• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Bak şu konuşana!

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Minik bebeğiniz şirin mi şirin! Hele ki sizinle iletişim kurmaya başladı mı dünyada ondan tatlısı yok. Şimdi o "agu"layarak ilk kelimelerini söylemek için çırpınıyor. Bakalım ne demek istiyor?!

0 - 6 Aylık
- Bebeğiniz henüz konuşamaz ama farklı şekillerde ağlayarak ne hissettiğini belli eder. Anne karnında sesinizi duyduğu için diğer seslerden sizinkini kolaylıkla ayırt edebilir.
- Çıkardığı sesleri 6 haftalıkken duymaya başlarsınız. Bu sesler konuşamadığı için duygularını ifade etmeye yarar. Mesela yediği yemeklerin tadını aldığında, elini ağzına götürüp keyifli olduğu zamanlarda anlamsız sesler çıkarıp sizinle konuşuyormuş izlenimi verir.
- Yüz mimiklerinizi taklit eden bebeğinizin konuşurken ağız hareketlerinizi dikkatle izlediğini fark etmişsinizdir. 4 aylık olduğunda artık sesleri birbirinden ayırt eder ve siz onu ismiyle çağırdığınızda yüzünde kocaman bir sevinç ifadesi belirir.
- 6 aylık dönem, bebeğinizin bol bol şirin sesler çıkardığı bir dönem.

6 - 12 Aylık
- Bebeğiniz yavaş yavaş konuşmaya başladığı için her gün değişik sesler çıkarıp farklı harfler kullanmaya başlar. Ona soru sorduğunuzda size seslerle cevap verir ve hareketlerinizin aynısını yapmaya çalışır. Ama ne demek istediğini anlamanız için biraz daha zamana ihtiyacınız var.
- Miniğiniz bu dönemde ağzıyla sevimli birtakım hareketler yapmaya bayılır. Sürekli tükürükler saçarak ağzını şapırdatır.
- 9 aylık olan bebeğiniz yavaş yavaş heceleri birleştirmeye başlar. Mesela "de-de" hecelerini birleştirip "dede" diye söylemeye başlar. Fakat ne söylediği hakkında en ufak bir fikri olmaz. Size anne derse çok da bilinçli olmadığını bilmenizde fayda var.
- İlk yılın sonunda bebeğiniz söylediklerinizin birçoğunu anlamaya başlar, konuşmalarınıza kulak verir ve sizi izler. Hatta tepki verip konuşmaya çalışarak size bir şeyler söyler. İstediği nesneleri işaret etmeye başlar.

12 - 18 Aylık
- Miniğiniz bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçti diyebiliriz. 1 yaşına geldiğinde artık ilk sözcüklerini net bir şekilde söylemeye başlar. İster anne desin ister bir hayvan ismi, yeni öğrendiği ve gördüğü nesnelerin adını söylemek çocuğunuza büyüleyici gelir ve öğrendiği kelimeleri sürekli tekrarlar.
- Günden güne gelişen bir kelime dağarcığına sahip olur. Her yeni başlayan bir gün onun için yeni bir keşfediştir. Kelimeleri kullanarak hayatının kolaylaştığını anlar. Bu yüzden istemediği şeyleri yapmamak için hayır kelimesini ufaklıktan sık sık duyacaksınız.
- Sizinle, anneannesiyle, komşunuzla, kedinizle, etrafınızdaki herkesle konuşma denemelerine başlayacak.
- Söylediklerinizi rahat bir şekilde anlayan çocuğunuzun kavrama ve akılda tutma becerisi çok yüksek seviyededir. Ne verirseniz onu alır. Eskisi gibi tek kelimelik cevaplar yerine kısa cümleler kurarak size cevap verir.
- Çocuğunuz 18 aylık olur olmaz farklı 20 kelime kullanabilir. Söyledikleri bir müddet kulağa biraz karışık gelebilir. Ama hiç şüpheniz olmasın ki her söyleneni bir kayıt cihazı gibi kaydeder ve söylenen her şeyi anlar.

18 Aylık
- Her yaş döneminde olduğu gibi bu dönemde de ufaklığınızın anlama kabiliyeti konuşma yetisinden çok daha fazla. Çocuğunuz 50 sözcük söylemeye başladıktan sonra konuşma gelişiminde müthiş bir ilerleme olur.
- Her geçen gün konuşmasına yeni sözcükler eklenir. Sözcük dağarcığının artması ile birlikte çocuğunuz daha sık cümleler kurar.
- Bu yaşlarda bazı çocuklar akıcı bir şekilde konuşabilirken bazıları da ancak birkaç sözcük söyleyebilir. Dil gelişimindeki bu farklılıkların birçok nedeni var. Örneğin kız çocukları genellikle erkeklerden daha erken konuşmaya başlar. Dışa dönük çocuklar utangaç çocuklara göre daha kolay konuşur. Ailedeki fert sayısı bile konuşma gelişmesinde etken. Eğer çocuğunuzun anlaması ve konuşması tutarlı bir şekilde ilerliyorsa, endişelenmenize gerek yok.
 
Geri
Top