlara uygun değildir. Akvaryuma büyük kayalar, saklanma yerleri yanında; yüzme alanlarıda bırakılmalıdır. Kendi türlerine karşı oldukça agresiftir. Geniş akvaryumlarda bakılmalıdır. Canlı yem diyetlerine eklendiği takdirde renkleri daha da güzelleşecektir. Küçükken alınan balıklar agresif olmayabilir. Balık erişkin duruma geldiğinde agresifliği ortaya çıkacaktır.
 
Trewavas Çiklit (Labeotropheus trewavasae)

pPayrRT.webp

Erkeklerin anal yüzgeçlerindeki sarı nokta belirgindir dişilerde ise yoktur yada erkeklere göre daha ufaktır.

Üreme: . Dişiler ortalama 40 adet yumurtayı 20 ila 28 gün ağızda kuluçka yapar

Latince Adı: Labeotropheus trewavasae (Trewavasae)

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün zengin tortulu kayalık bölgeleri

Beslenme Biçimi: Otçul

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye

Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin anal yüzgeçlerindeki sarı nokta belirgindir dişilerde ise yoktur yada erkeklere göre daha ufaktır.

Üreme: . Dişiler ortalama 40 adet yumurtayı 20 ila 28 gün ağızda kuluçka yapar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 12 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6


Genel Yorum: Erkekler çok agresiftir ve birkaç dişiyi birden koruma altına alabilirler. Çok çeşitli renk varyetelerine sahiplerdir. Tanklarında mutlaka saklanacak yerleri olmalıdır.


Venüstus (Nimbochromis venustus)

JM09s1Q.webp

Üreme: Dişiler ortalama 100 adet yumutrayı 28 gün ağızda kuluçka yapar

Latince Adı: Nimbochromis venustus

Habitatı: Malawi gölünün derin orta kısımları

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 25cm

En Az Akvaryum Hacmi: 350 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6


Kırmızı İmparatoriçe (Protomelas similis)

5VtzuiA.webp

Latince Adı: Protomelas similis

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün sığlık, tortulu koyları

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif

Üreme: dişiler ortalama 50edet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar

Sıcaklık: 25 - 26 °C En Fazla büyüdüğü boy: 15cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6


Mavi Zebra (Labidochromis zebroides)

pBupUMs.webp

Latince Adı: Labidochromis zebroides

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün derin kayalık bölgeleri

Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Üreme: Dişiler ortalama 30adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6
 
Johanni (Melanochromis johannii)


qarQjJ2.webp

Latince Adı: Melanochromis johannii

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün iç bölgeleri

Beslenme Biçimi: Otçul

Davranış Biçimi: Aşırı agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Dip-orta-üst seviye

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler ve olgunlaşmamış balıklar sarımsı-turuncu renkte olurlar, erkekler ise siyah ile beraber mavi hatlar içeren renklerden oluşurlar.

Üreme: Dişiler ortalama 50 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 13cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6

Auratus (Melanochromis auratus)

k0JHdFp.webp

Latince Adı: Melanochromis auratus

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün zengin tortu oluşturmuş kayalık bölgeleri

Beslenme Biçimi: Omnivore, genelde otçuldur, etçil besinlerde tüketir.

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Çok agresif

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere oranla daha büyük ve koyu renklidir. Anal yüzgeçlerinde sarı bir nokta bulunur.

Üreme: Dişiler, ortalama 25 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar. Erkekler büyüdüklerinde siyahlaşırlar, dişiler yavru hallerindeki renklerini korurlar.

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 14cm

En Az Akvaryum Hacmi: 150 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6

Genel Yorum: Malawi gölünden ilk ihraç edilen Cichlidlerindendir. Erkekleri gerçekten çok agresif olup diğer erkekleri öldürmeye çalışırlar. Ana renkleri parlak sarı üzerine horizontal şeritlerden oluşur. Erkekler koyu kahverengidir.


Ahli (Sciaenochromis ahli)

e2wARXw.webp


Latince Adı: Sciaenochromis ahli

Habitatı ve Anavatanı: Malawi Gölü'nün yarı kayalık yarı kumluk kesimleri.

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif. Kendi Türlerine Davranısı: Agresif.

Üreme: Dişiler yaklaşık 20 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/5 olması önerilir.

