Balgam Söktürücü Bitkisel Reçeteler
ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Andız otu kökleri toz haline getirilir, günde 2-10 gr balla yenilir.
İNCİR: incir şurubu yapılıp içi lir.
ŞAKAYIK: Şakayık bitkisi ağızda çiğnendiğinde baştaki balgamı söktürür.
AKIRIKARHA KÖKÜ: Akın karhamesteki ile çiğnenir.
ACI BADEM İÇİ: Yemekle beraber acı badem içi yenilir, günde 4-6 adedi geçmemelidir. BADEM PÜSÜ (SAKIZI): Badem püsü sirke ile eritilip içilir. (Tuzlu balgamı giderir).
BAKLA TOHUMU: Bakla tohu munun üzerindeki kabuk çıkarı lır. Püre haline getirilip yenilir. BALDIRI KARA: 1 bardak kay nar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
VENÜS SAÇI: Aynı şekilde kullanılır.
SATER: 10 gr sater tuz ile yenilir. Veya sirke ile içilir.
MEZDEKI SAKIZI: Mezdeki sa kızı 8 gr, şeker 4 gr gece yatarken soğuk su ile içilir.
ÇAM TOMURCUĞU: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr tomurcuk ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.
ÇAM YAPRAĞI ESANSI: Günde 1-3 damla 1 kesme şeker üzerine damlatılarak yenilir. Aynı maksatla terementi esansı (neftyağı) da kullanılabilir.
ÇEMEN TOHUMU: 1 bardak suya, 10 gr tohum konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içi lir.
Tohum toz halinde günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
DAR-I FÜLFÜL: Günde 2,5 gr toz halinde şekerle beraber alınır.
ENGİNAR YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
(Kök, sap ve tohumları da aynı maksatla kullanılır)
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: Gelincik çiçeği toz haline getirilir, 6 gr 1 bardak sütle içilir.
Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir. Gelincik çiçeği ebegümeci, sığır kuyruğu 20 şer gr 1 kilo kaynar suda 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
GÜNLÜK: Günde 1-4 gr hap halinde yutulur. Günlük ağızda çiğnenir. (Baştaki balgamı çıkarır)
GÜL: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kuru gül konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK: Hindistan cevizi toz haline getiri lir, günde 3 defa 0,5 gr içilir.
1 bardak suya, 10 gr parçalanmış ceviz konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Şeytan tersi toz halinde 0,5-1 gr hap halinde alı nır.
HURMA: Sabahları aç karna bir kaç adet hurma yenilir.
KANARYA OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
KARPUZ: Karpuz, bal ve zencefil ile yenilir.
KASNI ERKEK: 2 gr kasnı, sinir otu yaprağının suyu ile içilir (Ve remlilerin balgamında faydalıdır).
K. KAVAK TOMURCUĞU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tomur cuk konur, 10 dk bekletilip içilir.
KAVAK KABUĞU (HER TÜRLÜSÜ): Aynı şekilde kullanılır. KILIÇ OTU-SARI KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 gr taze veya kuru bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
TİLKİ ÜZÜMÜ: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr kurutulmuş dallar dan konur, 10 dk bekletilir, gün de 2-3 bardak içilir.
KURU ÜZÜM: 1 bardak suya, 10 gr üzüm konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-4 bardak içilir. (Kuru üzüm yenilir)
KÜKÜRT: Günde 0,5-1 gr kükürt içilir veya şeker balla yenilir.
LADEN OTU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
LADEN ZAMKI: Balgam söktürücü olarak kullanılır.
MAZI AĞACI YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı ufa lanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak tok karna içilir.
MENEKŞE: 1 bardak kaynar su ya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 1 bardak süte 2 gr menekşe kökü konur, kaynatılır, yatarken sıcak olarak içilir. Birkaç gün devam edilir.
OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
PELESENK YAĞI: Günde 10 gr pelesenk yağı içilir.
PELESENK AĞACI: 1 bardak su ya, 10 gr pelesenk yongası konur, 10 dk kaynatılıp içilir. Tohumu da aynı maksatla kullanılır.
SÜT OTU: 1 bardak suya, 20 gr bitki konur, 10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 3 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
SAFRAN: Günde birkaç defa 0,2-0,5 gr toz halinde içilir.
SARIMSAK OTU: 1 bardak kay nar suya, 5 gr bitki veya tohumu konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
ANTEP FISTIĞI: Antep fıstığı içi havanda su ile dövülür. Şeker şu rubu ile tatlandırılıp yenilir.
TEREYAĞI: 50 gr tereyağı, 50 gr şeker, 50 gr ezilmiş badem, 50 gr mürrüsafı macun yapılır. Birer kaşık yenilir.
