• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Aslan Ağızı Çiçeği

Papatya

V.I.P
V.I.P


Çok fazla türü yoktur. Sadece çeşitli melezleri vardır. Bu melezlerin renkleri değişiklik gösterir. Çiçekleri büyük, renkleri zengin ve gösterişlidir. Bodur ve uzun çeşitleri vardır.
Yıllık, iki yıllık ve ömürlük olan cinsleri vardır. Tohum kullanılarak üretimi sağlanır. Eylül ve Mart aylarında ekilebilir. Aynı yıl içerisinde çiçek açarlar. Çabuk çoğalırlar.

Toprak: Çürümüş gübre ile karıştırılmış toprak bitki için faydalıdır.

Su: Kış dönemlerinde çok az su verilmelidir. Yapraklara ılık ve kireçsiz su püskürtülmeli, toprağı devamlı nemli tutulmalıdır. Su dipte birikmemelidir.

Işık: Gelişme dönemlerinde yarı aydınlık, nispi nemi yüksek bir ortam ister.

Sıcaklık: Kış dönemlerinde ılık bir ortamda bulunmalıdır. Güneşten hoşlanır.

Gübre: Çiçeklenme döneminde haftada bir verilmelidir.

Bu bitkinin iki yıllık ve bir yıllık cinsleri de vardır. Çiçekleri bir sapın çevresinde dizilmiştir; alttakiler solarken üstten yeni tomurcuklar sırayla çiçek açar. Her bir dalda bu süreç uzun sürebiliyor; mesela alttakiler tohum oldukları halde üstten yeni çiçekler açmaya devam eder. Aslanağzı denmesinin sebebi herhalde her bir çiçeğin büyük ağızlı kafaya benzetilmesindendir.

Bunlar ağızlarını hiç açmaz. Böylece çevreye polenleri saçılmaz. Her şey içerde büyük bir gizlilikle olur. Arı vb. böcekler biraz zor da olsa ağzı açıp içeri girebiliyor, balözünü alarak yine zar zor dışarı çıkıyorlar.

Aslanağzı yetiştirilmesi çok kolaydır.
Her ortamda tutunur, büyür çiçek açar. Zengin çeşitlilikte renklerde çiçek açan cinsleri vardır. En büyük ihtiyacı güneştir.

Aslanağzı yer seçmez, susuzluğa dayanıklıdır, özel toprak istemez, özel bakım gerektirmez. Sadece bol güneş ister. Tohumlarını saklayarak her ilkbaharda ekerek kolayca yetiştirebilirsiniz.

Sıracagiller familyasındandır. Anayurdu Akdeniz Havzası ülkeleri olan Aslanağzılar, Kuzey Yarımküre'nin pek çok yerin de yetiştirilmektedir. Aslanağzılar, sürgünleri dikine gelişip 20120 cm. kadar boylanabilen bir ya da iki yıllık otsu bitkilerdir. Ancak bu bitkiye bir yıllık bitki işlemi uygulanmakladır. Bodur, orta ya da yüksek boylu türlerinden pek çok melez çeşitleri elde edilmiştir. Uzun şeridimsi hoş görünüşlü yaprakları ile yaz aylarında sarı, turuncu, kızıl, kırmızı, pembe ve mor renkler ile bu renklerin çeşidi tonlarını taşıyan ve 40'ın üzerinde renk tonuyla açan hafif ama hoş kokulu ilginç çiçekleri vardır. Bitkinin sürgünlerinin ucunda başak şeklinde alttan başlayıp üste doğru açan çok sayıdaki çiçekleriyle oynamayı çocuklar çok severler. Bu çiçeklerin taçyaprakları parmakların arasına alınıp sıkıldığında "canavar ağzı" gibi açılır ve bırakıldığında yeniden kapanır. Bodur aslanağzı bitkileri 1025 cm., orta boyluları 4560 cm. ve yüksek boylu olanları 90120 cm. kadar olabilirler. Bodur aslanağzılar çiçek tarhlarında, orta ve yüksek boylu olanları bahçe bordürlerde çok güzel dururlar. Aslanağzılar kesme çiçek olarak buket ve çelenklerde kullanılır.

 
Geri
Top