• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Ayakkabı Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ayakkabı Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Çok beğenerek aldığımız ayakkabılar, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Çünkü, ayak ve bacak sorunlarının çoğu ayakkabı seçimlerinden kaynaklanmaktadır. İşte, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenler ;

Ayakkabı seçerken modeldense ayakkabının rahatlığı ve doğal malzemelerden üretilmesi çok önemlidir. Bunun yanı sıra, çalışma koşullarınızı da düşünmelisiniz. Gün içinde çok ayakta kalmak, araba kullanmak, oturarak çalışmak ayakkabı seçimlerinde bir kriter olmalıdır. Dar kalıplı, sivri burunlu ve yüksek topuklu, topuğu olmayan ayakkabılar ciddi sorun yaratan ayakkabı modelleridir.

Yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyenlerde ayak baş parmağı dışa doğru veya yandan kemik çıkması gibi şekil değiştirir. Bu tarz ayakkabılar yüzünden, nasır oluşumu, kemik çıkması, baş parmağın şekil değiştirmesi sorunları ile hekime başvurulur. Çünkü hepsi ağrılıdır üstelik ilerlemesi halinde parmaklarda kireçlenmeler oluşur. Bu noktadan sonra cerrahi operasyon kaçınılmaz olabilir.

Doğru seçilmemiş bir ayakkabı tırnak batması sorunu da doğurur. Enfeksiyonlanan tırnak, şişme ve akıntılar yapabilir. Bu kemik iltihabına kadar varabilir. Sonuç olarak yanlış bir ayakkabı seçimi nedeni ile tırnağınızdan ve ayak kemiklerinizden cerrahi operasyonlar geçirmek zorunda olabilirsiniz.

Ayakkabı satın alırken mutlaka akşam üzeri alın. Ayaklar gün içinde şişmektedir bu nedenle aldığınız ayakkabı şişen ayaklar ile uyumlu olmalıdır. Topuk yüksekliği 2.5-3 cm.’i geçmemelidir. Ayak kavislerinize tam oturmalıdır. Ayak baş parmağınız içinde kıvrılmamalıdır. Ayağınız tam hava almalıdır. Ayağınıza tam uyan numara tercih edilmelidir.
 
Ayakkabı seçerken bunlara dikkat

Ayak başparmağında şişlik ve çıkıntıyla karakteristik olan halluks valgus, yürürken ağrıya ve çabuk yorulmaya neden oluyor. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sorunun en önemli nedeni yanlış ayakkabı seçimi, listenin başında ise sivri burunlu, yüksek topuklu olanlar var.

Yüksek topuklu, sivri burunlu ayakkabılar birçok kadının tercihi. Bacakları gergin ve daha güzel gösterdiği için tercih edilen bu tür ayakkaıların en büyük zararı ise ayak başparmağına oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, Tıp literatürüne halluks valgus olarak giren sorunu en fazla sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların tetiklediğini söyledi.

Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, halluks valgusun birinci ayak parmağı ve birinci tarak kemiği arasındaki eklemi etkileyen ortopedik rahatsızlık olduğunu belirterek, “Eklemde oluşan şişlik ve çıkıntı, 'bunyon' olarak adlandırılır. Ağırlıkta kadınlarda görülen ve sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyen bu durum, şişlik ve çıkıntıdan daha kompleks bir yapıya sahiptir. Genetik yatkınlığın da etkilediği hastalık, uzun yıllar topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyen kadınlarda daha çok görülmektedir. Ayak parmaklarını sıkmayan ayakkabılar, şekil bozukluğunu engellediği gibi eğer bunyon gelişmişse, buna bağlı oluşan rahatsızlığın da azaltılmasına yardımcı olur” dedi.

Sorunun, ağrının beraberinde başka ayak problemlerine de yol açtığına dikkat çeken Emre, “Halluks valgus, tedavi edilmezse ciddi ağrılara ve ayakta problemi artıran ikincil değişikliklere neden olur. İlk önce bölgede kızarıklık ve şişlik gelişir. Zaman geçtikçe buradaki doku kalınlaşır ve ayakkabının sürtmesine yol açan daha büyük bir çıkıntı oluşur. Ayaktaki birçok problemin sebebi anormal basınç ve sürtünmedir. Kemikteki herhangi bir çıkıntı, durumu daha da kötüleştirir. Özellikle kadın hastalar, ayaklarına uygun ayakkabı bulmakta güçlük çekerler.”

TEDAVİDE İLK BASAMAK: DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ

Geniş ayakkabılar bunyon üzerindeki basıncı azaltarak ağrının azalmasına da faydalı olur. Ayrıca özel pedler ve parmak arası makaralar ile basıncın ve ağrının azaltılması amaçlanabilir. Bütün cerrahi dışı yöntemler, hastanın ağrısını gideremiyorsa veya hastalık ileri evrede teşhis edilmişse cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.” tanısının dikkatli, ayrıntılı bir hasta hikayesi ve klinik muayeneden sonra konulacağını ifade eden Op. Dr. Tuluhan Yunus Emre, “Hasta, ayakkabı seçimleri konusunda doktoru bilgilendirmelidir. Ardından ayak röntgenleri çekilir. Röntgenlerle tedavi yöntemini belirlemede yardımcı olan, kemikler arasındaki açılar ölçülür. Tedavi ayağa uygun ayakkabı seçimi ve giyilmesi ile başlar. Hastalığın erken evrelerinde, sivri uçlu ayakkabıların önü geniş ayakkabılar ile değiştirilmesi şikayetleri azaltabilir.

Geniş ayakkabılar bunyon üzerindeki basıncı azaltarak ağrının azalmasına da faydalı olur. Ayrıca özel pedler ve parmak arası makaralar ile basıncın ve ağrının azaltılması amaçlanabilir. Bütün cerrahi dışı yöntemler, hastanın ağrısını gideremiyorsa veya hastalık ileri evrede teşhis edilmişse cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.”
 
Geri
Top