ZAMBAK SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze soğan ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bar dak içilir.
TAŞ ANASONU: 1 bardak suya, 10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, 1 günde tüketilir.
ASLAN KUYRUĞU: 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 8-10 saat bekletilir, 1 günde yu dum, yudum içilerek tüketilir. Aslan kuyruğu toz haline getiri lir, günde 1 gr içilir.
BURÇAK TOHUMU: Burçak to humları toz haline getirilir, balla macun yapılır, günde 2 defa 1 ce viz büyüklüğünde yenilir. 1 bardak suya, 30 gr burçak ko nur, 20 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.
KEBERE KÖKÜ: Kebere kökü toz haline getirilir, sümbül çiçeği ile karıştırılır, balla macun yapı lıp yenilir.
NEVRUZ OTU: 1 bardak suya, 50 gr bitki konur, 10 dk kaynatı lır, günde 3 bardak içilir.
SABUN OTU KÖKÜ: 1 bardak suya, 12 gr kök konur, 10 dk kay natılır, günde 2 bardak içilir. bardak kaynar suya, 10 gr yap rak konur, 10 dk bekletilir, günde
bardak içilir.
ZULUMBA: 1 bardak suya, 4-10 gr zulumba konur, 10 dk kaynatı lır, günde 2-3 bardak içilir.
Zulumba toz haline getirilir, gün de birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
ÇADIR UŞAĞI REÇİNESİ: Çadır uşağı reçinesinden 0,5-2 gr hap halinde kullanılır. Günde 1-2 gr bir miktar bal ve arpa suyu ile alınır.
(Balgam söktürmede çok etkili dir)
KETEN TOHUMU: Keten tohu mu, elma kabuğu, ıhlamur bera ber kaynatılıp içilir. Keten tohumu kavrulur, toz hali ne getirilir, balla karıştırılır, ye meklerden 1 saat evvel 1 kaşık ye nilir.
YILAN YASTIĞI YUMRUSU: 1 bardak kaynar suya, 1-2 gr kuru tulmuş yumru konur, 10 dk bek letilir, 1 günde tüketilir.
YENTÜN KÖKÜ: Yentün kökü nün kabuğu toz haline getirilir, taze dere otu sıkılır, 1,5 gr dere otu suyuna 2 gr toz konur, bir miktar saf su (maikratin) ilave edilip içilir.
PIRASA: Balgam söktürücü ola rak pırasanın beyaz kısmı çiğ ola rak salata halinde yenilir.
KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 5-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
SIĞIR KUYRUĞU ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 4 gr sığır kuyruğu çiçeği veya yaprağı ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Daha etkili bir terkip. 1 bardak kaynar suya, 4 gr sığır kuyruğu çiçeği, 4 gr gelincik çiçeği, 3 gr ebegümeci çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
KENEVİR: 1 bardak kaynar suya,1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, 1 günde yudum yudum içilir. Balla tatlandırılırsa daha etkili olur.
Dövülmüş kenevirden yarım çay kaşığı bal şerbeti ile içilir.
MEYAN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.
Meyan kökü toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
Meyan balından günde 1 gr yutu lur veya ağızda emilerek alınır.
REZENE: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Rezene toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
MERSİN YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemeklerden önce içilir.
Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 3-5 gr içilir.
MERSİN MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.
YARPUZ (FİLİSKİN): 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir. Yarpuz yağından günde 2-10 damla şekerle almır
.IHLAMUR: 1 bardak kaynar su ya, 2 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Ihlamur toz haline getirilir, gün de 3-5 defa 1-4 gr içilir.
Ihlamur, elma kabuğu keten to humu, beraberce kaynatılıp içilir.
HAVLUCAN TOZU: 1 bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı havlucan konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Havlucan toz halinde günde 3 defa yarım çay kaşığı şekerle ye nilir.
HAVLUCAN KÖKÜ: Havlucan kökü çay gibi kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
TERE SU TERESİ: Taze tere yap rakları sıkılır, elde edilen sudan günde 1 bardak içilir.
Tere tohumu toz haline getirilir, günde 3 defa 1 çay kaşığı sütle ve ya balla yenilir.
HARNUP-KEÇİ BOYNUZU: 1 bardak suya, 10 gr parçalanmış meyve konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-5 bardak yemek arala rında içilir.
Keçi boynuzu toz halinde günde 3 defa 2-5 gr içilir.
ÇÖREKOTU TOHUMU: Çöre-kotu hafif kavrulur, toz haline ge tirilir, günde 3 defa 1 çay kaşığı 1 miktar balla ağızda emilerek yu tulur.
