Atartürk’ün Kaleme Aldığı Eserler ve Kitaplar Nelerdir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı boyunca kaleme aldığı birçok eseri bulunmakta. Hiç kuşkusuz hepimiz Nutuk’u biliyoruz. Peki Atatürk’ün kaleme aldığı diğer önemli eserler nelerdir? Atatürk’ün yazdığı kitapların isimleri nelerdir? Atatürk’ün kaleme aldığı kitaplar hangileridir? İşte Atatürk’ün kaleme aldığı eserler:

Tabiye Meselesinin Halli ve Emirlerin Sureti Tahririne Dair Nesayih​

Eserin aslı Osmanlıcadır. Eser toplamda 7 sayfadan oluşmaktadır. Söz konusu eser, 1915 yılında Edirne Sanayi Mektebi’nin matbaasında basılmıştır. Atatürk bu eserinde taktik meseleyi çözme esnasında nasıl bir yol izleneceğini, hangi hususların göz önünde bulundurulması gerektiğini, emir verilirken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini ve emir verirken emrin nasıl bir özelliğe sahip olması gerektiği gibi konularda çok önemli bilgiler vermektedir.

Takımın Muharebe Talimi​

General Litzmann’ın (Berlin Askeri Üniversitesi eski müdürlerinden) “Seferber Mevcudunda Takım, Bölük ve Taburun Muharebe Talimatı” adlı kitabının ilk bölümünün Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan söz konusu tercüme eser, askeri düzen ve disiplin hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Bölüğün Muharebe Talimi​

Eser, “Bölük Muharebe Eğitimi” adıyla yayımlanmıştır. Eserde savaşın olmadığı ya da çatışmanın az yaşandığı alanlarda muharebe, savunma ve atak konuları yer almaktadır. Atatürk, eseri Almanca’dan tercüme etmiştir.

Cumalı Ordugahı​

Mustafa Kemal Atatürk’ün alay, bölük ve tugayların eğitim ve manevralarını anlattığı eserin ismidir.

Tabiye ve Tatbikat Seyahati​

Mustafa Kemal Atatürk, bu eserinde savaşta sevk ve idarede kesin kuralların neden olamayacağını açıklamasının yanı sıra bir komutanda olması gerek özelliklerin neler olduğuna da değinmiştir.

Zabit ve Kumandan ile Hasbihal​

Söz konusu eser, Mustafa Kemal Atatürk’ün Yarbay rütbesi ile görev aldığı Sofya askeri ateşeliği esnasında Nuri Conker’in “Zabit ve Kumandan” adlı eserine karşılık olarak yazılmış bir eserdir.

Nutuk​

Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli eserleri arasında yer almaktadır. Türk tarihinin önemli kader basamaklarından biri olan Kurtuluş Savaşı’nı, Milli Mücadele Dönemini ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını anlatan Nutuk, siyasi ve milli tarihimizde birinci elden yazılmış en önemli eserler arasında yer almaktadır.

Nutuk’un sonunda “Gençliğe Hitabe” yer almaktadır.

Esere, Mustafa Kemal Atatürk Yatağan’dan Cumhuriyet Halk Partisi’nin 15-20 Ekim tarihleri arasında Başkent’te toplanan İkinci Kurultayında toplamda 36,5 saat süren ve altı günde okunan kıymetli ve tarihi bir hitabeye dayanmasına ithafen Nutuk ismi verilmiştir.

Nutuk, ilk kez 1927 yılında, biri asıl metin, diğerleri belgeler olmak üzere Arap harfleriyle iki cilt olarak yayınlanmıştır

Eserin basım ve telif hakları Türk Tayyare Cemiyeti’ne bırakılmıştır.

Vatandaş İçin Medeni Bilgiler​

Kitap, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan ve Tevfik Bıyıklıoğlu’nun desteğiyle hazırlanmıştır.

Geometri Kılavuzu​

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün, genç dimağlara “geometri” sevgisini aşılamak ve geometri dersinde hazırlamak için yazdığı kitaptır. İsimsiz şekilde basılmıştır.

Oğuz Oğulları​

Atatürk’ün yazmış olduğu şiirlerin olduğu kitabın ismidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlik ve askerlik yıllarında gerek cephede gerekse başka yerlerde yazmış olduğu şiirleri içerir.
 
Son düzenleme:
Geri
Top