Balıklama Atlamanın Vücudunuzda Bırakabileceği Hasarlar

  • Konuyu açan Konuyu açan Enda
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Havuza veya denize gidildiğinde arkadaşlar arasındaki en büyük eğlencelerden olan 'balıklama dalma' aktivitesi düşündüğünüzden çok daha tehlikeli boyutlara varabiliyor.

Günlük hayattaki rutin eğlencelerimizin, başımıza bir iş gelene dek aslında ne kadar da tehlikeli olabileceğinden pek de haberdar değiliz. Özellikle gençler arasında oldukça yaygın bir eğlence biçimi olan 'suya balıklama atlama' aktivitesi de bunların başında geliyor.

Uzmanlar her ne kadar konu hakkında sık sık uyarılarda bulunsa da durumun ciddiyetine dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Aşkın Şeker konuyla ilgili önemli noktalara değindi:

"Derinliği ve taban yapısı tam olarak bilinmeyen sulara dalarak girmekten kaçınmalıyız. Bulanık göl suları ve sonradan doldurulan kıyılarda risk oldukça yüksektir. Özellikle taş ve kaya gibi zemin yapısı düzensiz olan sulara balıklama atlamak büyük risk oluşturur".

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği de konuyla ilgili araştırma yapan kuruluşların başında geliyor. Buna göre suyun 'güvenli' addedilebilmesi için 2 metre veya üzerinde olmalı. Özellikle derinliğini görmekte en ufak bir zorluk gördüğünüz sulara balıklama dalmamak gerekiyor.

Toplum olarak 'çivileme' diye tabır ettiğimiz dalış şeklini daha güvenli görsek de; bu atlayış biçimi topuk, ayak, bacak ve omurlarda yaralanmaya, kırılmaya ve ciddi sinir hasarlarına yol açabiliyor.

Balıklama Atlamanın Olası Hasarları
  • Omur kırılması
  • Omur zedelenmesi veya kopması
  • Baş ve boyun felci
Yaşanan bu omur rahatsızlıkları sonrasında kol veya bacaklarda kuvvet kaybı, hareketsizlik, duyu kayıpları, yatağa ya da tekerlekli sandalyeye bağımlılık, idrar ve büyük abdest problemler oluşabiliyor. Hal böyleyken anlık eğlenceler için uzun vadede hayatımızı büyük oranda zora sokacak bu tür aktivitelerden kaçınmak en doğrusu gibi görünüyor.
 
Geri
Top