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 17-18cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.7- 8.5

Borleyi (Copadichromis borleyi)


3z94V9v.webp

Latince Adı: Copadichromis borleyi

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün kayalık bölgeleri Beslenme biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Genelde Sakin

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Üreme: dişiler ortalama 50,60adet yumutayı 30gün ağızda kuluçka yaparlar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15cm

En Az Akvaryum Hacmi: 200 litre.

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6
 
Yunus Çiklit (Cyrtocara moorii)

eUZQQKm.webp

Latince Adı: Cyrtocara moorii

Habitatı: Malawi gölünün kumluk ve açıklık kıyı bölgeleri

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul

Davranış Biçimi: Genelde sakin nadiren agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif

Üreme: Dişiler 20 ila 90 adet yumurtayı 18-21 gün ağızda kuluçka yaparlar. Erkek dişi oranının 1/ 2 olması önerilir

Sıcaklık: 25 °C - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 25cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 300 litre.

Su Sertliği: Sert

pH: 7.5 - 8.2

Tipik Haplochromine'lar Crytocara moorii ler tipik birer hoplochrominedir. orta sevise ve asagisinda yasarlar. Plankton ve kucuk su canlilari bashlica besin kaynaklaridir. Dolayisi ile bitkisel beslendiklerini dusunmek yanlistir. Fazla kayalik sevmezler zira aciklarda yuzmeyi seven baliklardir. Hatta ciflesme esnasinda da genellikle acik alani tercih ederler, ancak sakin bir ortam tercihleridir.


Yakop (Aulolonocara jacopfreibergi)

BWJFbPl.webp

Latince Adı: Aulonocara jacobfreibergi

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün kayallık mağara bölgeleri

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derece agresif

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler solgun renkli iken, erkekler çok renkli ve genellikle koyu çivit mavisi rennginde olurlar.

Üreme: Dişiler ortalama 40 adet yumurtayı 22 - 26 gün ağızda kuluçka yapar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 15cm,dişiler daha küçük olur.

En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6

Genel Yorum: 25 - 26 °C derecenin çok az üstü ve altındaki sıcaklıklara toleransları vardır. Sularına biraz tuz eklenebilir ama onsuzda sağlıklıdırlar.


Sarı İmparator (Aulonocara baenschi)

R6PcTBT.webp

Latince Adı: Aulonocara baenschi

Habitatı ve Anavatanı: Malawi gölünün iç kısımları

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı:Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip-orta seviye (8-20 m derinlik)

Cinsiyet Ayrımı: Erkekleri sarı renk olurlar ve türün bütün renklerini çok güzel sergilerler,dişiler ise donuk gri-yeşil-bej tonlarını taşırlar.

Üreme: Dişiler ortalama 25 adet yumurtayı ağızda kuluçka yaparlar

Sıcaklık: 25 - 26 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 11 cm ile 12cm arası,dişiler 7 cm ile 9 cm arası.

En Az Akvaryum Hacmi: 120 lt

Su Sertliği: Sert

pH: 7.8 - 8.6


Genel Yorum: 1 erkek ve 6 dişi şeklinde beslenmesi uygun olacaktır. Büyük dudaklara ve gözlere sahiptirler.
 
Bronz Corydoras (Corydoras aeneus)

nGPafdr.webp


Habitat Güney Amerika: Trinidad, Venezuela'da La Plata
Boy 7 cm
Davranış Sakin ve barışçıl karma akvaryumlar için
Beslenme Omnivor; etçil ve otçul
Üreme Yumurtalarını düz yüzeylere yapıştırır
Akvaryum suyu pH: 6.5-7.8, sıcaklık: 22-26°C
En küçük akv. 70 cm
Yüzme seviyesi Taban

Cüce Otocinclus (Otocinclus affinis)

aXVioyY.webp


Habitat Güney Amerika: Güneydoğu Brezilya
Boy 4 cm
Davranış Sakin ve barışçıl karma akvaryumlar için
Beslenme Herbivor; yosunlarla beslenir
Üreme Yumurtalarını bitki yapraklarına yapıştırır
Akvaryum suyu pH: <7.5, sıcaklık: 20-26°C
En küçük akv. 50 cm
Yüzme seviyesi Taban - Orta

Dikenli Ancistrus (Ancistrus dolichopterus)

