Avrupa Birliği nedir

Suskun

V.I.P
V.I.P

Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. Yaklaşık 500 milyonluk nüfusuyla Avrupa Birliği, dünyanın nominal gayrisafi yurtiçi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur. (16.8 trilyon ABD$)

Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir. Birliğe üye ülkelerin on beşi, avro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde, G8 zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler'de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi yedi üyesinden yirmi biri NATO'nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişileri düzenlemelerinde Avrupa Birliği'nin payı bulunur.

Avrupa Birliği, devletlerarası ve çokuluslu bir oluşumdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anlaşma ve fikir birliği gerekir. Ancak belirli durumlarda uluslarüstü yönetim organları, üyelerin anlaşması olmaksızın da karara varabilir. Avrupa Birliği'nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası'dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.

Avrupa Birliği'nin temelleri 1951 yılında, altı ülkenin katılımıyla oluşturulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na ve 1957 Roma Antlaşması'na dayanmaktadır. O dönemden bu yana, birlik yeni üyelerin katılımlarıyla boyut olarak büyümüş; var olan yetkilerine yeni görev ve sorumluluk alanları ekleyerek de gücünü arttırmıştır. Üye devletler Aralık 2007'de, birliğin bugüne dek yaptığı antlaşmalar ile yasal yapısını güncellemek ve iyileştirmek amacıyla Lizbon Antlaşması imzalanmıştır. Lizbon Antlaşması'nın onaylanma ve işleme girme sürecinin 2008 yılı içinde olması öngörülmüşse de İrlanda'da, antlaşmanın onaylanması için yapılan halkoylamasının ilk etapta olumsuz sonuçlanması kabul sürecini geciktirmiştir.

541px-EU27_on_a_globe.svg.png


Yönetim merkezi Brüksel
Strazburg
Lüksemburg

En büyük şehir
Londra

Resmî dil 23
Almanca
Bulgarca
Çekçe
Danca
Estonca
Felemenkçe
Fince
Fransızca
İngilizce
İrlandaca
İspanyolca
İsveççe
İtalyanca
Lehçe
Letonca
Litvanca
Macarca
Maltaca
Portekizce
Rumence
Slovakça
Slovence
Yunanca

Üye devletler 27
AlmanyaAlmanya
AvusturyaAvusturya
Birleşik KrallıkBirleşik Krallık
BelçikaBelçika
BulgaristanBulgaristan
Çek CumhuriyetiÇek Cumhuriyeti
DanimarkaDanimarka
EstonyaEstonya
FinlandiyaFinlandiya
FransaFransa
HollandaHollanda
İrlandaİrlanda
İspanyaİspanya
İsveçİsveç
İtalyaİtalya
Kıbrıs CumhuriyetiKıbrıs
LetonyaLetonya
LitvanyaLitvanya
LüksemburgLüksemburg
MacaristanMacaristan
MaltaMalta
PolonyaPolonya
PortekizPortekiz
RomanyaRomanya
SlovakyaSlovakya
SlovenyaSlovenya
YunanistanYunanistan

Hükûmet Sui generis
- Avrupa Zirvesi Fredrik Reinfeldt (AHP, İsveç)
- Parlamento Jerzy Buzek (AHP)
- Konsey İsveç
- Komisyon José Manuel Barroso (AHP)

Kuruluş ve gelişim
- Paris Antlaşması 18 Nisan 1951
- Roma Antlaşması 25 Mart 1957
- Maastricht Antlaşması 7 Şubat 1992

Yüzölçümü
- Toplam 4.324.782 km² (7'inci)
1.669.807 sq mi
- Su (%) 3.08

Nüfus
- 2008 Tahminî 497,198,740 (3'üncü)
- Yoğunluk 114/km² (93'üncü)
289/sq mi
GSYİH (SAGP) 2007 (IMF) tahminî
- Toplam 14.712 trilyon dolar
- Kişi başı 28.213 dolar
GSYİH (nominal) 2007 (IMF) Tahminî
- Toplam 16.830 trilyon dolar
- Kişi başı 33.482 dolar

Para birimi 12
Avro (€) (EUR) (de jure)
Bulgar levi
Çek korunası
Danimarka kronu
Estonya kronu
İngiliz Sterlini
İsveç kronu
Leton latsı
Litvanya litası
Macar forinti
Polonya zlotisi
Rumen leyi

Zaman dilimi

(UTC+0 ila +2)
- (Yaz saati) (UTC+1 ila +3)
Alan adı .eu
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
European_Union_enlargement.gif


Avrupa Birliği'ne üye ülkeler


Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur.
Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Birleşik Krallık, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Türkiye, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.



Birliğe katılmayı bekleyen üç adet aday ülke vardır bunlar:

Hırvatistan, Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye'dir. Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Sırbistan ile İzlanda olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır. Son dönemde Kosova'ya da benzer bir statü verilmiştir.

Avrupa Birliği'ne katılabilmek için bir ülke, 1993 yılında Kopenhag Liderler Zirvesi'nde tanımlanan Kopenhag Kriterleri'ni tümüyle sağlamak durumundadır. Bu ölçütler, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı gösteren istikrarlı bir demokrasi, birlik üyeleri ile rekabet edebilecek düzeyde sağlam temelli bir ekonomi ve Avrupa Birliği yasalarını da içeren üyelik koşullarının kabul edilmesini gerektirir. Bir aday ülkenin bu ölçütlere uyup uymadığının değerlendirilmesinin yapılması konseyin görev alanıdır. Birliğin günümüzde var olan yönergeleri, 1985 yılında Grönland'ın birlikten çekilmesiyle örneği yaşanmasına karşın, üye bir ülkenin birlikten nasıl ayrılabileceğini açıkça belirtmemektedir. Ancak bu konuya, onaylanmayı bekleyen Lizbon Antlaşması'nda değinilmiştir ve bu tasarı bir ülkenin birlikten çıkmak istemesi durumunda izlenecek işlemleri içerir.

Birliğe katılmamayı yeğleyen dört Avrupa ülkesi İsviçre, İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç'ten Avrupa Birliği ile ilgili pek çok ekonomik ve yasal düzenlemeye ise kısmen de olsa katılım göstermiştir. Bu ülkelerden İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç, Avrupa Ekonomik Alanı aracılığıyla ortak pazar düzenlemelerine katılmıştır. İsviçre de benzer iki-taraflı antlaşmalar aracılığıyla Avrupa Birliği ile ilişkiler kurmuştur. Avrupa'nın siyasal olarak tanınmış beş küçük devleti olan Andorra, Lihtenştayn, Monako, San Marino ve Vatikan ile yürütülen ilişkiler de avroyu ortak para birimi olarak kullanmaktan ve bazı diğer ekonomik iş birliği çalışmaları yapmaktan oluşur.
 
Top