Kişi için giyinme işlemi gerçekleştirilmesi zor bir hal alabilir. Hasta yalnızca fiziksel yeteneğini kaybetmekle kalmaz, uygun giyinme ve giysilerin hangi sırayla giyileceği kavramını da yitirebilir. Boyun açıklığı geniş, önden kapanan ya da kapanması gerekmeyen giysiler seçin. Düğme yerine fermuarlı giysiler seçin.
Cırt cırtlı / Bantlı ayakkabıları tercih edin. Çekmecelerin üzerine, içlerindeki giysilerin isimlerinin veya resimlerinin çizili olduğu etiketler yapıştırın. Giysileri giyilme sırasına göre yerleştirin veya hastaya giysileri teker teker verin. Hastalarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşılabilir. Bu nedenle özel çarşaflar, külotlar ve pedler kullanabilirsiniz.
Banyo
Banyoyu yıkanmak ve beden temizliği için kullanmak hasta için giderek zorlaşabilir. Bazen artık yıkanma gereksinimi bile duymayabilirler. Bu nedenle bu konuda son derecede hassas olunuz ve onlara yumuşak bir biçimde banyo yapmaları için yardımcı olunuz.
Hasta günün belirli bir zamanında yıkanmayı tercih edebilir, ya da yıkanmayı dışarı çıkmak veya birilerinin ziyaretine gelmesi için hazırlanmakla ilişkilendiriyor olabilir. Hastanızın fiziksel zorlukları varsa banyoda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemelerden yararlanınız. (Tutunma çubukları, yükseltilmiş klozet kapakları, kaymaz duş yaygıları ve tabureler gibi ) Hastanın banyo içerisinde kilitli kalmasını önlemek için banyonuzun kilidini daha önceden alın. Suyun ılık olmasına dikkat edin.
Yemek Pişirme Ve Yeme
Alzeheimer’lı kişide yemekle ilgili sıra dışı davranışlarda gelişebilir. İştahlarını kaybedebilir veya zaten yemiş olduklarını unutabilirler. Bıçak, çatalı kullanmaları giderek zor hale gelebilir.
Otomatik kapanma düğmesi olan bir elektrikli su ısıtıcı kullanın. Gazla çalışan aletlere bir yalıtım valfi takılabilir. Mutfakta ev tipi ufak bir yangın söndürme cihazı bulundurun. Bıçak gibi keskin nesneleri kilitli tutun. Yiyeceklerin çok sıcak olmamasına dikkat edin. Masanın üzerine kaymaz Amerikan Servisler veya plastik bir masa örtüsü serin ve tabak yerine çanak kullanın. Hastanız çatal bıçak kullanamıyorsa elle yenilebilecek yemekler hazırlayın. Eğer hastanızın iştah problemi varsa günde sık sık küçük öğünler şeklinde atıştırılacak türde yiyecekler hazırlayın.
Cırt cırtlı / Bantlı ayakkabıları tercih edin. Çekmecelerin üzerine, içlerindeki giysilerin isimlerinin veya resimlerinin çizili olduğu etiketler yapıştırın. Giysileri giyilme sırasına göre yerleştirin veya hastaya giysileri teker teker verin. Hastalarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşılabilir. Bu nedenle özel çarşaflar, külotlar ve pedler kullanabilirsiniz.
Banyo
Banyoyu yıkanmak ve beden temizliği için kullanmak hasta için giderek zorlaşabilir. Bazen artık yıkanma gereksinimi bile duymayabilirler. Bu nedenle bu konuda son derecede hassas olunuz ve onlara yumuşak bir biçimde banyo yapmaları için yardımcı olunuz.
Hasta günün belirli bir zamanında yıkanmayı tercih edebilir, ya da yıkanmayı dışarı çıkmak veya birilerinin ziyaretine gelmesi için hazırlanmakla ilişkilendiriyor olabilir. Hastanızın fiziksel zorlukları varsa banyoda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemelerden yararlanınız. (Tutunma çubukları, yükseltilmiş klozet kapakları, kaymaz duş yaygıları ve tabureler gibi ) Hastanın banyo içerisinde kilitli kalmasını önlemek için banyonuzun kilidini daha önceden alın. Suyun ılık olmasına dikkat edin.
Yemek Pişirme Ve Yeme
Alzeheimer’lı kişide yemekle ilgili sıra dışı davranışlarda gelişebilir. İştahlarını kaybedebilir veya zaten yemiş olduklarını unutabilirler. Bıçak, çatalı kullanmaları giderek zor hale gelebilir.
Otomatik kapanma düğmesi olan bir elektrikli su ısıtıcı kullanın. Gazla çalışan aletlere bir yalıtım valfi takılabilir. Mutfakta ev tipi ufak bir yangın söndürme cihazı bulundurun. Bıçak gibi keskin nesneleri kilitli tutun. Yiyeceklerin çok sıcak olmamasına dikkat edin. Masanın üzerine kaymaz Amerikan Servisler veya plastik bir masa örtüsü serin ve tabak yerine çanak kullanın. Hastanız çatal bıçak kullanamıyorsa elle yenilebilecek yemekler hazırlayın. Eğer hastanızın iştah problemi varsa günde sık sık küçük öğünler şeklinde atıştırılacak türde yiyecekler hazırlayın.