Özellikle kızartmalarda bulunan yüksek kimyasal seviyelerinin; bebek mamalarında, ekmeklerde ve gevreklerde bulunduğu tespit edildi.
On beş sokak ürünü örneğinde, akrilamid düzeylerinin artırıldığı gözlemlendi. Pişirme, kavurma, kızartma ve özellikle nişastalı gıdaların kızartılması sonucu akrilamid oluşumu gerçekleşiyor. Bu tarz kızartmaların yanında sabah kahvaltılarında yemeyi sevdiğimiz gevreklerin de kansere sebep olan bir tür kimyasal akrilamid içerdiği konuşuluyor.
Ülkemizde benzerlerini tükettiğimiz Honey Monster Puffs markalı gevrekte daha yüksek seviyelerde akrilamid bulundu. Gıda gözlemcilerine göre, popüler kahvaltılık gevrekleri, bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için tasarlanan yiyecekler, kanser riski taşıyan kimyasalların düzeyini artırdı. Cow & Gate markalı spagetti bolognese ve Organix Finger Foods markalı organik elma püresi keklerinde yüksek seviyede akrilamid tespit edildi. Sabah kahvaltılarında tüketilen gevreklerden Seabrook, Burts ve Snackrite markaları altında satılan ambalajlarda kimyasalın yükseltilmiş seviyeleri bulunmuştur. Detaylar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaya konan kanser endişeleri temelinde Britanyalıların akrilamid tüketimini azaltmalarını tavsiye eden Gıda Standartları Ajansı tarafından açıklandı.
Hovis markalı somun ekmeğinde de kansere neden olan kimyasalların daha yüksek seviyelerde olduğu belirlendi. Hükümetin yiyecek gözlemcisi ve Avrupa'daki diğer kişiler, akrilamid seviyelerini ortaya çıkarmak ve üreticilere bunları en aza indirgemek için baskı yapmak üzere, caddede satılan işlenmiş gıdalarla ilgili anketler yürütmektedir. Anketlerin ve sonuç olarak ortaya çıkan laboratuvar testlerinin amacı, herhangi bir ürünün, kabul edilebilir değerin üzerinde olan akrilamid seviyelerine sahip olup olmadığını keşfetmektir.
Aşağıdaki görselde sol kısımda ürünleri, "Max acceptable level" yazan kısımda ürünlerin sahip olması gereken maksimum akrilamid seviyesi, "Actual level" kısmında ise ürünlerin mevcut kimyasal seviyesi bulunmakta.
On beş sokak ürünü örneğinde, akrilamid düzeylerinin artırıldığı gözlemlendi. Pişirme, kavurma, kızartma ve özellikle nişastalı gıdaların kızartılması sonucu akrilamid oluşumu gerçekleşiyor. Bu tarz kızartmaların yanında sabah kahvaltılarında yemeyi sevdiğimiz gevreklerin de kansere sebep olan bir tür kimyasal akrilamid içerdiği konuşuluyor.
Ülkemizde benzerlerini tükettiğimiz Honey Monster Puffs markalı gevrekte daha yüksek seviyelerde akrilamid bulundu. Gıda gözlemcilerine göre, popüler kahvaltılık gevrekleri, bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için tasarlanan yiyecekler, kanser riski taşıyan kimyasalların düzeyini artırdı. Cow & Gate markalı spagetti bolognese ve Organix Finger Foods markalı organik elma püresi keklerinde yüksek seviyede akrilamid tespit edildi. Sabah kahvaltılarında tüketilen gevreklerden Seabrook, Burts ve Snackrite markaları altında satılan ambalajlarda kimyasalın yükseltilmiş seviyeleri bulunmuştur. Detaylar, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ortaya konan kanser endişeleri temelinde Britanyalıların akrilamid tüketimini azaltmalarını tavsiye eden Gıda Standartları Ajansı tarafından açıklandı.
Hovis markalı somun ekmeğinde de kansere neden olan kimyasalların daha yüksek seviyelerde olduğu belirlendi. Hükümetin yiyecek gözlemcisi ve Avrupa'daki diğer kişiler, akrilamid seviyelerini ortaya çıkarmak ve üreticilere bunları en aza indirgemek için baskı yapmak üzere, caddede satılan işlenmiş gıdalarla ilgili anketler yürütmektedir. Anketlerin ve sonuç olarak ortaya çıkan laboratuvar testlerinin amacı, herhangi bir ürünün, kabul edilebilir değerin üzerinde olan akrilamid seviyelerine sahip olup olmadığını keşfetmektir.
Aşağıdaki görselde sol kısımda ürünleri, "Max acceptable level" yazan kısımda ürünlerin sahip olması gereken maksimum akrilamid seviyesi, "Actual level" kısmında ise ürünlerin mevcut kimyasal seviyesi bulunmakta.