Bebeğinizin Sağlıklı Beslenmesi İçin Genel İlkeler Ne Olmalıdır?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

Bebeğinizin sağlıklı beslenmesi amacı içerisinde bu yazımızda tüm kuralları sizlere maddeler halinde sundu.​


Bebeğiniz 13 ayını tamamladıktan sonra çocuğunuza ayrı bir servis yani tabakta yemeğini yedirmeli, bebeğinizin yemek yeme durumunu takip etmeniz gereklidir. Bebeğinize ne tür yemek yediğini ve ne kadar yemek yiyorsa, bebeğinizin bu sınırının altında yemek vermeli şayet bebeğiniz hala yemek yemek istiyorsa ise şayet bu durumu çocuğa bırakmanı gereklidir. Onlara tabağı temizlettirmek amacı içerisinde çocuğunuzu sıkmayınız.
  • Bebeğinize olabildiğince erken sürede çatal ve kaşık ile yemek yemesini öğretmeniz gereken önemli bir husustur.
  • Bebeğinizi bu dönemde gün içerisinde 4 – 6 öğün yemek yemesi ve bol bol süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Çocuğunuza et, süt, balık, yumurta, sebze ve meyve, baklagiller ve mısır ve nişasta gibi besinleri bu dönemde bebeğinize dengeli olarak yedirmelisiniz.
  • Yaptığımız en büyük yanlışlardan biri olan, ekmeğin yemek suyuna banarak bebeği yedirilmesi yanlış bir davranıştır. Besleyici oranı olamayan bu yediriliş şekli hatalı bir davranış şeklidir.
  • Bebeğinize her gün et ya da baklagillerden birisini çocuğunuzun yemek menüsünde bulunması gerekmektedir. Bu tür ürünleri bazı sebzeler ile de onlara yedirtebilirisiniz. Bu sayede çocuğun sevmediği bir yemek ise şayet bu sebzeler ile karıştırılacak çocuğa bu yemeği yedirebilirisiniz.
  • Çocuğa her gün yumurta yedirilmesi gerekmektedir, ama her gün et yiyen bir çocuğa devamlı yumurta yedirilmesi daha sağlıklıdır.
  • Çocuğa ortalama yarım litre civarında süt tüketmesi gereklidir. Sütü her türlü çocuğa verebiliriz. Süt içersinde ki Kalsiyum çocuklar için önemli bir vitamin olduğu için süz çocuğun gelişimi açısından çok önemli bir husustur.
Sağlığın Temeli İlk 3 Yaşta Atılıyor
  • Çocuğa ortalama günlük 1-2 defa sebze yedirilmeli. Bunun yanı sıra sebzenin besin değerin yükselmesi amacı içerisinde sebzeleri baklagiller ile ya da proteinleri ile karıştırarak onlara yedirebilirisiniz. Çocuk meyveyi günlük bir iki defa yemesi gerekmektedir. Çocuğa meyve vermek yerine meyvenin suyunu sıkıp o şekilde de çocuğa verilebilir.
  • Çocuğa günde bir iki defa nişasta içerikli besinler ve üç dilim ekmeği çocuğun yemek listesine bulundurulması gerekmektedir.
  • Çocuğunuza olabildiğince kek, şeker, çikolata veyahut dondurma gibi ürünleri verememeye özen göstermelisiniz. Çocuğunuza olabildiğince küçük yaşlarda tatlı besinlere alıştırılmaması gerekmektedir. Çocuğun erken yaşlarda aşırı tatlı besinler tüketmesi çocuğun dengesiz beslenmesine ve erken yaşlarda dişlerinin çürümesine neden olmaktadır.
  • Çocuğunuza erken yaşlarda da kahve ve çay gibi içecekler ile tanıştırmamalısınız. Nedeni ise bu içeceklerin içerdiği maddelerin sinirlenmeye yol açtığından ötürü çocuğunuza olabildiğince uzak tutmaya çalışın.
  • Günümüz koşullarının yorucu ve sıcak olduğundan ötürü sıvı kaybına uğramaktayız. İşte bu nedenden ötürü çocuğunuza gündelik olarak bir ya da bir buçuk litre su tüketmesi gerekmektedir
  • Sizlerinde bildiği üzere dondurma çocuklarımızın vazgeçilmezi bir tatlı türüdür. Dondurmanın besin oranı olarak da diğer tatlılar arasında farklı bir değerli mevcuttur. 100. Gramlık bir dondurmanın ortalama besin değeri 193 kalori, 4,5 protein, 18 magnezyum ve 0,1 değerlinde demir içermektedir. Çocuğunuza gönül rahatlı ile belli ölçüler içerisinde dondurma yedirtebilirsiniz. 1-3 yaş arası kategorisinde ki çocukların en yüksek besin öğeleri; kalsiyum, protein, demir ve enerji olmak üzere sıralanmaktadır. Çocuğunuz bir bardak süt yerine 100 gr dondurma yiyebilir. 1 top dondurma da ortalama 40-45 kaloridir. Kilo almada zorluk çeken çocuklara ikinde fıstık, badem, çikolata yerlerse çocuklar enerji depolamış olurlar. Önemli bir diğer husus ise dondurma alırken etiketine bakılması ve son kullanma tarihinin geçmiş ya da geçmemiş olduğuna bakılması önemli konuların başında gelmektedir.
  • Hazır içecekler olan meyve suyu, kola ve soda gibi besin değeri olmadığından çocuklara önerilmez. Mümkün olduğunca bu gibi besin değeri olmayan içecekler çocuklara verilmemelidir. Bu içecekleri çocuklarınıza mümkün olduğu kadar geç verilmelidir. Çocuğunuz çok ısrar ederse bu içeceklere su karıştırarak verebilirsiniz. Fakat bu gibi besin değeri olmayan içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, süt ve ayran gibi içeceklerin çocuklara içilmesi önerilmelidir.

1-3 Yaş Oyun Çağı Çocukları İçin Örnek Menü

Sabah:1/2 kupa tam süt
1/2 muz
1 dilim peynir
1 dilim ekmek
1/2 kaşık tereyağı
1/2 kaşık pekmez
Ara:1/2 kupa taze meyve suyu
3-5 tane bebe bisküvisi
Öğlen:45 gr biftek
1/2 kupa yoğurt
Çorba (1 fincan (küçük) mercimek)
1/3 Kabak
1/3 Havuç
1/3 Pırasa
1 kaşık yağ karştırılarak çorba yapılır..
Ara:15 gr peynir
3 kraker
Akşam:1/2 kupa yoğurt
1/4 pirinç+brokoli+1 kaşık yağ+45gr tavuk biftek pişirilir isteğe göre blenderdan geçer.
Ara:½ kupa süt
Bebe bisküvisi
meyve
 
Geri
Top