ÇÖREKOTU: Çörekotu toz hali ne getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.
KİMYON: Kimyon su ve sirke ile kaynatılıp içilir (balgamı kuru tur).
1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kimyon toz halinde günde 3-5 defa 0,5-1 gr içilir.
KARANFİL: 1 bardak kaynar su ya, 4-10 gr karanfil konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Karanfil toz halinde günde 3-4 defa 0,1-0,5 gr içilir.
ÜZERLİK TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2 de fa 1 bardak içilir.
UDİHİNDİ: Udihindi kaynatılır, buharı teneffüs edilir. (Baştaki balgamı çıkarmak için) Udihindi yakılarak dumanı teneffüs edilir.
ALTIN BAŞAK OTU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçekli bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
MAHLEP: Mahlep toz haline ge tirilir, balla macun yapılıp yenilir. Günde 1 kaşık mahlep azar azar yenir.
FARFARA OTU: 1 bardak kaynar suya, 6-10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemekler arasında içilir. 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç kaşık içilir.
TERMİYE: Termiye kavrulur, toz haline getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.
CEVİZ YAPRAĞI: 1 bardak kay nar suya, 4 gr taze veya kuru yap rak veya cevizin dış kabuğundan konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak azar azar içilir.
SİNİR OTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10,20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekle tilir, günde 2-3 bardak içilir. Aynı miktar 5-10 dk kaynatılarak da kullanılabilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr ince kıyılmış kök, yaprak veya çiçek konur, 5 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir. Çuha çiçeği toz haline getirilir, 15 gr aynı miktar kitre ile içilir.
LAHANA: Lahana kaynatılır, su yundan günde 2-3 bardak içilir. Veya lahananın suyu sıkılır, gün de 2-3 bardak içilir. Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen su yarıya ininceye kadar kaynatılır, şeker ilave edilir. Reçel haline getirilir, günde 2-3 kaşık bir miktar günlükle yenir. Kırmızı lahana sıkılır, suyu alınır, ağırlığı kadar bal konur, kaynatı lıp günde 2-3 fincan sıcak olarak içilir.
MELEK OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr ince kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Melek otu kökü toz haline getiri lir, günde 3 defa 0,5-1 gr içilir. 200 gr melek otu kökü toz haline getirilir, 200 gr kimyonla karıştı rılır, günde 1 kaşık içilir.
BAYIR TURPU: Bayır turpu ren delenir, üzerine şeker konulur, 1 gece bekletilir, meydana gelen su dan günde 3 defa 1 kaşık içilir. Veya turp suyu balla tatlandırılıp içilir. (Tercihan yatmadan evvel içilmelidir).
1 kaşık bayır turpu suyu 1 kaşık balla yenilir.
ÇÖVEN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 20-100 gr içilir. HODAN-SIĞIR DİLİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
KESTANE YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr kestane yaprağı veya dikenli dış kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ALIÇ-YEMlŞEN: 1 bardak kay nar suya, 4 gr çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 20 gr ezilmiş meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir.
YER SARIMSAĞI: 1 bardak kay nar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, yemekler esnasında 1 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 50 gr içi lir.
İTALYAN YASEMİNİ: 30 gr ya semin suyu mersin yaprağının suyuyla beraber içilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kökler toz haline getirilir, 30 gr bal şerbeti ile içilir.
SÜLÜK OTU: 1 bardak kaynar suya, yarım tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 defada tüketilir.
Haşlanan suyu ile gargara yapılırsa dimağdaki balgamı söktü rür.
TERE TOHUMU: Tere tohumu su ve balla kaynatılıp içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
Tere tohumundan toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yeni lir.
ŞAHTERE OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Günde 0,5-1 gr hap halinde veya güllaç içinde alınır.
KARAMUK DİKENİ: Karamuk meyveleri yenilir, çay gibi kaynatılıp içilir. Yaprakları da aynı maksatla kullanılır.
TIBBİ KESTERE: 1 bardak kay nar suya, 2 gr bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 ka şık içilir.
TOLU PELESENGİ: Günde bir kaç defa 1-3 gr toz halinde içilir veya şurubundan 30-100 gr içilir.
TURP: Turp sıkılır, suyundan günde 2 çay bardağı içilir.
TUZ: 1 bardak ılık suya, biraz çokça tuz konulup eritilir, bu nunla gargara yapılır. Boğazdaki yapışık balgamı giderir (denen miştir).
Balla bir miktar tuz yenilir.
AYRIK KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak 5 gr mesteki sakızı ile içilir.
