Atatürk Kanunu’ yine raporda

Mavi Gül

ѕση_¢ıqℓıк
Özel üye
1915 olaylarından ‘Büyük Felaket’ diye bahseden İlerleme Raporu Atatürk’ü Koruma Kanunu kapsamında mahkûmiyetlerin sürdüğünü de vurguluyor

AB Komisyonu, Türkiye’nin yıllık karnesi niteliğinde olan İlerleme Raporu’nu bugün açıklıyor. Ankara’nın AB sürecindeki adımlarını 12. kez değerlendirecek olan Komisyon, “gel-git” ve ilkleriyle dikkat çeken bir rapor hazırladı.

GEL-GİTLER
5 yıl sonra yine Atatürk
Atatürk’ü Koruma Kanunu’yla ilgili tespit, 5 yıllık bir aradan sonra tekrar İlerleme Raporu’nda yer aldı. AB Komisyonu, ifade özgürlüğü konusunda değindiği bu yasa kapsamında kovuşturma ve mahkumiyetlerin sürdüğünü vurguluyor. AB, bu kanuna ilk kez 2004 yılındaki raporunun 39. sayfasında değinmişti.
“q, x, w”nin dönüşü
İfade özgürlüğü kapsamında değinilen bir başka yasa da, Türk Alfabesinin Kabulü ve Kullanılmasıyla İlgili Kanun. AB, bu alandaki ilk vurgusunu bundan 6 yıl önce daha net bir şekilde yapmıştı. 2003’te, “q, x, w” harflerinin kullanılamaması eleştirilmişti.

YENİ YAKLAŞIM
Obama esintisi
AB, daha önceki raporlarında “Ermeni soykırımı” iddialarına ya hiç değinmedi ya da “Ermeni konusu”, “1915’teki trajik olaylar” ifadelerini kullandı. Bu yılki raporda ise, Türkiye’de başlatılan bir imza kampanyasına atıf yapılarak “1915’te Osmanlı Ermenilerinin karşı karşıya kaldığı Büyük Felaket” ifadesine yer verildi. “Büyük Felaket” ifadesinin, ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan’da yaptığı konuşmada bu kelimeleri kullanmasının ardından rapora girmesi dikkat çekiyor.

Ergenekon’a bakış
Ergenekon Davası’nın başlangıcından bu yana konuya temkinli yaklaşan AB, bu raporda tavrını değiştiriyor. Konuya genişçe yer ayıran Komisyon, İlerleme Raporu’yla birlikte yayımlanacak olan Strateji Belgesi’nde, “Bu dava, demokratik kurumların doğru işleyişine ve hukukun üstünlüğüne güveni artırmak için Türkiye’ye bir fırsat sunuyor” ifadelerine yer veriyor.

İLKLER
Basına siyasi baskı
İlerleme Raporu, ilk kez basın özgürlüğünün siyasi baskı altında olduğu vurgusuna yer veriyor. Hükümetin bu konudaki tezlerini dikkate almayan AB, basın özgürlüğünü detaylı bir şekilde masaya yatırıyor.

DYH vurgusu
Doğan Yayın Holding’e (DYH) kesilen vergi cezaları ile grubun televizyon ve gazetelerine yönelik boykot çağrısı da ilk kez raporda yer buluyor. AB’nin ceza konusunda “orantı ve adalet” vurgusu dikkat çekiyor.
 
Ülke büyük bir koasa sürükleniyor bizi biz yapan Türk alfabemizden Atamıza kadar dil uzatılmadık neyi kaldı ülkemizin
 
Geri
Top