2MCRYe9.webp

Habitat Güney Amerika: Brezilya, Rio Negro havzası
Boy 10-13 cm
Davranış Sakin ve barışçıl karma akvaryumlar için
Beslenme Omnivor; etçil ve otçul
Üreme Kovuk ve çukurlara bırakılan yumurtalar dişi tarafından korunur.
Akvaryum suyu pH: 5.8-7.8, sıcaklık: 22-27°C
En küçük akv. 100 cm
Yüzme seviyesi Taban - Orta
 
Noktalı Vatoz (Hypostomus punctatus)


kirpobr-webp.104804


Habitat Güney Amerika: Güney ve Güneydoğu Brezilya

Boy 25 cm

Akvaryum suyu pH: 6.5-7.8, sıcaklık: 22-28°C

En küçük akv. 120 cm

Yüzme seviyesi Taban

Davranış Sakin ve barışçıl karma akvaryumlar için

Beslenme Herbivor; otçul


Pengasus (Pangasius hypophthalmus)

Geniş havuzlarda 1 metreye kadar büyüyebilen ve Uzak Doğu Asya'da pirinç tarlalarında sofra balığı olarak yetiştirilen Pengasus, aslında akvaryumlar için uygun bir tür değildir; sadece gençken akvaryumda tutulabilir. Görüşü kötü olan bu tür, titreşimleri algılama yeteneğine güvenir. Sürekli sinirli ve kaçmaya hazırdır. Gençken canlı yem gerektiren bu türün yaşlanınca dişleri dökülür ve vejeteryan yaşama geçer.

ATjpbze.webp

Singapur kökenli olan pengasuslar büyük akvaryumlarda sorunsuz olarak yaşatılabilecek bir türdür. Oldukça ürkek olmalarının dışında birçok türle uyum içinde yaşarlar. Görme duyuları zayıf olduğu için yemi koku ile bulurlar. Genellikle dibe yakın bölgelerde yüzmelerine rağmen akvaryumunuzda şelale filtre varsa onun önünde yüzmeyi de çok seviyorlar. Ürkek oldukları için ani hareketlerden ve akvaryuma vurmak gibi ürkütücü hareketlerden kaçınmalısınız. 1 m. ye kadar büyüyebildikleri için (Akvaryunlarda bu kadar büyüdüğünü görmedim ama) almadan önce iyi düşünmelisiniz. Bu balıklar ürktükleri zaman zıplamaya eğilimli olduğu için akvaryumun üstü mutlaka kapalı olmalıdır.
Eşey ayrımı ve üretimi hakkında net bir bilgi yoktur.


Komando Çöpçü (Corydoras paleatus)

fho5cWg.webp


Latince Adı: Corydoras paleatus

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerikakıtasının Trinidad bölümünde, Venezuela'da La Plata bölümünde

Beslenme Biçimi: Etçil, Otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl Kendi Türlerine Davranısı: Barışçıl

Üreme: Düz yüzeylere yumurta dökerek

Sıcaklık: 22-26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre

Su Sertliği: 8 - 10

pH: 6.5-7.5

Genel Yorum: Çok yanlış bir biçimde adlandırılmalarına rağmen akvaryumlarımızın vazgeçilez balıklardır. Sanılanın aksine corydoraslar akvaryumun dibinde pislikleri yemezler. Zamanla çok çeşitli türleri ortaya çıkarılmış, bunlardan en çok bilinenleri Komando, Albino, Panda ve Sterbai türleridir. Corydoraslar sürü balıkları olup en az 6'lı gruplar halinde yaşatılmalıdır. Akvaryumların taban kısmında sürekli hareket halinde olan bu balıklar sürü olarak dolaşıp, yemlenirler. Hem diğer hem kendi türlerine karşı barışçıl bir yaşam sürer 8 cm boya ulaşabilirler. Corydoraslar ılık suyu seven balıklardır, özellikle üreme dönemlerinde bu fark daha da açık ortaya çıkar. Yaşadıkları bölgenin habitatında bu balıkların yaşadıkları nehirlerdeki su sıcaklığı 20 dereceye düşünce üremeleri başlar. Yapay ortamlarda kare akvaryumlarda en az 2 erkek 6 dişilik gruplarda üretim yapılabilir. Fıskiye şeklinde su çıkışı olan veya şelale şeklinde olan filtreler üreme işlemine kış şartlarını taklit ederek üremeye yardımcı olur. Üreme akvaryumunun dibinde 4-5 mm kadar ince dere kumu ve dekorasyonda da mango kökleri veya pvclerle oluşturulmuş mağaralar üreme ve yumurtaların güvenliği için çok önemlidir. Yumurtalar döllendikten sonra ya üreme grubu yada yumurtalar ayır akvaryuma alınmalı, yumurtalardan çıkan yavrulara ilk gün yem verilmemelidir. ilk günden sonra yavrulara kaliteli toz yemler, artemia yavruları verilebilir.
 

