Ateşli havale durumunda ne yapmalıyız?

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Ateşlendiğinde soğuk sudan uzak durun. Alkollü bezle de vücudunu silmeyin. Hiç faydası olmayacaktır.

Ateşli Havale Durumunda
Ateşli havale (febril konvülsiyon) 1 ile 6 yaş arasındaki çocuklarda ateş yükselirken görülür. Genellikle kısa, yaklaşık beş-on saniye sürer. Böyle bir durumda, her şeyden önce serinkanlı olmanız gerekir. Eşiniz doktorunuzu ararken veya ambulans çağırırken siz de bebeğin üzerini soyup ateş düşürücü fitil verebilirsiniz. Havayolunun açık olduğunu ve soluk alıp verdiğini kontrol edebilirsiniz. Lütfen buna çok dikkat edin: Onu çok soğuk suya sokmayın! Ayılması için sarsmayın.

Basit Ateşli Havale Belirtileri
Basit ateşli havaleler genellikle 5-10 dakika kadar kısa sürelidir. Genelde siz doktora gelmeden yolda biter. Bu gibi durumlarda çocuğunuzun solunum yolunu açık tutmalı ve dilinin solunumu kapamadığına dikkat etmelisiniz. Ateşi düşürmek içinse çocuğunuzun üzerindekileri çıkarın ve vücuduna ıslak havlu sarın. Çocukluk döneminde basit havale geçirme sıklığı % 4-5 arasında. Hemen hatırlatalım, havale geçiren çocukların % 25'inde ailede de aynı durum öyküsü vardır. Genellikle bir kez basit ateşli havale geçiren çocuklarda tekrarlama riski olsa da kesin değil. Kışın bulaşıcı hastalıkların artmasıyla ateşin eşlik ettiği durumlarla daha sık karşılaşacaksınız. Bu yüzden ateşin nasıl oluştuğu, ne şekilde ölçülüp nasıl değerlendirildiğini ve nasıl tedavi edildiğini bilmeniz önemli. Tablomuzda sizin için pratik bilgiler yer alıyor. Belki miniğinizin ateşi çıktığında bu sayımızı elinize alıp tabloya bakarsınız! Hatta kesip bir yere yapıştırabilirsiniz. Çok işinize yarayacağına eminiz.

Havale çocuğunuzda nasıl bir hasara yol açar?
Havalenin yol açacağı hasarlar havalenin nedenine bağlı. 6 ay - 6 yaş arasında gördüğümüz basit ateşli havale ise genellikle tehlikesizdir ve hiçbir hasar bırakmaz. İleri tetkik ve tedavi de gerekmez. Ancak havale ciddi bir enfeksiyona özellikle de menenjit veya ensefalite bağlıysa daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlar çocukluk çağı basit ateşli havalesi grubuna girmez ve mutlaka yatırılarak tedavileri gerekir. Dikkatli olun ve doktorunuzla her şeyi paylaşın, bu gibi durumlarda çocuk üst üste havale geçirirse beyin oksijensiz kalabilir ve zarar görebilir.
 
Top