~meLek~
GalataSaray'ım
Kilo vermeye çalışırken abur cubur yemek tasarruf yapmaya çalışırken televizyondaki en pahalı yayın paketini almaya benzer. Biraz kısmanın zamanı geldiğinde bazı şeylerin en başta gitmesi gerekir. Ancak bilmeden yiyeceklere tövbe etmek bel ölçünün aleyhine olabilir. The Snack Factor Diet kitabının yazarı ve WH Zayıflama Uzmanı Keri Glassman "Araştırmalara göre yemek seçimlerini doğru yapmayan insanlar sonunda daha çok kalori tüketmeye başlıyor" diyor. "Aç kaldığın zaman önce kan şekerin sonra da direncin düşer. Dolayısıyla en iyi tercihi yapamaz hale gelirsin." 1999-2000 yılı National Health and Nutrition Examination anketlerine göre kadınlar günde iki seferden fazla (yaklaşık 192 kalori civarında) atıştırıyor. O zaman "Artık bu kemirme isteğimize eğilme vakti geldi" diyoruz. Atıştırırken kendine yük bindirmektense dolabına iradeni besleyecek yiyecekler koymalısın. İşte karnını dolduran atıştırmalıklar konusunda bilmen gereken üç strateji:
Hava ekle
İçi hava dolu paketler karnını şişirmeden tokluk hissi verir. The Volumetrics Eating Plan kitabının yazarı ve Penn State Study of Human Ingestive Behavior Laboratuarı'nın yöneticisi Doktor Barbara Rolls Appetite'da yayımlanmış çalışmasında ziyaretçilere ya peynirli kıtır atıştırmalıklar ya da içi hava dolu yumuşak peynirli atıştırmalıklar sunmuş. İçi hava dolu atıştırmalıkları deneyenler neredeyse yüzde 75 daha fazla tüketmiş ancak yüzde 20 daha az kalori almış. Rolls "Bir şey havayla dolu olduğunda miktar fazlaymış gibi görüneceği için insanlar daha çok yediğini zannedip daha az tüketir" diyor. Eğer içeriğinde hava olan yiyecekleri tercih edersen midene sıkıntı yaşatmadan çok daha fazla yiyebilirsin. Hem böylece televizyonun karşısında kanepeye yayıldığında uzun uzun atıştırabilirsin. Ancak sen bunu yine de her gece yapmaktan kaçın. Yatağa aç karnına girmek her zaman daha kaliteli bir uyku sağlar.
Posalıları seç
Karın bölgeni ilgilendiren bir başka konu da bütün kalorilerin eşit yaratıldığıdır. Purdue Üniversitesi Ingestive Behavior Research Merkezi'nden Doktor Susan Swithers "Sıvılar katılar gibi metabolizmayı tetiklemez ve açlığı bastırmaz. Kalorileri tüketsen de beynin onları kaydetmez. O yüzden kendini aç hissedersin ve farkına varmadan gereğinden fazla yersin" diyor. İyi haber: Uzmanlar posalı içeceklerin beynin iştahla ilgili merkezi tarafından tanındığını söylüyor. Yani posalılarla kolayca "Bir lokma daha yiyemeyeceğim" duygusuna kapılabilirsin.
Alman araştırmacılar geçen yıl International Journal of Obesity'de yayımlanmış çalışmaları ile bu fikri destekliyor. Çikolatayı üç farklı halde (sütün içinde muhallebide ve ikisinin arası kıvamı olan bir içecek ile) hazırlayıp katılımcılardan içebilecekleri kadar içmeleri istenmiş. (Tahmin ediyoruz bu işe çok fazla gönüllü çıkmıştır.) Sonuçta çikolatalı süt içenler puding yiyenlerden yüzde 30 daha fazla kalori almış. İkisinin arasında olan karışımı içenler ise yine arada bir değer tutturmuş.