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ (AYI GÜLÜ): Şakayık çiçeği ağızda çiğnenirse baştaki balgamı söktürür.
TAŞ ANASONU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, 1 günde birkaç defada tüketilir. Balla içilirse yapışkan balgamı da çıkarır. KARANFİL: Karanfil, sütle kay natılır, balla tatlandırılıp içilir.
SARIMSAK: 1 bardak süt içerisi ne 1 baş sarımsak konur, kaynatılıp süzülür, sütü sıcak olarak ya tarken yudum yudum içilir. Bir kaç gün devam edilir.
2 bardak suya, 25 gr ezilmiş sarımsak, 10 gr kekik konur, 1 bar dak kalıncaya kadar kaynatılıp süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içi lir. Veya bir miktar su ile de içile bilir. Çocuklara 1 çay kaşığı su ile karıştırılıp içilir.
RAVEND KÖKÜ: 1 bardak kay nar suya, 2 gr ravend kökü bir miktar geven zamkı, bir miktar çay konulur, 10 dk bekletilir, ılık olarak içilir.
PANAMA KABUĞU: 500 gr su ya, 1,5 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, 2 saatte bir 1 çay kaşığı içilir.
SIĞIR KUYRUĞU: 4 gr sığır kuyruğu yaprak veya çiçeği, 4 gr gelincik, 2 gr ebegümeci çiçeği 1 bardak kaynar suya, konur, 10-15 dk bekletilir, süzülür, balla tatlan dırılır, günde 2-5 defada sıcak olarak içilir.
ZAMBAK SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze soğan ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.
ŞEKER: Şeker yenildiğinde bal gamı giderir.
GRİNDELYA ÇİÇEĞİ: 1 bardak suya, 10 gr bitki konur, 10 dk kaynatılıp içilir.
Bitki toz haline getirilir, günde 10 gr içilir.
DAR-I FÜLFÜL: Dar-ı fülfül, mesteki sakızı toz haline getirilir, 2 şer gr beraber içilir.
KlŞNÎŞ: 15 gr kişniş, 20 gr reze ne, 2 gr mesteki sakızı, 100 gr sinameki, 15 gr günlük, 20 gr ana son, 1250 gr şeker toz haline ge tirilir, 500 gr su ile kaynatılır, içi ne 1 adet limon sıkılır, macun kıvamına gelince indirilir. Sa-bah-akşam 1 ceviz büyüklüğün de yenilir.
SİNAMEKİ: 1 bardak suya, 3 gr sinameki, 3 gr anason konur, 5 dk kaynatılıp tatlandırılır, sabah aç karna, gece yatarken ılık olarak içilir.
PERU PELESENGİ: Bir miktar peru pelesengi ağızda emilir.
SERÇE DİLİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
İPEKA KÖKÜ: İpeka kökü toz haline getirilir, günde 0,05-0,30 gr içilir.
BESBAYE KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 1 bardak içilir.
KARAMUK DİKENİ: 1 bardak suya, 4 gr kök veya kök kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Karamuk meyveleri çay gibi kaynatalıp, içilir-meyveleri yenilir.
AYI KULAĞI: 15 gr ayı kulağı tohumu toz haline getirilip içilir.
YABANİ ROKA: Yabani roka tohumları toz haline getirilir, bal ve sirke ile karıştırılıp içilir.
Tohumlar kaynatılır, bal ve sirke ile karıştırılıp içilir. SÜLÜK OTU: Sülük otu kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, (baştaki balgamı alır).
MORBAŞ SOĞANI: Morbaş soğanı toz haline getirilir, günde 12 gr içilir.
BOYNUZLU GELİNCİK: 1 bar dak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, birkaç defada tüketilir.
GÜLSUYU: Gül suyuna ekmek ıslatılıp yenilir.
Gül kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir
(baştaki pis ve tuzlu balgamları aktırır).
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir.
ABDES BOZAN OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dal ve ya gövde kabuğu, kökü veya bitki konur, 10 dk bekletilip içilir. SOĞAN: Soğan kuyruk yağında kızartılır, gece göğsün üstüne bağlanır.
HURMA: Sabahları aç karna hurma yenilir. Bir müddet devam edilir.
KEKİK: 5 gr kekik, 5 gr sirke az miktarda tuz beraber içilir.
ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Andız otu kökleri toz haline getirilir, günde 2-10 gr balla yenilir.
İNCİR: incir şurubu yapılıp içi lir.
ŞAKAYIK: Şakayık bitkisi ağızda çiğnendiğinde baştaki balgamı söktürür.
AKIRIKARHA KÖKÜ: Akın karhamesteki ile çiğnenir.