Eklentiler

  • kIrPOBR.webp
    kIrPOBR.webp
    14 KB · Gösterim: 11
Bronz Corydoras (Corydoras aeneus)

Habitat
Güney Amerika: Trinidad, Venezuela'da La Plata
Boy 7 cm
Davranış Sakin ve barışçıl karma akvaryumlar için
Beslenme Omnivor; etçil ve otçul
Üreme Yumurtalarını düz yüzeylere yapıştırır
Akvaryum suyu pH: 6.5-7.8, sıcaklık: 22-26°C
En küçük akv. 70 cm
Yüzme seviyesi Taban

benim balığım da bunun gibiydi.. çirkin surat.. :P
meğer çöpçümüymüş.. :D
 
Sterbai Koridoras (Corydoras sterbai)

fsNFCzB.webp

Latince Adı: Corydoras sterbai

Habitatı ve Anavatanı: Güney Amerika

Beslenme Biçimi: Etçil, otçul

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Taban

Cinsiyet Ayrımı: Ayırım için en iyi yöntem tepeden bakmaktır. Dişilerin karnı dışarıya doğru yarım ay biçiminde şişkindir. Erkeklerde ise bu çok azdır veya hiç yoktur.

Üreme: Düz yumurta döker

Sıcaklık: 21-25 C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 6cm

En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre

Su Sertliği: orta

pH: 6,5-7

Genel Yorum: Çok güzel, desenli vücutları ve turuncu yüzgeçleri vardır. Dişiler daha büyük ve yuvarlak hatlara sahiptir. Diğer Coryler gibi en az altı bireyli sürü halinde beslenmelidir.

Üç Çizgili Koridoras (Corydoras trilineatus)

AszH6Ps.webp

Bizde iyi tanınan komando çöpçünün (C. paleatus) tersine, C. trilineatus Amazon havzasından gelen tropik bir balıktır, bu nedenle de sürekli 22-27°C arası tropik sıcaklıklarda yaşatılması gerekir. Komando çöpçü ise 14°C'ye kadar direnç gösterebilen, hatta direnç göstermenin ötesinde, düşük sıcaklıklı dinlenme dönemleri gerektiren, rahatlıkla ısıtılmayan oda akvaryumlarında beslenebilecek subtropik bir türdür.
Çoğu Corydoras türü gibi C. trilineatus da sosyal bir balıktır; akvaryumda en az 6-8 balıktan oluşan bir grup oluşturulmalıdır. C. trilineatus, saklanma yerleri oluşturmak şartıyla, Güney Amerika kökenli, yumuşak su seven tropik çiklitlerin akvaryumları için önerilebilecek bir türdür.
C. trilineatus'un üreme davranışları diğer koridoraslara benzer; %40-50 gibi büyük orandaki su değişimleri, sıcaklığı, sertliği ve pH'ı düşürerek yağmur etkisi yapar ve üremeyi tetikler.
C. trilineatus dişisi 2mm çapında, oldukça iri yumurtalarını birer ikişer hep farklı yerlere bırakır. Bir yere yumurta bırakan dişi, önce biraz dinlenir ve tekrar yumurtlamak için değişik bir yer arar. Yumurtaları küçük olan Corydoras türlerinin aksine, C. trilineatus'un bu şekilde dağınık yumurta bırakması, tahminen hem yumurta avcılarına, hem de mantara karşı alınmış bir önlemdir.
Su kalitesi ve hastalıklara karşı hassaslıkları nedeniyle C. trilineatus yavrularını yetiştirmek çok kolay değildir; akvaryum temizliğine ve düzenli su değişimlerine çok dikkat etmek gerekir. İlk iki hafta içinde yavrular, akvaryumda bulduklarına ek olarak, artemia larvası ve mikrokurtla beslenebilir. Sonradan iyice yıkanıp kıyılmış tubifex kurtuna geçilebilir.
 
Geri
Top