Baharat kat
Baharatlar zayıflama konusunda iyi seçeneklerdir. Yediğin yemeklere farklı lezzetler katmakla kalmaz aynı zamanda sürekli aynı şeyi yiyormuş hissinden uzaklaşmanı sağlamış olurlar. Araştırmaya göre çorbaya büyük miktarda acı kırmızıbiber koymak kalori tasarrufu bakımından ardından gelecek yiyeceğe de faydalıdır. Acı hissi yeme isteğini durdururken biber de bedeni ısıttığı için ekstradan birkaç kalori yakmanı sağlayacak. Kaldı ki Tayvan'daki yemek bilimcilerinin açıkladığı gibi kapsaisinin gücünü unutmamak lazım. Bu bileşen yağ hücreleri daha tam oluşmaya başlamadan onları yok eder. Bilimin anlattıklarının yanı sıra mantık açısından bakarsan: Kaliforniya Üniversitesi Beslenme ve Dahiliye Profesörü Doktor Judith S. Stern "Sonuçta acıyı çabucak yemek mümkün değildir. Dolayısıyla yemek yemeğe ayırdığın süre de daha uzun olacağı için beynin doyduğu sinyalini sana gönderecektir" diyor.
Kendini kontrol etmenin ardındaki bilim.
Sevdiğin bir şeyi çiğnerken frene basamamaktaki kabiliyetsizliğin nedeni pısırık iradenden daha fazlasıdır. Kanıtlar gösteriyor ki biz yağ yapan yiyecekler tüketmek üzere evrimleşmişiz. Philadelphia Monell Chemical Senses Merkezi yöneticisi Doktor Gary Beauchamp "Tat alma duyumuzun özel bir takım reseptörleri vardır. Bunlar kalori bakımından yüksek olan besinleri aradan seçip alır. Yeni doğmuş bebekler bile tatlı şeylere çekilir" diyor. Bizim kıllı atalarımız çoğunlukla otçuldu. Bugünse onlara vejetaryen deniyor. O devirde gün için yeterli kaloriyi almak bir mücadeleydi. Açlıktan ölmeyi önleyebilmek için kalorili ve besin değeri yüksek olan yiyecekler tüketmek durumundaydılar. Bunu tat ve tiplerinden ayırt ediyorlardı. Sonunda tatlı ve yağlı olan şeyleri arzulamak onlardan bize miras kaldı.
Artık kökleri kazıyıp meyve çıkarmıyor ve tüylü iri hayvanları kovalamıyoruz. Yüksek kalorili yiyecekler nimetten çok külfet haline dönüştü. Yemek Bilimcisi Doktor Mary Ellen Camire "Hatta Tabiat Ana bizim kilo verme planlarımızı yıkmak için kararlı gibi: Yağın tuzla veya şekerle karışımının ağızda bıraktığı lezzet orgazma benzeyen bir keyif. Dondurma gibi hem tatlı hem de yağ yapan yiyecekler cips gibi tuzlu veya yüksek yağlı yiyecekler sayabileceğim nefis tatlardan birkaçı" diyor. Durum fena mı göründü? Merak etme. Evrim kağıtları böyle dağıtmış olsa da eli oynamak senin becerine kalıyor.
Womens health
Hava ekle
İçi hava dolu paketler karnını şişirmeden tokluk hissi verir. The Volumetrics Eating Plan kitabının yazarı ve Penn State Study of Human Ingestive Behavior Laboratuarı'nın yöneticisi Doktor Barbara Rolls Appetite'da yayımlanmış çalışmasında ziyaretçilere ya peynirli kıtır atıştırmalıklar ya da içi hava dolu yumuşak peynirli atıştırmalıklar sunmuş. İçi hava dolu atıştırmalıkları deneyenler neredeyse yüzde 75 daha fazla tüketmiş ancak yüzde 20 daha az kalori almış. Rolls "Bir şey havayla dolu olduğunda miktar fazlaymış gibi görüneceği için insanlar daha çok yediğini zannedip daha az tüketir" diyor. Eğer içeriğinde hava olan yiyecekleri tercih edersen midene sıkıntı yaşatmadan çok daha fazla yiyebilirsin. Hem böylece televizyonun karşısında kanepeye yayıldığında uzun uzun atıştırabilirsin. Ancak sen bunu yine de her gece yapmaktan kaçın. Yatağa aç karnına girmek her zaman daha kaliteli bir uyku sağlar.
