Baş ağrısına neden olan gıdalar

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Akşam yemeğinden ya da bir partiden döndünüz ve başınız mı ağrıyor? Halbuki başınızın ağrımasına sebep olacak bir şey olmadı. Yemekler de gayet güzeldi. Peki tam olarak ne yemiştiniz? Evet, kimi yiyecekler siz fark etmeseniz de baş ağrısı yapabiliyor. İşte baş ağrısına neden olan gıdalar...

Baş ağrısına neden olan gıdalar

Rafine şeker: Ham şeker beyaz küp şekere dönüştürülürken birçok işlemden geçirilir. Şeker kamışı lifleri, toprak kalıntıları ve bakterilerden arındırmak için yıkama, kaynatma, filtreleme ve kurutma gibi işlemler uygulanır. Daha sonra tekrar beyazlatma işleminden geçer. Fakat bu işlemler sırasında şekerin içindeki vitamin, mineral ve proteinler azalır. Hatta kansere neden olabilir. Rafine şeker bağışıklık sistemini etkileyerek baş ağrısına ve migrene neden olur. Baş ağrısının nedeni beyindeki oksijen seviyesinin azalmasıdır. Rafine şeker kandaki glükoz seviyesini aniden yükselterek dengesizliğe yol açar. Alternatif olarak esmer şeker ya da bal kullanabilirsiniz.

Yer Fıstığı ve Kabak Çekirdeği: Bilimsel araştırmalara göre yer fıstığı ve kabak çekirdeği bazı insanlarda baş ağrısına neden olabiliyor. Bunun nedeni “Tyramine” maddesi... Fıstık ve çekirdek zaman geçirmek üzere yenilen gıdalardandır. Farkına varmadan fazla miktarda yediğinizde baş ağrısına neden olabilirler. Bu gıdalara karşı alerjiniz olup olmadığını kontrol edin, ve yediğinizde başınızın ağrıdığını fark ederseniz onlardan uzak durun.

Soya Sosu: Yemeklere lezzet katmak için kullanılan soya sosu, fernmante edilmiş soya fasulyesinden imal edilir. İçeriğindeki yüksek tuz seviyesi nedeniyle, fazla tüketildiğinde ölüme bile neden olabilir. Özelikle Çin yemeklerinde kullanılan soya sosu baş ağrısına yol açar. Sağlıklı değildir

Zeytin: Evet, belki şaşıracaksınız ama zeytin ve zeytin yağı da kimi insanlarda baş ağrısına yol açabiliyor. Zeytin ve zeytinyağı aslında çok şifalıdır fakat çok fazla tüketildiğinde baş ağrısına neden olabilir.

Kurutulmuş, yaşlandırılmış, tütsülenmiş et çeşitleri: Kurutulmuş ve yaşlandırılmış etler, özellikle de pizzalarda kullan?lan “pepperoni” içeriğindeki yüksek sodyum ve nitrat nedeniyle baş ağrısına yol açar. Taze et tüketmeyi tercih etmelisiniz.

Çin yemekleri ve Fastfoodlar: Çin yemekleri “Monosodium Glutamate” adı verilen amino asit içerir. Diğer tatları dengelemek için kullanılan bu maddeye gıda güvenliği kurumları onay vermiştir. Kısaca MSG adı verilen bu madde hamburger, pizza, kızarmış tavuk, kızarmış patates gibi Fastfood'larda da kullanılır. Ne ver ki, MSG içeren gıdalar, diatbet ve obezite riskini arttırır, tansiyonu yükseltir ve baş ağrısına neden olur. Doktorlar, MSG içerikli gıdalardan tamamen uzak durmanızı tavsiye ediyor.

Yıllandırılmış peynirler: Peynire düşkün insanlar için yıllandırılmış-eski peynirle vazgeçilmezdir. Kimi peynir çeşitleri 30 gün, kimileri 6 ay, kimileri daha uzun süre yaşlandırılır. Ne var ki, eski peynirlerin fazla miktarda tüketilmesi yüksek tansiyona, alarjiye ve baş ağrısına yol açabilir.

Yapay tatlandırıcılar: Yapay tatlandırıcılar normal şekere göre daha az kalorilider ve iki kat fazla tat verir. Özelikle hazır içeceklerde bolca kullanılan yapay tatlandırıcıların sağlığa zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Yapay tatlandırıcılar, şeker tadı veren kimyasallardan oluşur. Yapay tatlandırıcıların içeriğindeki sakarin kanserden baş ağrısına bir çok sağlık sorununa neden olabilir. En doğrusu işlenmemiş esmer şeker kullanmak ve mümkünse şeker kullanımını minimuma indirmektir.

Enerji içecekleri: Enerji içecekleri kafein başta olmak üzere bağımlılık yapan maddeler içerir. Yapay tatlandırıcılar ve amino asitler de enerji içeceklerinde buolca bulunur. Yapay tatlandırıcıların baş ağrısına neden olduğunu söylemiştik. Enerji içeceklerinde bol miktarda kimyasal madde de bulunur. Enerji içecekleri kalp çarpıntısına, yüksek tansiyona ve akıl kaybına yol açabilir. Bağımlılık yapar, bırakması zordur. Genç kuşak arasında moda hale gelen enerji içecekleri baş ağrısının temel sebeplerinden biridir.

Kırmızı şarap: Kırmızı şarap koyu renkteki üzümlerden yapılır. Şarap üretiminde fermantasyon ve yıllandırma işlemleri uygulanır. Kırmızı şarap bağ ağrısına neden olan gıdaların başında gelir.
 
Geri
Top