• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Az Bilinen 12 HTML Elementi

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Kahve
Kahve
Kahve
Çoğumuzun bilmediği ancak gerektiğinde hayat kurtarabilecek, işleri kolaylaştıracak ve hatta arama motoru optimizasyonunuzu destekleyecek bir sürü HTML elementi bu yazının konusu. Arkanıza yaslanın, gereksiz seslerden kurtulun ve okumaya başlayın.

abbr
Tek başına kullanıldığında hiç birşey ifade etmezken, title özelliğiyle kullanıldığında gerek arama motorları gerekse de kullanıcılar için büyük bir fayda sağlıyor. Çünkü <abbr title="Vesaire...">vs...</abbr> gibi bir kullanımda vs... kelimesinin üzerine geldiğinizde bir açıklama metini göreceksiniz.

acronym
abbr gibi, fakat bu sefer yapacağınız açıklamalar bir kısaltmayı tanımlıyor olmalı. Örneğin <acronym title="Cascading Style Sheets">CSS</a> yazarak kullanıcı CSS kelimesinin üzerine geldiğinde kelimenin açılımını görebiliyor.

address
Şahsen daha önce hiç kullanmadığım ancak oldukça yararlı olduğunu düşündüğüm bir element bu. Bir kullanıcının farkedemeyeceği birşey olsa da arama motorları için tadından yenmeyecek bir bilgi. Düşünsenize, firmanızın adresini bu şekilde yazdığınızda, arama motorundan XYZ Firması adres şeklinde aradığında tam olarak istediği yere düşecek. <address>Ad Soyad<br />İlçe / İL</address> gibi bir kullanımı var.

base
Gayet dikkatli kullanılması gereken bu element, <head> elementi içerisinde kullanılmalı. Çünkü kendisi sayfadaki öğelerin geleceği öntanımlı adresi belirliyor. Bu kullanımdan sonra imaj kendini şeklinde çağıracaktır. Aynı şekilde derseniz sayfadaki tüm bağlantılar yeni pencerede açılacaktır, aksi belirtilmediği sürece.

bdo
Bu element sayesinde bir yazının yazılış yönünü değiştirebiliyorsunuz. <bdo dir="rtl">Beni ters çevir!</bdo> yazdığınızda, Beni ters çevir! şeklinde bir sonuç elde edeceksiniz. Ters yazılan bir dilde, sadece bir satırı ters yazmak için veya sadece eğlence için kullanabilirsiniz.

code
Eğer sitenizde kod parçacıkları veriyorsanız <code>.sk { font-weight: bold; }</code> kullanabilir ve yazdığınız bloğun bir kod parçacığı olduğunu vurgulayabilirsiniz.

del
Bir metinden belirli bir kısımın silindiğininin vurgulamasını yapar. "aslında <del datetime="20080301">15</del> 24 kitap vardı" şeklinde kullarak silinme tarihini de belirtebilirsiniz: "aslında 15 24 kitap vardı"

fieldset
Özellikle form elementlerinin gruplanmasında kullanılan fieldset, grupladığı öğelerin etrafına bir kenarlık atayacaktır: <fieldset title="Üyelik bilgileri"> form öğeleri </fieldset>. CSS ile kenarlık atabilirim ne olacak ki demeyin, zira fieldset, legend ile kullanıldığında harikalar yaratıyor.

legend
fieldset ile belirlediğimiz alanlara bir başlık eklememizi, böylece daha anlaşılır olmasını sağlar: <fieldset title="Üyelik bilgileri"><legend>Üyelik bilgileri</legend> form öğeleri </fieldset>

pre
Formatlanmadan önce manasında kısaltılan <pre>yazılarım olduğu gibi çıkıyor ne güzel</pre> HTML olarak uğraşmadan, -karakter boşluğu, satırlar vs- herşeyi notepad'de nasıl görüyorsa o şekilde gösteriyor:

sup
Matematikteki üssü gibi bir sonuç sergiler. Cerez<sup>Forum</sup> yazdığınızda CerezForum sonucunu elde edersiniz.

sub
Kitaplarda kaynak belirtirken rakamları tabandan küçük olarak yazmak gibi bir ihtiyacınız olursa sub sizinle: Cerez<sub>Forum</sub>

Sonuç
Görebildiğiniz gibi aslında kullanmadığımız ve görünüş olarak CSS ile hallettiğimiz bir çok şeyin standartlara uygun hali bulunuyor.


Kaynak: siberkültür
 
Geri
Top