Anberin Sağlıkta Kullanılması
Anber balığından çıkarılan güzel kokulu bir madde olup kül rengindedir. Adını çıkarıldığı balıktan almaktadır. Sağlıkta ve esans yapımında kullanılmıştır. Anberin çeşitleri çoktur, renkleri de değişiktir. Beyaz, boz, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, siyah ve karışık renklerde olanları vardır. En iyisi boz renkte olanıdır. Sonra mavi, sonra sarısı gelir. En kötüsü siyah olanıdır. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen anber altın gibi asla değişikliğe uğrayıp bozulmaz. Bu özelliği miskten üstün olmasını gerektirmez. Buna rağmen anber hakkında güzel kokuların kralı denilmiştir. Miskten sonra güzel kokuların en güzellerindendir.
Elde Ediliş Şekli;
Anberin elde edilişi konusunda değişik görüşler vardır. Bazılarına göre denizde bir pınardan petrol gibi kaynar. Yağlı olması sebebiyle suyun yüzüne çıktığında donar, rüzgar dalga ile sürüklendiğinde toplanır.
Diğer bir görüşe göre ise, donmuş anber tanelerini balıklar yutar, kendilerine zararlı olduğu için balıklar ölür, rüzgar ve dalda sebebiyle ölmüş balıklar sahile gelir, bunları toplayan avcılar karınlarını yararak anberi çıkarırlar. Daha başka görüşlerde vardır.
_________________________________
Anber, ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahiptir. Yani vücudu hem ısıtır ve hem de kurutur. Anber toz haline getirildikten sonra şerbet yapılıp içildiği veya merhem yapılıp dıştan sürüldüğü zaman, kapalı gözeneklerin açılmasına yardım eder.
Anber, ilaç yapımında kullanılır ve bileşiklere katılır. Pahalı bir madde olduğu için bilhassa zengin kimseler için özel olarak hazırlanan ilaçlara katılır.
Anber, vücudu ısıtır ve ihtiyarlara karşı gayet faydalıdır, vücudu kuvvetlendirir ve neşe verir. Soğuktan meydana gelen mide hastalıklarına ve bağırsaklarda meydana gelen ağrı sızıya karşı faydalıdır.
Anber, gülyağı ve diğer ısıtıcı yağlarla karıştırılarak burundan damlatılacak olursa, dimağda bağlam ve dier sebeplerle oluşan hastalıkları çözer ve dimağın tabakaları arasındaki tıkanıklıkları açar.
Anberden elma büyüklüğünde koklama tabletleri yapılır. Felç, yüz felci veya kazıklı humma hastalığına yakalananlar bunu koklarlar ve bu koklama onlar için fayda sağlar.
Anberin tütsünde durulduğu veya merhem yapılıp dıştan sürüldüğü zaman, soğuktan meydana gelen başağrısı ve yarım başağrısına karşı faydalıdır.
Veba hastalığı yaygın olduğu zamanlarda anber devamlı koklanır veya tütsüsü yapılırsa, ölüme sebep olan kötü havayı temizler.
Anber tütsüsünün dumanı, soğuktan meydana gelen nezle için gayet iyi gelir, dimağı da kuvvetlendirir. Anber genel olarak bütün sinirleri kuvvetlendirir.
Beyni, duyuları ve kalbi aciaib bir şekilde takviye eder, ruhu kuvvetlendirip dinçleştirir ve zindelik verir.
Anber, kan yapıcı ve ısı vericidir.
Anber balığından çıkarılan güzel kokulu bir madde olup kül rengindedir. Adını çıkarıldığı balıktan almaktadır. Sağlıkta ve esans yapımında kullanılmıştır. Anberin çeşitleri çoktur, renkleri de değişiktir. Beyaz, boz, kırmızı, sarı, yeşil, mavi, siyah ve karışık renklerde olanları vardır. En iyisi boz renkte olanıdır. Sonra mavi, sonra sarısı gelir. En kötüsü siyah olanıdır. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen anber altın gibi asla değişikliğe uğrayıp bozulmaz. Bu özelliği miskten üstün olmasını gerektirmez. Buna rağmen anber hakkında güzel kokuların kralı denilmiştir. Miskten sonra güzel kokuların en güzellerindendir.
Elde Ediliş Şekli;
Anberin elde edilişi konusunda değişik görüşler vardır. Bazılarına göre denizde bir pınardan petrol gibi kaynar. Yağlı olması sebebiyle suyun yüzüne çıktığında donar, rüzgar dalga ile sürüklendiğinde toplanır.
Diğer bir görüşe göre ise, donmuş anber tanelerini balıklar yutar, kendilerine zararlı olduğu için balıklar ölür, rüzgar ve dalda sebebiyle ölmüş balıklar sahile gelir, bunları toplayan avcılar karınlarını yararak anberi çıkarırlar. Daha başka görüşlerde vardır.
_________________________________
Anber, ısıtıcı ve kurutucu özelliklere sahiptir. Yani vücudu hem ısıtır ve hem de kurutur. Anber toz haline getirildikten sonra şerbet yapılıp içildiği veya merhem yapılıp dıştan sürüldüğü zaman, kapalı gözeneklerin açılmasına yardım eder.
Anber, ilaç yapımında kullanılır ve bileşiklere katılır. Pahalı bir madde olduğu için bilhassa zengin kimseler için özel olarak hazırlanan ilaçlara katılır.
Anber, vücudu ısıtır ve ihtiyarlara karşı gayet faydalıdır, vücudu kuvvetlendirir ve neşe verir. Soğuktan meydana gelen mide hastalıklarına ve bağırsaklarda meydana gelen ağrı sızıya karşı faydalıdır.
Anber, gülyağı ve diğer ısıtıcı yağlarla karıştırılarak burundan damlatılacak olursa, dimağda bağlam ve dier sebeplerle oluşan hastalıkları çözer ve dimağın tabakaları arasındaki tıkanıklıkları açar.
Anberden elma büyüklüğünde koklama tabletleri yapılır. Felç, yüz felci veya kazıklı humma hastalığına yakalananlar bunu koklarlar ve bu koklama onlar için fayda sağlar.
Anberin tütsünde durulduğu veya merhem yapılıp dıştan sürüldüğü zaman, soğuktan meydana gelen başağrısı ve yarım başağrısına karşı faydalıdır.
Veba hastalığı yaygın olduğu zamanlarda anber devamlı koklanır veya tütsüsü yapılırsa, ölüme sebep olan kötü havayı temizler.
Anber tütsüsünün dumanı, soğuktan meydana gelen nezle için gayet iyi gelir, dimağı da kuvvetlendirir. Anber genel olarak bütün sinirleri kuvvetlendirir.
Beyni, duyuları ve kalbi aciaib bir şekilde takviye eder, ruhu kuvvetlendirip dinçleştirir ve zindelik verir.
Anber, kan yapıcı ve ısı vericidir.