• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Atatürk Çiçeği

wien06

V.I.P
V.I.P
Atatürk çiçeği (Euphorbia pulcherrima), noel yıldızı ve ponsetya olarak ta bilinmektedir. Sütleğengiller (euphorbiaceae) familyasındandır ve kışın çiçeklenen bir süs bitkisidir. Ana yurdu Meksika ve Orta Amerika’dır; nemli, yağmurlu dere yataklarında ve kayalık yamaçlarda yetişir.

UxRrlqF.webp

Batı dillerindeki ponsetya adını bitkiyi 19.yüzyılda Meksika’ dan ABD’ ye götüren ve yaygınlaştıran ABD’ li devlet adamı Joel R. Poinsett’ den, Türkiye’ deki adını ise süs bitkisi olarak yetiştirilmesine ve tanınmasına ön ayak olan Atatürk’ ten alır. Ilıman iklimlerde açık havada yetişebilen ve 5 m yüksekliğe ulaşabilen çalı özelliğindeki bu bitki, soğuk iklimlerde saksıda yetiştirilir ve boyu genellikle 1 m’ yi aşmaz. Ortada küme oluşturan küçük sarı çiçekleri, taçyaprağa benzeyen, genellikle kırmızı renkli bürgülerle (yaprak benzeri yapılar) çevrilidir.

Gövde ve yapraklardan sızan sütümsü özsu bazı duyarlı insanlarda ve hayvanlarda deriyi kabartıp tahriş edebilir; ama bu özsuyun öldürecek kadar zehirli olduğu yolundaki inanış yalnızca bir abartmadır. Atatürk çiçeğinin pembe, beyaz, benekli ve çizgili bürgüleri olan pek çok kültür çeşidi vardır; ama en beğenileni, dayanıklı bir süs bitkisi olan kırmızı Atatürk çiçeğidir.

Kış aylarının kesinlikle en gösterişli bitkisi Atatürk çiçeğidir. İpeksi,muhteşem renkli çiçekleri aslında yaprakların çiçeğe dönüşmüş halidir. Renk tonları krem,pembe ve kırmızı olabilir.

Çiçekli aldığımız Atatürk çiçeği genelde ertesi yıl açmaz. Bunu sağlamak için çiçekleri geçtikten sonra 10 cm. den yukarısını budayın. Serin ve gölgeli bir yerde mayısa kadar sulamadan bırakın. Mayıs ayında saksı değiştirin. Eski toprağının bir kısmını alın. Düzenli sulayın ve besleyin. Eylül ayından itibaren günde 14 saat karanlıkta kalmasını sağlayın. Akşam bitkinin üzerine ince siyah bir naylon örtün,sabah kaldırın. İki ay devam edin. Çiçeğiniz yılbaşında açacaktır. Bu kadar uğraşmak istemiyorsanız her yıl yeni bitki alın.

ÖZELLİKLERİ:​

ISI: Çiçek zamanı oda ısısı idealdir.

IŞIK: Kışın bol ışık ister.Yazın yarı gölgede durmalıdır.

SULAMA: Gelişme döneminde düzenli sulayın.

NEM: Çiçek zamanı her gün su püskürtün.


KAÇ KİŞİ BU ÇİÇEĞİN ATATÜRK ÇİÇEĞİ OLDUĞUNU BİLİYOR VE KAÇ KİŞİ ÇİÇEK ALIRKEN BU ÇİÇEĞİ TERCİH EDİYOR?
 
İlkokuldayken Atamızın kürsüsünün yanına bırakırdı öğretmenlerimiz ilk o zaman öğrenmiştim Atatürk çiçeği olduğunu teşekürler güzel paylaşım için
 
Geri
Top