Beyaz Çay ve Faydaları
Beyaz çay Camellia Sinensis bitkisinin tomurcuklarından yapılan çok özel bir çaydır.Demi açık sarı renklidir ve yeşil çaya göre çimensi aromanın dışında hafif tatlı ve fındıksı aromalıdır.Bunun yanında ferahlatıcı özelliğe de sahiptir.
Tarihçesi;M.S 600'lü yıllara dayanır.O dönemde Çin'de tahtta olan Song Hanedanı İmparator Hui Zeng beyaz çayın üretimini desteklemiş ve beyaz çay yüzyıllar boyu Çin'de saklı tutulmuştur.
Üretim yöntemlerinin en uygunu tomurcukların açılmadan hemen önce toplanarak pan-fring yöntemiyle oksidasyon enzimlerinin aktive olmaması sağlanır.Şoklanan tomurcuğun uygun şartlarda kurutulması ile beyaz çay üretilir.Böylece taze çayın yapısında bulunan yüksek konsantrasyonlu kateşinler beyaz çayda muhafaza edilmiş olur.Günümüz yöntemlerinde beyaz çay şoklanmamaktadır.Üretimler;soldurma,elle seçim ve fırında kurutma esasına dayanır.
Siyah ve yeşil çaya oranla çok yüksek derecede antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücudumuzu serbest radikallerin saldırılarından koruyan bileşenlerdir.Bu serbest radikaller DNA yapısına zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır.Antioksidanlar bu radikalleri bloke edip etkisiz hale getirirler.
Dünya'da yapılmış bir çok araştırmaya göre beyaz çayın sağlığımıza ve vücumuza yararları şöyle sıralanabilir:
_Kolon,prostat ve mide kanseri gibi birçok kanser çeşidine karşı etkili bir koruyuculuğa sahiptir.Antioksidanların bir çeşidi olan flavanaoidler kanserli hücrelerin büyümesini ve yenilerinin oluşmasını engeller.
_Kanı sulandırarak atar damar fonksiyonlarını düzenler.
_Bir diğer antioksidan çeşidi olan kateşinlerin HDL(iyi kolesterol)'yi yükseltip,LDL(kötü kolesterol)'yi düşürdüğü dolayısıyla kan kolesterol seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir.Buna bağlı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklıklarınında önüne geçmiştir.
_Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde anti-viral ve anti-bakteriyel etkiler sağlar(gripten korur,HIV'in belirtilerini hafifletebilir).
_Kan basıncı ve kolesterolü düşürerek dolaşıma yardımcı olduğu için kalbi korur.Yapılan araştırmaya göre beyaz çay tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp krizinden ölümlerinin %50 oranında daha az olduğu tespit edilmiştir.
_Romatizma ve osteoporoz hastaları için oldukça faydalı olup kemik metabolizmasını güçlendirici etkiye sahiptir.
_Stres ve kötü beslenmeden kaynaklanan serbest radikaller cilt sorunlarına yol açtığı için yine içeriğindeki antioksidanlar sayesinde daha sağlıklı bir cilde kavuşmamızı sağlar.
_Kan şekerini düzenleyerek diabetin etkilerini azaltır.
_Çalışmalar,beyaz çayın metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir.Bu da zayıflama programlarına alınan bireylerin gözden kaçırmaması gereken bir ayrıntıdır.
PACE Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalara göre;
1)Beyaz çayın yeşil çaya göre anti-viral ve anti-bakteriyel etkisi oldukça fazladır.
2)Beyaz çay ekstresi ilavesi yapılan diş macunlarının anti-viral ve anti-bakteriyel etkileri artırılmıştır.
3)Beyaz çay ekstresi penicllium ekrysegenum ve saccharomyus cerevisrae üzerinde anti-fungal etki göstermiştir
4)Beyaz çay ekstresi bakteri,virüs ve mantar gibi patojen mikroorganizmaların inaktive edilmesinde kullanılabilir.
Ne dersiniz?Yeşil çayın siyah çayın egemenliğini sona erdirmeye çalıştığı ülkemizde, beyaz çayın ne kadar şansı var sizce? Bana kalırsa;beyaz çayın sağlığımıza olan getirilerini göz önüne aldığımızda ülkemiz insanının siyah çay kültüründen ve alışkanlığından vazgeçmesinden daha sağlıklı ne olabilir ki?