ACI BADEM İÇİ: Yemekle beraber acı badem içi yenilir, günde 4-6 adedi geçmemelidir. BADEM PÜSÜ (SAKIZI): Badem püsü sirke ile eritilip içilir. (Tuzlu balgamı giderir).
BAKLA TOHUMU: Bakla tohu munun üzerindeki kabuk çıkarı lır. Püre haline getirilip yenilir. BALDIRI KARA: 1 bardak kay nar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
VENÜS SAÇI: Aynı şekilde kullanılır.
SATER: 10 gr sater tuz ile yenilir. Veya sirke ile içilir.
MEZDEKI SAKIZI: Mezdeki sa kızı 8 gr, şeker 4 gr gece yatarken soğuk su ile içilir.
ÇAM TOMURCUĞU: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr tomurcuk ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.
ÇAM YAPRAĞI ESANSI: Günde 1-3 damla 1 kesme şeker üzerine damlatılarak yenilir. Aynı maksatla terementi esansı (neftyağı) da kullanılabilir.
ÇEMEN TOHUMU: 1 bardak suya, 10 gr tohum konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içi lir.
Tohum toz halinde günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
DAR-I FÜLFÜL: Günde 2,5 gr toz halinde şekerle beraber alınır.
ENGİNAR YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir.
(Kök, sap ve tohumları da aynı maksatla kullanılır)
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: Gelincik çiçeği toz haline getirilir, 6 gr 1 bardak sütle içilir.
Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir. Gelincik çiçeği ebegümeci, sığır kuyruğu 20 şer gr 1 kilo kaynar suda 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
GÜNLÜK: Günde 1-4 gr hap halinde yutulur. Günlük ağızda çiğnenir. (Baştaki balgamı çıkarır)
GÜL: 1 bardak kaynar suya, 4 gr kuru gül konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK: Hindistan cevizi toz haline getiri lir, günde 3 defa 0,5 gr içilir.
1 bardak suya, 10 gr parçalanmış ceviz konur, 10 dk kaynatılır, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Şeytan tersi toz halinde 0,5-1 gr hap halinde alı nır.
HURMA: Sabahları aç karna bir kaç adet hurma yenilir.
KANARYA OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
KARPUZ: Karpuz, bal ve zencefil ile yenilir.
KASNI ERKEK: 2 gr kasnı, sinir otu yaprağının suyu ile içilir (Ve remlilerin balgamında faydalıdır).
K. KAVAK TOMURCUĞU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr tomur cuk konur, 10 dk bekletilip içilir.
KAVAK KABUĞU (HER TÜRLÜSÜ): Aynı şekilde kullanılır. KILIÇ OTU-SARI KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 gr taze veya kuru bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
TİLKİ ÜZÜMÜ: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr kurutulmuş dallar dan konur, 10 dk bekletilir, gün de 2-3 bardak içilir.
KURU ÜZÜM: 1 bardak suya, 10 gr üzüm konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-4 bardak içilir. (Kuru üzüm yenilir)
KÜKÜRT: Günde 0,5-1 gr kükürt içilir veya şeker balla yenilir.
LADEN OTU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
LADEN ZAMKI: Balgam söktürücü olarak kullanılır.
MAZI AĞACI YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı ufa lanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak tok karna içilir.
MENEKŞE: 1 bardak kaynar su ya, 20 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. 1 bardak süte 2 gr menekşe kökü konur, kaynatılır, yatarken sıcak olarak içilir. Birkaç gün devam edilir.
OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
PELESENK YAĞI: Günde 10 gr pelesenk yağı içilir.
PELESENK AĞACI: 1 bardak su ya, 10 gr pelesenk yongası konur, 10 dk kaynatılıp içilir. Tohumu da aynı maksatla kullanılır.
SÜT OTU: 1 bardak suya, 20 gr bitki konur, 10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 3 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir.
SAFRAN: Günde birkaç defa 0,2-0,5 gr toz halinde içilir.
SARIMSAK OTU: 1 bardak kay nar suya, 5 gr bitki veya tohumu konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
ANTEP FISTIĞI: Antep fıstığı içi havanda su ile dövülür. Şeker şu rubu ile tatlandırılıp yenilir.
TEREYAĞI: 50 gr tereyağı, 50 gr şeker, 50 gr ezilmiş badem, 50 gr mürrüsafı macun yapılır. Birer kaşık yenilir.
ZAMBAK SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze soğan ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bar dak içilir.
TAŞ ANASONU: 1 bardak suya, 10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, 1 günde tüketilir.
