• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Aşılar Nasıl Yapılır?

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Aşılar virüs ve bakterilerin zayıflatılması yoluyla yapılır. Böylece iyi çoğalamazlar veya bölünemezler. Aşı yapılan çocuklar bağışıklık oluşturacak ancak hasta olmayacak miktarda virüs veya bakteri ile karşılaşırlar. Virüs ve bakteriler aşı oluşturmak üzere 4 yolla zayıflatılırlar:

1.Virüsün çoğalmasını zayıflatacak şekilde virüsün genlerini değiştirerek: Bu yolla kızamık, kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği veya oral çocuk felci aşısı (ağızdan damla şeklinde verilen aşı) yapılmaktadır. Virüs geni "hücre kültürü adaptasyon" yöntemi adı verilen teknik ile değiştirilir. Bu yöntemle virüsler hala bir miktar kendi kopyalarını yapmaya devam ettikleri için (yani hala canlılar) sıklıkla canlı, zayıflatılmış virüsler adını alırlar.
2.Virüsün genlerine zarar vererek çoğalma yeteneğini engelleyerek: Bu yolla "ölü" çocuk felci aşısı yapılmaktadır. Aşı virüsü çocuk felci (polio) virüsünün kimyasal formaldehid ile muamelesi yoluyla yapılır. Bu tedavi polio virüsünün genlerine kalıcı şekilde hasar verir; böylece virüs çoğalamaz.
3. Virüsün veya bakterinin sadece bir kısmını kullanarak: Bu yolla Hib (menejit), hepatit ve kısmen boğmaca aşıları yapılmaktadır. Viral veya bakteriyel genler aşıda bulunmadığından virüs veya bakteriler çoğalamazlar.
4. Bakterilerden salgılanan toksini alıp saflaştırarak ve öldürerek: Bazı bakteriler çoğalarak değil de toksin adı verilen zararlı proteinleri yaparak hastalık oluştururlar. Örneğin, difteri, tetanoz ve boğmaca gibi bakteriler toksin oluşturarak hastalık yaparlar. Bu bakterilere karşı aşı yapmak için toksinler saflaştırılır ve kimyasal maddelerle (formaldehid gibi) ile öldürülürler. Bakteriyel genler aşının bir parçası olmadığından yine bakteriler çoğalamazlar.
 
Geri
Top