Anayasa Değişikliği Hakkında Neler Düşünüyorsunuz?

kısacaben

Katılımcı
Memura toplu sözleşme hakkı getiriliyor.

-Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor. Siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla indiriliyor.

- Askere sivil yargı yolu açılıyor.

- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Üyeler 12 yıl için seçilecek. Bir üye iki defa seçilemeyecek. Mahkeme, 19 üyeden oluşacak. 3 üye Meclis, 16 üye Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

- HSYK’nın yapısı değişiyor. Kurulun 21 asıl, 10 yedek üyesi olacak. 4 üye Köşk, 1 üye Anayasa Mahkemesi, 3 üye Yargıtay, 1 üye Danıştay, 7 üye adli, 3 üye idari hakim ve savcılar seçecek. HSYK'nın meslekten ihraç kararına yargı yolu açılıyor.

En tartışmalı madde

- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısı değişiyor. Buna göre kurul 21 asıl, 10 yedek üyeden oluşacak. Kurul başkanı yine Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanı müşterarı da kurulun tabii üyesi olacak.

Kurulun 4 asıl üyesi hukuk, iktisat ve siyasal bilimler dallarında görev yapan öğretim üyeleri, üst kademe yöneticileri ile avukatlar arasından Cumhurbaşkanı'nca, 1 asıl ve 1 yedek üyesi Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından Anayasa Mahkemesi'nce, 3 asıl ve 2 yedek üyesi Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulu'nca, 1 asıl ve 1 yedek üyesi Danıştay üyeleri arasından Danıştay Genel Kurulu'nca, 7 asıl ve 4 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca, 3 asıl ve 2 yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler yeniden seçilebilecek.

Kurulun meslekten çıkarma cezasına ilişkin olanlar dışındaki kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamaz.

Parti kapatılması

- Siyasi partilerin kapatılması zorlaştırılıyor. Siyasî partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Bassavcısının talebi üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan her bir siyasî partinin beşer üye ile temsil edildiği ve Meclis Başkanı başkanlığında oluşturulacak.

Komisyonun üye tam sayısının üçte iki çoğunlugu ve gizli oyla verecegi izin üzerine açılacak dava, Anayasa Mahkemesince kesin olarak karara bağlanacak. Komisyonun bu kararı, yargı denetimi dışında. Reddedilen izin basvurusunda ileri sürülen sebepler, hiçbir şekilde yeni bir başvuruya konu olamayacak. Siyasî parti gruplarında ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde izin konusunda görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak.

Anayasa Mahkemesi

- Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değişiyor. Mahkeme 19 üyeden oluşacak. Yüce Divan kararlarına yeniden inceleme istenebilecek. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru da yapılabilecek.
- 16 üyeyi Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi TBMM seçecek. (TBMM 2 üyeyi Sayıştay, 1 üye baro başkanlarının avukatlar arasından gösterecekleri adaylar içinden seçiyor) / (Cumhurbaskanı 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 3 üyeyi YÖK'ün göstereceği üyesi olmayan öğretim üyelerinden, 5 üyeyi üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar veya Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından; 2 üyeyi yüksek öğrenim görmüş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasından seçer.)
- Üyeler, 12 yıl görev yapacak. Bir üye iki defa seçilemeyecek.

Diğer değişiklikler

- Geçici 15. madde yürürlükten kaldırılıyor, 12 Eylül'e yargı yolu açılıyor.
- Siyasi yasaklar 5 yıldan 3 yıla indiriliyor
- YAŞ kararları yargı denetimine açılıyor
- Kamu denetçiliği kavramı oluşturuluyor
- Memur ve kamu görevlisine toplu sözleşme hakkı tanınıyor
- Askere sivil yargı yolu açılıyor
- Yurtdışına çıkma hürriyeti ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilecek
- Disiplin kararları yargı denetimi dışında değil.
- Siyasi partilerin mali denetimini Sayıştay yapacak.
- Partiler hakkında kapatma davası açılmasına TBMM'de oluşturulacak bir komisyon karar verecek.


En bomba değişimler bunlar siz ne düşünüyorsunuz ? Türkiye yine geleceğine dair zor bir karar verdi karar doğrumuydu yanlışmıydı fikirlerimizi paylaşalım
 
en ilginçlerinden birisi de parti kapatmasına yine o partilerden kurulu bir komisyonun karar verecek olması ne kadar adil bir karar alırlar tartışma konusu gelecekte bu kanun neler getirecek tartısma konusu..
diğer ilginç madde ise adalete siyasetin el atması adalet mekanizmasına siyasi darbe inmesi ve askeriyeye bir gıcıklık sezdim sanki maddelerde hayırlısı olsun ulusumuz için ama düşündürücü bir adım atıldı ülke adına umarım bundan sonraki adımda anayasamız yaz boz tahtasına çevrilip minareye kılıflar dikiminde kullanılmaz..
 
Grev hakkı olmadığı sürece toplu sözleşmenin 1 Gram etkisi yok. Ama politik olarak işe yarıyor olmalı ki temcit pilavı gibi sanki birşey veriliyormuş gibi sürekli sofrada bu konu maşallah :)

Anayasa değişikliklerini içerek detaylı bir yazıyı BURADAN da inceleyebilirsiniz...
 
Bence bu anayasa degisikliginin asil amaci Akp nin önüdeki son engel olan Anayasa mahkeesi ve Hsyk nin tasfiye edilmesi yani diger bir anlamda bu iki kurumuda ayni Medya ve Askeriyede yaptiklari gibi kendi güdümleri altina almalari cünkü böylece önlerinde hicbir engel kalmayacak helal olsun bundada basarili oldular.
 
beyni yıkanmış insan sürüsünü içeren bir toplumda yaşıyoruz...normal artık...adamlar işi biliyor.. yıllardır emek harcadılar şu ortamı kurabilmek için...bu sürede biz ne yaptık sadecee toplum olarak uyuduk...göz yumduk...sonunu düşünmeden....
 
Geri
Top