Araç Ehliyet veya Sürücü Belgesi Sınıfları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Araç Ehliyet veya Sürücü Belgesi Sınıfları:



A1 sınıfı ehliyetler:
Motorlu bisiklet kullanmak isteyen sürücüler için gerek ve yeter koşul.

A2 sınıfı ehliyetler: Motosiklet veya motor kullanmak isteyen sürücüler için gereklidir.

B sınıfı ehliyetler:
Otomobil, minibüs veya kamyonet kullanıcıları için gereklidir. 4 tekerlekli araçlarda geçerlidir.

C sınıfı ehliyetler: Kamyon kullanmak isteyen sürüsüler için gereklidir.

D sınıfı ehliyetler: Çekici kullanacak araç şöforleri için gereklidir.

E sınıfı ehliyetler: otobüs kullanacak araç sürücüleri için gereklidir.

F sınıfı ehliyetler: Lastik tekerlekli traktör kullanmak isteyenler için gereklidir.

G sınıfı ehliyetler: Ağır iş makinesi kullanıcıları içindir.

H sınıfı ehliyetler: Özel donanımlı motor , araç ve vasıtaları kullanmak için engelli kişilerin ihtiyacı olan ehliyet sınıfıdır.
 
A2 Sınıfı (motorsiklet)


A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
17 (Yaşını doldurup 18 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar : Mobilet, Motorsiklet, Scooter

Herhangi bir ehliyeti olmadan direk A2 sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar; Toplam 90 soruluk Motor Tekniği (20 soru),Trafik ve Çevre Bilgisi (40 soru) ve İlkyardım Bilgisi (30 soru) derslerinden test sınava katılırlar. Test sınavından başarılı olan adaylar A2 ehliyet sınıfı için bağlı bulundukları sürücü kursunun motosikletiyle veya tercihen kendi motosikletleriyle direksiyon Sınavına girerler.

B veya E sınıfı ehliyete sahip olup A2 sınıfı sürücü belgesi almak isteyenlerse; sadece 20 soruluk Motor Tekniği Dersinden test sınavına girerler. Başarılı olduktan sonrada Direksiyon sınavına katılırlar. Trafik Şubesine eski ehliyeti iade edip (eski ehliyet sınıfına göre) B+A2 veya E+A2 sınıfı yazan yeni bir ehliyet kartı alırlar.
 
B Sınıfı (Otomobil)


B Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
18 (Yaşını doldurup 19 dan gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet

B sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar; Toplam 120 soruluk Motor Tekniği (40 soru),Trafik ve Çevre Bilgisi (50 soru) ve İlkyardım Bilgisi (30 soru) derslerinden test sınavına katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Otomobili ile Direksiyon Sınavına katılırlar.



D Sınıfı (Çekici, Tır)


D Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
22 (Yaşını doldurup 23 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon, Çekici, Tır

Herhangi bir ehliyeti olmadan direk D sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar;
Toplam 120 soruluk Motor Tekniği (40 soru),Trafik ve Çevre Bilgisi (50 soru) ve İlkyardım Bilgisi (30 soru) derslerinden test sınavına katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Tırı ile Direksiyon Sınavına katılırlar.

E sınıfı ehliyeti olup D sınıfı Sürücü Belgesi ekletmek isteyen adaylar sadece direksiyon sınavına girer.Teorik sınavdan muafdırlar. Trafik Şubesine E sınıfı ehliyeti iade edip E+D sınıfı yazan yeni bir ehliyet kartı alırlar.

B sınıfı ehliyete sahip olup ehliyetini D sınıfına büyütmek istenler sadece 40 soruluk Motor Tekniği Dersinden sınava katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Tırı ile Direksiyon Sınavına katılırlar.



E Sınıfı (Otobüs)

E Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
22 (Yaşını doldurup 23 den gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar : Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon, Otobüs

E sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar; Toplam 120 soruluk Motor Tekniği (40 soru),Trafik ve Çevre Bilgisi (50 soru) ve İlkyardım Bilgisi (30 soru) derslerinden test sınavına katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Otobüsü ile Direksiyon Sınavına katılırlar.

B sınıfı ehliyete sahip olup ehliyetini E sınıfına büyütmek istenlersadece 40 soruluk Motor Tekniği Dersinden sınava katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Otobüsü ile Direksiyon Sınavına katılırlar.



G Sınıfı (İş Makinaları)

G Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
18 (Yaşını doldurup 19 dan gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar :İş Makinaları



H Sınıfı (Engelliler İçin)


H Ehliyet İçin Yaş Sınırı :
17 (Yaşını doldurup 18 gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)

Kullanabildiği Araçlar : Özel Otomobil (Engellilere Yönelik)



Herhangi bir ehliyeti olmadan direk D sınıfı ehliyet almak isteyen adaylar; Toplam 120 soruluk Motor Tekniği (40 soru),Trafik ve Çevre Bilgisi (50 soru) ve İlkyardım Bilgisi (30 soru) derslerinden test sınavına katılırlar. Başarılı olan adaylar, bağlı bulundukları sürücü kursunun Tırı ile Direksiyon Sınavına katılırlar.

E sınıfı ehliyeti olup D sınıfı Sürücü Belgesi ekletmek isteyen adaylar sadece direksiyon sınavına girer.Teorik sınavdan muafdırlar. Trafik Şubesine E sınıfı ehliyeti iade edip E+D sınıfı yazan yeni bir ehliyet kartı alırlar.

Monoküler kişiler;

Monoküler Ehliyet İçin Yaş Sınırı :Aşağıdaki almak istediği ehliyet sınıfına göre (Yaşını doldurup gün almış olmak,sürücü kursuna kayıt olunduğunda dönem açılış tarihinde yaşını doldurmuş olmak)
1) A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir.
2) Ticari araç kullanamaz.
 
Geri
Top