Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Harvard Tıp Fakültesi Massachusette General Hastanesi Üreme Merkezi’nde tedavi gören 147 kadını kapsayan araştırmayla ilgili bilimsel sonuçların, İstanbul’da yapılan ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) Avrupa Üreme Derneği Toplantısı’nda 150 ülkeden 10 binin üzerinde katılımcıyla paylaşıldığını söyledi.
Diyetteki yağlarla tüp bebek tedavisini ilişkilendiren çalışma hakkında bilgil veren Dr. Görgen, Akdeniz diyetinin bir parçası olarak tüketilen bazı gıdalardaki yağların, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda başarıyı üç kat arttırabildiğini aktardı.
Zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık ve tohum yağı gibi tekli doymamış yağ içeren diyetlerin, anne olma açısından, farklı yağ çeşidini içeren diyetlere göre daha faydalı olduğunu dile getiren Görgen, "Bu yağları bol miktarda tüketenlerin tüp bebek tedavisi sonrası bebek sahibi olma oranları, az miktarda tüketenlere göre 3,4 kat daha fazladır" dedi.
Harvard’daki çalışma grubunun lideri Prof. Jorge Chavarro ise tekli doymamış yağlar açısından en zengin gıdanın avokado ve zeytinyağı olduğunu söyledi.
"TEREYAĞI VE KIRMIZI ET TÜKETENLERDE YUMURTA SAYISI DÜŞÜK ÇIKTI"
Tereyağı ve kırmızı etten zengin beslenme şekli olan grupta ise, tüp bebek tedavisi sırasında toplanan kaliteli yumurta sayısının düşük olduğunu kaydeden Op. Dr. Betül Görgen, araştırma ve sonuçları hakkında şunları aktardı:
"Bu çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, zaten kalbi koruduğu bilinen, tekli doymamış yağların vücudun iltihabi yanıtını azaltarak ve insülin duyarlılığını değiştirerek doğurganlığı artırdığını düşünmektedir. Çalışma grubunu oluşturan ve tüp bebek tedavisi gören kadınlar, farklı beslenme tiplerinin içerdiği yağların miktarlarına göre gruplara ayrılmış ve her grupta elde edilen tedavi sonuçları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Tüm yağ çeşitlerini bol miktarda tüketenlerde elde edilen yumurta sayısı azdır ve iyi kalitede değildir. Özellikle de doymuş yağlardan zengin besinleri tüketenlerde. Ayrıca besinlerle fazla miktarda çoklu doymamış yağ tüketenlerde, embriyo kalitesinin oldukça kötü olduğu görülmüştür.
"CANLI DOĞUM ORANI 3,4 KEZ DAHA FAZLA"
Oysa besinlerle yüksek oranda tekli doymamış yağ tüketenlerde, canlı doğum oranı, bu yağları en düşük seviyede tüketen gruba göre 3,4 kez daha fazladır.
Elde edilen sonuçlar oldukça enteresan olmakla beraber, diyetteki yağlarla tüp bebek tedavisini ilişkilendiren ilk çalışma. Bu nedenle de olgu sayısı az olmasına rağmen, ortaya çıkan sonuçlar daha ileri düzeyde araştırmayı hak ediyor.”
AVOKADO TÜRKİYE’DE DE YETİŞİYOR AMA AZ TÜKETİLİYOR
Anavatanı Meksika ve Guetamala olan avokado yetiştiriciliğinin Türkiye’de, 1980’li yılların ortalarından itibaren hızla arttığını, özellikle Alanya, Gazipaşa ve Anamur gibi Akdeniz kıyı şeridinde bulunan yerlerde yaygın olarak üretildiğini belirten Görgen, "Ne yazık ki, Türkiye’de avokado meyvesi çok az tüketiliyor. Bunun en önemli nedeni de bizim damak tadımıza uymaması. E ve C vitamini açısından da zengin olan bu meyveyi tüketmeleri için insanları bilinçlendirmek gerekir" ifadesini kullandı.
Diyetteki yağlarla tüp bebek tedavisini ilişkilendiren çalışma hakkında bilgil veren Dr. Görgen, Akdeniz diyetinin bir parçası olarak tüketilen bazı gıdalardaki yağların, tüp bebek tedavisi gören kadınlarda başarıyı üç kat arttırabildiğini aktardı.
Zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık ve tohum yağı gibi tekli doymamış yağ içeren diyetlerin, anne olma açısından, farklı yağ çeşidini içeren diyetlere göre daha faydalı olduğunu dile getiren Görgen, "Bu yağları bol miktarda tüketenlerin tüp bebek tedavisi sonrası bebek sahibi olma oranları, az miktarda tüketenlere göre 3,4 kat daha fazladır" dedi.
Harvard’daki çalışma grubunun lideri Prof. Jorge Chavarro ise tekli doymamış yağlar açısından en zengin gıdanın avokado ve zeytinyağı olduğunu söyledi.
"TEREYAĞI VE KIRMIZI ET TÜKETENLERDE YUMURTA SAYISI DÜŞÜK ÇIKTI"
Tereyağı ve kırmızı etten zengin beslenme şekli olan grupta ise, tüp bebek tedavisi sırasında toplanan kaliteli yumurta sayısının düşük olduğunu kaydeden Op. Dr. Betül Görgen, araştırma ve sonuçları hakkında şunları aktardı:
"Bu çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, zaten kalbi koruduğu bilinen, tekli doymamış yağların vücudun iltihabi yanıtını azaltarak ve insülin duyarlılığını değiştirerek doğurganlığı artırdığını düşünmektedir. Çalışma grubunu oluşturan ve tüp bebek tedavisi gören kadınlar, farklı beslenme tiplerinin içerdiği yağların miktarlarına göre gruplara ayrılmış ve her grupta elde edilen tedavi sonuçları birbiriyle karşılaştırılmıştır. Tüm yağ çeşitlerini bol miktarda tüketenlerde elde edilen yumurta sayısı azdır ve iyi kalitede değildir. Özellikle de doymuş yağlardan zengin besinleri tüketenlerde. Ayrıca besinlerle fazla miktarda çoklu doymamış yağ tüketenlerde, embriyo kalitesinin oldukça kötü olduğu görülmüştür.
"CANLI DOĞUM ORANI 3,4 KEZ DAHA FAZLA"
Oysa besinlerle yüksek oranda tekli doymamış yağ tüketenlerde, canlı doğum oranı, bu yağları en düşük seviyede tüketen gruba göre 3,4 kez daha fazladır.
Elde edilen sonuçlar oldukça enteresan olmakla beraber, diyetteki yağlarla tüp bebek tedavisini ilişkilendiren ilk çalışma. Bu nedenle de olgu sayısı az olmasına rağmen, ortaya çıkan sonuçlar daha ileri düzeyde araştırmayı hak ediyor.”
AVOKADO TÜRKİYE’DE DE YETİŞİYOR AMA AZ TÜKETİLİYOR
Anavatanı Meksika ve Guetamala olan avokado yetiştiriciliğinin Türkiye’de, 1980’li yılların ortalarından itibaren hızla arttığını, özellikle Alanya, Gazipaşa ve Anamur gibi Akdeniz kıyı şeridinde bulunan yerlerde yaygın olarak üretildiğini belirten Görgen, "Ne yazık ki, Türkiye’de avokado meyvesi çok az tüketiliyor. Bunun en önemli nedeni de bizim damak tadımıza uymaması. E ve C vitamini açısından da zengin olan bu meyveyi tüketmeleri için insanları bilinçlendirmek gerekir" ifadesini kullandı.