Posalıları seç
Karın bölgeni ilgilendiren bir başka konu da bütün kalorilerin eşit yaratıldığıdır. Purdue Üniversitesi Ingestive Behavior Research Merkezi'nden Doktor Susan Swithers "Sıvılar katılar gibi metabolizmayı tetiklemez ve açlığı bastırmaz. Kalorileri tüketsen de beynin onları kaydetmez. O yüzden kendini aç hissedersin ve farkına varmadan gereğinden fazla yersin" diyor. İyi haber: Uzmanlar posalı içeceklerin beynin iştahla ilgili merkezi tarafından tanındığını söylüyor. Yani posalılarla kolayca "Bir lokma daha yiyemeyeceğim" duygusuna kapılabilirsin.
Alman araştırmacılar geçen yıl International Journal of Obesity'de yayımlanmış çalışmaları ile bu fikri destekliyor. Çikolatayı üç farklı halde (sütün içinde muhallebide ve ikisinin arası kıvamı olan bir içecek ile) hazırlayıp katılımcılardan içebilecekleri kadar içmeleri istenmiş. (Tahmin ediyoruz bu işe çok fazla gönüllü çıkmıştır.) Sonuçta çikolatalı süt içenler puding yiyenlerden yüzde 30 daha fazla kalori almış. İkisinin arasında olan karışımı içenler ise yine arada bir değer tutturmuş.
Baharat kat
Baharatlar zayıflama konusunda iyi seçeneklerdir. Yediğin yemeklere farklı lezzetler katmakla kalmaz aynı zamanda sürekli aynı şeyi yiyormuş hissinden uzaklaşmanı sağlamış olurlar. Araştırmaya göre çorbaya büyük miktarda acı kırmızıbiber koymak kalori tasarrufu bakımından ardından gelecek yiyeceğe de faydalıdır. Acı hissi yeme isteğini durdururken biber de bedeni ısıttığı için ekstradan birkaç kalori yakmanı sağlayacak. Kaldı ki Tayvan'daki yemek bilimcilerinin açıkladığı gibi kapsaisinin gücünü unutmamak lazım. Bu bileşen yağ hücreleri daha tam oluşmaya başlamadan onları yok eder. Bilimin anlattıklarının yanı sıra mantık açısından bakarsan: Kaliforniya Üniversitesi Beslenme ve Dahiliye Profesörü Doktor Judith S. Stern "Sonuçta acıyı çabucak yemek mümkün değildir. Dolayısıyla yemek yemeğe ayırdığın süre de daha uzun olacağı için beynin doyduğu sinyalini sana gönderecektir" diyor.
Kendini kontrol etmenin ardındaki bilim.
Sevdiğin bir şeyi çiğnerken frene basamamaktaki kabiliyetsizliğin nedeni pısırık iradenden daha fazlasıdır. Kanıtlar gösteriyor ki biz yağ yapan yiyecekler tüketmek üzere evrimleşmişiz. Philadelphia Monell Chemical Senses Merkezi yöneticisi Doktor Gary Beauchamp "Tat alma duyumuzun özel bir takım reseptörleri vardır. Bunlar kalori bakımından yüksek olan besinleri aradan seçip alır. Yeni doğmuş bebekler bile tatlı şeylere çekilir" diyor. Bizim kıllı atalarımız çoğunlukla otçuldu. Bugünse onlara vejetaryen deniyor. O devirde gün için yeterli kaloriyi almak bir mücadeleydi. Açlıktan ölmeyi önleyebilmek için kalorili ve besin değeri yüksek olan yiyecekler tüketmek durumundaydılar. Bunu tat ve tiplerinden ayırt ediyorlardı. Sonunda tatlı ve yağlı olan şeyleri arzulamak onlardan bize miras kaldı.
Artık kökleri kazıyıp meyve çıkarmıyor ve tüylü iri hayvanları kovalamıyoruz. Yüksek kalorili yiyecekler nimetten çok külfet haline dönüştü. Yemek Bilimcisi Doktor Mary Ellen Camire "Hatta Tabiat Ana bizim kilo verme planlarımızı yıkmak için kararlı gibi: Yağın tuzla veya şekerle karışımının ağızda bıraktığı lezzet orgazma benzeyen bir keyif. Dondurma gibi hem tatlı hem de yağ yapan yiyecekler cips gibi tuzlu veya yüksek yağlı yiyecekler sayabileceğim nefis tatlardan birkaçı" diyor. Durum fena mı göründü? Merak etme. Evrim kağıtları böyle dağıtmış olsa da eli oynamak senin becerine kalıyor.
Womens health