ASLAN KUYRUĞU: 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 8-10 saat bekletilir, 1 günde yu dum, yudum içilerek tüketilir. Aslan kuyruğu toz haline getiri lir, günde 1 gr içilir.
BURÇAK TOHUMU: Burçak to humları toz haline getirilir, balla macun yapılır, günde 2 defa 1 ce viz büyüklüğünde yenilir. 1 bardak suya, 30 gr burçak ko nur, 20 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.
KEBERE KÖKÜ: Kebere kökü toz haline getirilir, sümbül çiçeği ile karıştırılır, balla macun yapı lıp yenilir.
NEVRUZ OTU: 1 bardak suya, 50 gr bitki konur, 10 dk kaynatı lır, günde 3 bardak içilir.
SABUN OTU KÖKÜ: 1 bardak suya, 12 gr kök konur, 10 dk kay natılır, günde 2 bardak içilir. bardak kaynar suya, 10 gr yap rak konur, 10 dk bekletilir, günde
bardak içilir.
ZULUMBA: 1 bardak suya, 4-10 gr zulumba konur, 10 dk kaynatı lır, günde 2-3 bardak içilir.
Zulumba toz haline getirilir, gün de birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
ÇADIR UŞAĞI REÇİNESİ: Çadır uşağı reçinesinden 0,5-2 gr hap halinde kullanılır. Günde 1-2 gr bir miktar bal ve arpa suyu ile alınır.
(Balgam söktürmede çok etkili dir)
KETEN TOHUMU: Keten tohu mu, elma kabuğu, ıhlamur bera ber kaynatılıp içilir. Keten tohumu kavrulur, toz hali ne getirilir, balla karıştırılır, ye meklerden 1 saat evvel 1 kaşık ye nilir.
YILAN YASTIĞI YUMRUSU: 1 bardak kaynar suya, 1-2 gr kuru tulmuş yumru konur, 10 dk bek letilir, 1 günde tüketilir.
YENTÜN KÖKÜ: Yentün kökü nün kabuğu toz haline getirilir, taze dere otu sıkılır, 1,5 gr dere otu suyuna 2 gr toz konur, bir miktar saf su (maikratin) ilave edilip içilir.
PIRASA: Balgam söktürücü ola rak pırasanın beyaz kısmı çiğ ola rak salata halinde yenilir.
KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 5-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
SIĞIR KUYRUĞU ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 4 gr sığır kuyruğu çiçeği veya yaprağı ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Daha etkili bir terkip. 1 bardak kaynar suya, 4 gr sığır kuyruğu çiçeği, 4 gr gelincik çiçeği, 3 gr ebegümeci çiçeği konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
KENEVİR: 1 bardak kaynar suya,1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, 1 günde yudum yudum içilir. Balla tatlandırılırsa daha etkili olur.
Dövülmüş kenevirden yarım çay kaşığı bal şerbeti ile içilir.
MEYAN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.
Meyan kökü toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
Meyan balından günde 1 gr yutu lur veya ağızda emilerek alınır.
REZENE: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Rezene toz haline getirilir, günde birkaç defa 0,5-1 gr içilir.
MERSİN YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemeklerden önce içilir.
Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 3-5 gr içilir.
MERSİN MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir.
YARPUZ (FİLİSKİN): 1 bardak kaynar suya, 8-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bar dak içilir. Yarpuz yağından günde 2-10 damla şekerle almır
.IHLAMUR: 1 bardak kaynar su ya, 2 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Ihlamur toz haline getirilir, gün de 3-5 defa 1-4 gr içilir.
Ihlamur, elma kabuğu keten to humu, beraberce kaynatılıp içilir.
HAVLUCAN TOZU: 1 bardak kaynar suya, yarım çay kaşığı havlucan konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Havlucan toz halinde günde 3 defa yarım çay kaşığı şekerle ye nilir.
HAVLUCAN KÖKÜ: Havlucan kökü çay gibi kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
TERE SU TERESİ: Taze tere yap rakları sıkılır, elde edilen sudan günde 1 bardak içilir.
Tere tohumu toz haline getirilir, günde 3 defa 1 çay kaşığı sütle ve ya balla yenilir.
HARNUP-KEÇİ BOYNUZU: 1 bardak suya, 10 gr parçalanmış meyve konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-5 bardak yemek arala rında içilir.
Keçi boynuzu toz halinde günde 3 defa 2-5 gr içilir.
ÇÖREKOTU TOHUMU: Çöre-kotu hafif kavrulur, toz haline ge tirilir, günde 3 defa 1 çay kaşığı 1 miktar balla ağızda emilerek yu tulur.
ÇÖREKOTU: Çörekotu toz hali ne getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.
