Besinlerin Oksijenli Solunuma Katılması

  • Konuyu açan Konuyu açan ZeyNoO
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Besinlerin Oksijenli Solunuma Katılması

* Besinlerin oksijenli solunuma katılması karbon sayılarına göre olur.

* Oksijenli solunuma katılım sırası ise karbonhidrat. Yağ ve en son proteinlerdir.

* Gliserol ve üç karbonlu amino asitler reaksiyonlara pirüvik asitten reaksiyonlara katılır.

* Yağ asitleri ve iki karbonlu amino asitler reaksiyonlara asetil CoA dan reaksiyonlara katılır.

* Dört ve beş karbonlu amino asitler reaksiyonlara kreps çemberinden katılır.

SOLUNUMDA DİĞER ENERJİ KAYNAKLARI

· Hücre enerji ihtiyacını öncelikle karbonhidratlardan sağlar.

· Karbonhidratlar olmazsa yağlar kullanılır.Yağlar önce yağ asidi ve gliserole dönüştürülür.Yağ asitleri 2C’lu Asetil Co-A’ ya dönüşerek solunuma katılır.Gliserol ise fosfogliseralhite dönüşerek reaksiyonlara katılır.

· Yağlarda olmazsa enerji ihtiyacı proteinlerden sağlanır.Proteinler aminoasitlere dönüştürülür.Aminoasitlerden 3C’lu olanlar pirüvata,2C’lu olanlar Asetil Co-A’ ya,4C’lu ve 5C’lu olanlar ise doğrudan krebs devrine katılırlar.

· Solunum sonucunda oluşan son ürünler CO2,H2O,ATP ve ısıdır.Ancak proteinler solunuma katılmışlar ise NH3,üre,ürik asit,H2S gibi farklı ürünlerde oluşur.

· Yağ asitleri ve aminoasitler farklı sayıda C taşıdıkları için farklı sayıda ATP,H2O ve CO2 oluştururlar.Mesela yağ asitleri az oksijen çok hidrojen atomu taşır.Bunun için solunum sonucunda az CO2 çok H2O oluştururlar.Bundan dolayı yağlar kurak ortam hayvanlarında iyi bir su deposu kaynağıdır.
 
Geri
Top