Beyaz çay Camellia Sinensis bitkisinin tomurcuklarından yapılan çok özel bir çaydır.Demi açık sarı renklidir ve yeşil çaya göre çimensi aromanın dışında hafif tatlı ve fındıksı aromalıdır.Bunun yanında ferahlatıcı özelliğe de sahiptir.
Tarihçesi;M.S 600'lü yıllara dayanır.O dönemde Çin'de tahtta olan Song Hanedanı İmparator Hui Zeng beyaz çayın üretimini desteklemiş ve beyaz çay yüzyıllar boyu Çin'de saklı tutulmuştur.
Üretim yöntemlerinin en uygunu tomurcukların açılmadan hemen önce toplanarak pan-fring yöntemiyle oksidasyon enzimlerinin aktive olmaması sağlanır.Şoklanan tomurcuğun uygun şartlarda kurutulması ile beyaz çay üretilir.Böylece taze çayın yapısında bulunan yüksek konsantrasyonlu kateşinler beyaz çayda muhafaza edilmiş olur.Günümüz yöntemlerinde beyaz çay şoklanmamaktadır.Üretimler;soldurma,elle seçim ve fırında kurutma esasına dayanır.
Siyah ve yeşil çaya oranla çok yüksek derecede antioksidan içerir. Antioksidanlar, vücudumuzu serbest radikallerin saldırılarından koruyan bileşenlerdir.Bu serbest radikaller DNA yapısına zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır.Antioksidanlar bu radikalleri bloke edip etkisiz hale getirirler.
Dünya'da yapılmış bir çok araştırmaya göre beyaz çayın sağlığımıza ve vücumuza yararları şöyle sıralanabilir:
_Kolon,prostat ve mide kanseri gibi birçok kanser çeşidine karşı etkili bir koruyuculuğa sahiptir.Antioksidanların bir çeşidi olan flavanaoidler kanserli hücrelerin büyümesini ve yenilerinin oluşmasını engeller.
_Kanı sulandırarak atar damar fonksiyonlarını düzenler.
_Bir diğer antioksidan çeşidi olan kateşinlerin HDL(iyi kolesterol)'yi yükseltip,LDL(kötü kolesterol)'yi düşürdüğü dolayısıyla kan kolesterol seviyesini düşürdüğü tespit edilmiştir.Buna bağlı olarak damar sertleşmesi ve tıkanıklıklarınında önüne geçmiştir.
_Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde anti-viral ve anti-bakteriyel etkiler sağlar(gripten korur,HIV'in belirtilerini hafifletebilir).
_Kan basıncı ve kolesterolü düşürerek dolaşıma yardımcı olduğu için kalbi korur.Yapılan araştırmaya göre beyaz çay tüketenlerin tüketmeyenlere oranla kalp krizinden ölümlerinin %50 oranında daha az olduğu tespit edilmiştir.
_Romatizma ve osteoporoz hastaları için oldukça faydalı olup kemik metabolizmasını güçlendirici etkiye sahiptir.
_Stres ve kötü beslenmeden kaynaklanan serbest radikaller cilt sorunlarına yol açtığı için yine içeriğindeki antioksidanlar sayesinde daha sağlıklı bir cilde kavuşmamızı sağlar.
_Kan şekerini düzenleyerek diabetin etkilerini azaltır.
_Çalışmalar,beyaz çayın metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir.Bu da zayıflama programlarına alınan bireylerin gözden kaçırmaması gereken bir ayrıntıdır.
PACE Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalara göre;
1)Beyaz çayın yeşil çaya göre anti-viral ve anti-bakteriyel etkisi oldukça fazladır.
2)Beyaz çay ekstresi ilavesi yapılan diş macunlarının anti-viral ve anti-bakteriyel etkileri artırılmıştır.
3)Beyaz çay ekstresi penicllium ekrysegenum ve saccharomyus cerevisrae üzerinde anti-fungal etki göstermiştir
4)Beyaz çay ekstresi bakteri,virüs ve mantar gibi patojen mikroorganizmaların inaktive edilmesinde kullanılabilir.
Ne dersiniz?Yeşil çayın siyah çayın egemenliğini sona erdirmeye çalıştığı ülkemizde, beyaz çayın ne kadar şansı var sizce? Bana kalırsa;beyaz çayın sağlığımıza olan getirilerini göz önüne aldığımızda ülkemiz insanının siyah çay kültüründen ve alışkanlığından vazgeçmesinden daha sağlıklı ne olabilir ki?