KİMYON: Kimyon su ve sirke ile kaynatılıp içilir (balgamı kuru tur).
1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kimyon konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kimyon toz halinde günde 3-5 defa 0,5-1 gr içilir.
KARANFİL: 1 bardak kaynar su ya, 4-10 gr karanfil konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Karanfil toz halinde günde 3-4 defa 0,1-0,5 gr içilir.
ÜZERLİK TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr tohum ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2 de fa 1 bardak içilir.
UDİHİNDİ: Udihindi kaynatılır, buharı teneffüs edilir. (Baştaki balgamı çıkarmak için) Udihindi yakılarak dumanı teneffüs edilir.
ALTIN BAŞAK OTU: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçekli bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
MAHLEP: Mahlep toz haline ge tirilir, balla macun yapılıp yenilir. Günde 1 kaşık mahlep azar azar yenir.
FARFARA OTU: 1 bardak kaynar suya, 6-10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemekler arasında içilir. 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç kaşık içilir.
TERMİYE: Termiye kavrulur, toz haline getirilir, 4 gr bal ve sıcak su ile şerbet yapılıp içilir.
CEVİZ YAPRAĞI: 1 bardak kay nar suya, 4 gr taze veya kuru yap rak veya cevizin dış kabuğundan konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak azar azar içilir.
SİNİR OTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10,20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekle tilir, günde 2-3 bardak içilir. Aynı miktar 5-10 dk kaynatılarak da kullanılabilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr ince kıyılmış kök, yaprak veya çiçek konur, 5 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir. Çuha çiçeği toz haline getirilir, 15 gr aynı miktar kitre ile içilir.
LAHANA: Lahana kaynatılır, su yundan günde 2-3 bardak içilir. Veya lahananın suyu sıkılır, gün de 2-3 bardak içilir. Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen su yarıya ininceye kadar kaynatılır, şeker ilave edilir. Reçel haline getirilir, günde 2-3 kaşık bir miktar günlükle yenir. Kırmızı lahana sıkılır, suyu alınır, ağırlığı kadar bal konur, kaynatı lıp günde 2-3 fincan sıcak olarak içilir.
MELEK OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr ince kıyılmış kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Melek otu kökü toz haline getiri lir, günde 3 defa 0,5-1 gr içilir. 200 gr melek otu kökü toz haline getirilir, 200 gr kimyonla karıştı rılır, günde 1 kaşık içilir.
BAYIR TURPU: Bayır turpu ren delenir, üzerine şeker konulur, 1 gece bekletilir, meydana gelen su dan günde 3 defa 1 kaşık içilir. Veya turp suyu balla tatlandırılıp içilir. (Tercihan yatmadan evvel içilmelidir).
1 kaşık bayır turpu suyu 1 kaşık balla yenilir.
ÇÖVEN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 2 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 20-100 gr içilir. HODAN-SIĞIR DİLİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
KESTANE YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr kestane yaprağı veya dikenli dış kabuğu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ALIÇ-YEMlŞEN: 1 bardak kay nar suya, 4 gr çiçek-yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 20 gr ezilmiş meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak ve daha fazlası içilebilir.
YER SARIMSAĞI: 1 bardak kay nar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, yemekler esnasında 1 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 50 gr içi lir.
İTALYAN YASEMİNİ: 30 gr ya semin suyu mersin yaprağının suyuyla beraber içilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kökler toz haline getirilir, 30 gr bal şerbeti ile içilir.
SÜLÜK OTU: 1 bardak kaynar suya, yarım tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 defada tüketilir.
Haşlanan suyu ile gargara yapılırsa dimağdaki balgamı söktü rür.
TERE TOHUMU: Tere tohumu su ve balla kaynatılıp içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan günde 1 bardak içilir.
Tere tohumundan toz halinde günde 3 gr şeker veya balla yeni lir.
ŞAHTERE OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Günde 0,5-1 gr hap halinde veya güllaç içinde alınır.
KARAMUK DİKENİ: Karamuk meyveleri yenilir, çay gibi kaynatılıp içilir. Yaprakları da aynı maksatla kullanılır.
TIBBİ KESTERE: 1 bardak kay nar suya, 2 gr bitki konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 ka şık içilir.
TOLU PELESENGİ: Günde bir kaç defa 1-3 gr toz halinde içilir veya şurubundan 30-100 gr içilir.
TURP: Turp sıkılır, suyundan günde 2 çay bardağı içilir.
TUZ: 1 bardak ılık suya, biraz çokça tuz konulup eritilir, bu nunla gargara yapılır. Boğazdaki yapışık balgamı giderir (denen miştir).
Balla bir miktar tuz yenilir.
