Baraj Gölü Nedir?Baraj ve Göllerden nasıl yararlanılır ?

  • Konuyu açan Konuyu açan Suskun
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

Suskun

V.I.P
V.I.P

baraj-.webp
Baraj Gölü Nedir

Baraj gölü (su rezervi), baraj setinin ardından suların birikmesiyle oluşan yapay göl. Akarsu vadisinin sular altında kalmasına yol açan bu yapay göllerin kapladığı alan barajın yapılış amacına göre değişir. Kullanım alanı kısıtlı olan küçük yapay göller genellikle gölet adıyla anılır.


***


Akarsu ağı bakımından oldukça zengindir. Yine ülkemizde dağların geniş yer kaplaması, yüksek olması, akarsuların dar ve derin vadilerde akmasına sebep olmuştur. Bu özellikler de, baraj yapımına elverişli şartlar ortaya çıkarmıştır.

İçme ve sulama suyu temini, elektrik enerjisi üretimi, taşkın kontrolü gibi ihtiyaçlar, baraj yapımını teşvik eden diğer faktörlerdir. Ayrıca, su ürünleri üretimi ve diğer etkenler sebebiyle akarsularımız üzerinde çok sayıda baraj inşa edilmiştir.

Yurdumuzdaki akarsular üzerinde, 140’dan fazla baraj bulunmaktadır. Fırat nehri üzerindeki Atatürk, Keban, Karakaya barajları ülkemizin en büyük barajlarıdır. Dicle nehri üzerindeki en önemli baraj, Devegeçidi barajıdır.

Yurdumuzun en uzun akarsuyu olan Kızılırmak üzerinde, Hirfanlı, Kesikköprü, Kapulukaya ve Altınkaya barajları yapılmıştır. Yeşilırmak üzerinde ise, Almus, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajları bulunur. Sakarya nehri üzerindeki Hasan Polatkan barajı, yurdumuzun önemli barajlarındandır. Gediz üzerindeki Demirköprü, Büyük Menderes üzerindeki Adıgüzel ve Kemer barajları, Ege Bölgesi'nin başlıca barajlarıdır. Seyhan Nehri üzerinde bulunan Seyhan ve Ceyhan Nehri üzerindeki Aslantaş barajları, Çukurova için çok büyük öneme sahiptir.



Baraj ve Göllerden yararlanma

Barajlardan Yararlanma:

* İçme ve kullanma suyu olarak
* Enerji üretimi
* Tatlı su ürünleri elde etme
* Taşkınlardan korunmada yararlanırız.

Göllerden yararlanma:
* Bazı göllerden balık ve diğer su ürünleri elde edilir.
* Bazı göllerden tuz elde edilir.
* Göl suları içme suyu olarak kullanılabilir.
* Elektrik enerjisi elde etmek amacıyla kullanılabilir.
* Bazı göllerde ulaşım yapılabilir.
* Tarım alanlarının sulanması için yararlanılabilir.
* Turizm alanında yararlanılır.
Avrupa ülkeleri içinde Türkiye, Norveç'ten sonra hidroelektrik üretiminde ikinci sırada yer alır.
Hazar, Kovada, Tortum ve Çıldır göllerinde elektrik üretilmektedir.
 
Geri
Top