AYRIK KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak 5 gr mesteki sakızı ile içilir.
ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ (AYI GÜLÜ): Şakayık çiçeği ağızda çiğnenirse baştaki balgamı söktürür.
TAŞ ANASONU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, 1 günde birkaç defada tüketilir. Balla içilirse yapışkan balgamı da çıkarır. KARANFİL: Karanfil, sütle kay natılır, balla tatlandırılıp içilir.
SARIMSAK: 1 bardak süt içerisi ne 1 baş sarımsak konur, kaynatılıp süzülür, sütü sıcak olarak ya tarken yudum yudum içilir. Bir kaç gün devam edilir.
2 bardak suya, 25 gr ezilmiş sarımsak, 10 gr kekik konur, 1 bar dak kalıncaya kadar kaynatılıp süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içi lir. Veya bir miktar su ile de içile bilir. Çocuklara 1 çay kaşığı su ile karıştırılıp içilir.
RAVEND KÖKÜ: 1 bardak kay nar suya, 2 gr ravend kökü bir miktar geven zamkı, bir miktar çay konulur, 10 dk bekletilir, ılık olarak içilir.
PANAMA KABUĞU: 500 gr su ya, 1,5 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, 2 saatte bir 1 çay kaşığı içilir.
SIĞIR KUYRUĞU: 4 gr sığır kuyruğu yaprak veya çiçeği, 4 gr gelincik, 2 gr ebegümeci çiçeği 1 bardak kaynar suya, konur, 10-15 dk bekletilir, süzülür, balla tatlan dırılır, günde 2-5 defada sıcak olarak içilir.
ZAMBAK SOĞANI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr taze soğan ko nur, 10 dk bekletilir, günde 1 bardak içilir.
ŞEKER: Şeker yenildiğinde bal gamı giderir.
GRİNDELYA ÇİÇEĞİ: 1 bardak suya, 10 gr bitki konur, 10 dk kaynatılıp içilir.
Bitki toz haline getirilir, günde 10 gr içilir.
DAR-I FÜLFÜL: Dar-ı fülfül, mesteki sakızı toz haline getirilir, 2 şer gr beraber içilir.
KlŞNÎŞ: 15 gr kişniş, 20 gr reze ne, 2 gr mesteki sakızı, 100 gr sinameki, 15 gr günlük, 20 gr ana son, 1250 gr şeker toz haline ge tirilir, 500 gr su ile kaynatılır, içi ne 1 adet limon sıkılır, macun kıvamına gelince indirilir. Sa-bah-akşam 1 ceviz büyüklüğün de yenilir.
SİNAMEKİ: 1 bardak suya, 3 gr sinameki, 3 gr anason konur, 5 dk kaynatılıp tatlandırılır, sabah aç karna, gece yatarken ılık olarak içilir.
PERU PELESENGİ: Bir miktar peru pelesengi ağızda emilir.
SERÇE DİLİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
İPEKA KÖKÜ: İpeka kökü toz haline getirilir, günde 0,05-0,30 gr içilir.
BESBAYE KÖKÜ: 1 bardak suya, 4-6 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 1 bardak içilir.
KARAMUK DİKENİ: 1 bardak suya, 4 gr kök veya kök kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Karamuk meyveleri çay gibi kaynatalıp, içilir-meyveleri yenilir.
AYI KULAĞI: 15 gr ayı kulağı tohumu toz haline getirilip içilir.
YABANİ ROKA: Yabani roka tohumları toz haline getirilir, bal ve sirke ile karıştırılıp içilir.
Tohumlar kaynatılır, bal ve sirke ile karıştırılıp içilir. SÜLÜK OTU: Sülük otu kaynatılır, suyu ile gargara yapılır, (baştaki balgamı alır).
MORBAŞ SOĞANI: Morbaş soğanı toz haline getirilir, günde 12 gr içilir.
BOYNUZLU GELİNCİK: 1 bar dak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, birkaç defada tüketilir.
GÜLSUYU: Gül suyuna ekmek ıslatılıp yenilir.
Gül kurutulur, toz haline getirilir, enfiye gibi buruna çekilir
(baştaki pis ve tuzlu balgamları aktırır).
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan günde 40-60 gr içilir.
ABDES BOZAN OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dal ve ya gövde kabuğu, kökü veya bitki konur, 10 dk bekletilip içilir. SOĞAN: Soğan kuyruk yağında kızartılır, gece göğsün üstüne bağlanır.
HURMA: Sabahları aç karna hurma yenilir. Bir müddet devam edilir.
KEKİK: 5 gr kekik, 5 gr sirke az miktarda tuz beraber içilir.