beyin kanaması

zgl

Üyecik
Merhaba,

Babam 5 aralıkta y.tansiyona bağlı beyin kanaması nedeniyle yogun bakıma alındı. hastaneye bölgesel baş ağrısı, uyku hali ve yavaşlayan algı sebebiyle götürdük. Hemen yogun bakıma aldılar. Kanama hastanedeki ilk gece şiddetlenmiş ve 2. günde durmuş. 1 hafta yogun bakımda kaldı. ardından servise çıkardılar. Kanama 2 damarın çatlamasından kaynaklanmış ve hacim olarak cok geniş bir alana yayılmış. doktorumuzun söylediğine göre kanın büyük bölümünün beyin zarının dışında olması şansımızmış. Kanama sağ tarafta oldu. Şu anda sol elinde ve ayağında problem var. ayakta kısmen his var gibi görünse de eli parmak uçlarından omuzuna kadar tamamen hissiz. 3-6 aylık bir fizik tedavi ile iyi duruma gelebileceğini söylüyorlar.

Sorum şu: doktorumuz önceleri beyindeki kan tamamen çekilince sizitaburcu edeceğiz fakat bu uzun zaman alabilir demişti. Oysa şimdi, bugün yarın taburcu edebiliriz diyor. Fakat kanın tamamen çekilip çekilmediği hakkında bize henüz birsey söylenmedi. Devlet hastanesi (tıp fakültesi) olduğu için taburcu etmekte acele ediyor olabilirler diye düşünüyoruz. Acaba beynin neredeyse yarısını kaplayacak şekilde fakat yüzeysel olan bu kanın çekilmesi normalde aşağı yukarı kaç hafta sürer? Şu anda babamın kesik kesik uyku hali devam ediyor. aralıksız uyuyamıyor fakat konusurken uyuyakalıyor birkaç dakika sonra tekrar uyanıyor. Zaman zaman mantıksız seyler söylüyor. Bu normalmidir?

2 hafta önce beyin kanaması geçiren babamı araba ya da ambulans ile şehir dışına 6-7 saat seyahat ettirebilir miyiz?

Son olarak Ankara'da bu konuda uzman bir doktor önerebilir misiniz? Şu aşamadan sonra biz onu direk fizik tedavi hastanesine yatırsak doğru yapmış olur muyuz?

teşekkürler
 

Dr_M

Özel Üye
Özel üye
Uygun şartlarda seyahat ettirilebilir[(ambulansla). Fizik tedavi için biraz erken olabilir. Önerebileceğim nöroloji doktoru yok ama çok fazla zor bir durum yok. Riskli dönem büyük ölçüde atlatılmış. onun için az bir araştırma ile bir doktor ismi bulabilirsiniz. Nörolojik tedavisi devam etmeli. Geçmiş olsun.
 

oxan

Üyecik
Merhaba Hocam;
25 mart tarihinde 55 yasindaki annem yuksek tansiyona bagli beyin kanamasi gecirdi. Yapilan anjiyo sonucunda anevrizmasi oldugu ve ameliyat edilmesi soylendi. Beyin kanamasi sonrasinda bilinci acik ve konusmasi normaldi. Anevrizma ameliyati sonrasi 6 gun yogun bakimda kaldi. Ameliyattan sonrada bilinci acik kendi yemegini yiyebilen felci olmayan bir hastaydi. Servise ciktigimizin 3. Gunu beyin basinci 45 e cikti ve acil mudahale ile kateter takilarak sivisi alindi. Ertesi gun ise kateterden dolayi enfeksiyon kaptigi ve vazospazm teshisi ike yogun bakima alindi. 7 nisandan itibaren yogun bakimda yatmaktadir. Solunumuna destek olmasi icin cihaza baglandi. Bilinci acik degil. Enfeksiyonu icin antibiyotik tedavisi aliyordu. Vucudunu hareket ettiremiyor. Sadece aci verdikleri zaman kollarini ayakkalarini hareket ettirmektedir. Bu surec icinde ise antibiyotik tedavisi sonlandirildi. Vazospazm tedavisi sonuclandir. Beyninde bir sorun olmadigi ama solunum cihazina bagimliligi oldugu soylenmektedir. Gozlerini acip bakiniyor fakat bos bakiyor. Aci disinda kipirdanmiyor. Norolojik olarak ayni diyorlar. Takip ediyoruz diyorlar. Hocam konusan bilinci acik bir hasta su anda bu halde. Kipirdanmasinin cok onemli oldugunu soyluyorlar. Hocam sizce durumu nasildir? Bilincinin acilmasi kipirdanmasi ne kadar surer? Uzun zamandir yattigi icin akciger problemlerinin yasanabilicegini soyluyorlar.
 

Dr_M

Özel Üye
Özel üye
Geçmiş olsun. Anevrizma tedavi edilmeseydi hiç birşey olmayabilirdi ama patladığı zaman daha ağır sonuçlar da çıkabilirdi. Anevrizma ameliyatsız geçmez ve ameliyat edilmelidir. Ameliyat sonrası basınç yukselmesi, enfeksiyon ,yeni kanama gibi komplikasyonlar maalesef olabiliyor. Acıya tepki, göz açması çok olumlu belirtiler. Beyinde muhtemelen bir hasar oluşmuş. Bunu bazı radyolojik incelemelerle tespit edip, tansiyon, beslenme, yatak yarası oluşumunu önleyici bakımlar ve genel takip ile beklemek gerekir. Hasarın yeri ve büyüklüğü önemli. Net bir düzelme zamanı söylemek yanlış olur.
 
merhaba... annem 50 yaşında yüksek tansiyondan dolayı fenalaştı ve bilincini kaybetti. çok şükür beyin kanması yada felç geçirmedi. beyin tomografilerindede beyinde hasar gözükmüyor. bugun 3.gün. ama bilincinde aniden değişimler oluyor. ilk gün beni bile tanımamıştı. ama şimdi ew halkına alıştı . 1 saat herseyi normal bi şekilde konuşuyo ama sonra bi değişim gösterip farklı farklı konular konuşuyo . ve biz çok korkuyoruz acaba annemin bilinci tekrar eskisi gibi olacakmı. yardımcı olursanız çok mutlu oluruz. şimdiden teşekkürler
 

Dr_M

Özel Üye
Özel üye
Yazdığınız belirtiler çok olumlu. Net zaman söylemek zor ama kısa sürede düzeleceğini düşünüyorum. Takiplerini çok düzenli yaptırın.Tansiyonu çok önemli.Diyet ve egzersize dikkat edilmeli
 

NurDemir

Üyecik
Merhaba Dr_M

Erkek arkadaşım kafasına gelen ve kaskın içine basınç yapan bir taş düşmesi sonucu beyin kanaması geçirdi. Kafatasında bir parça alınıp karın bölgesine yerleştirildi, ilgili ameliyat yapıldı. 16 gündür ağır komada yatmakta. Doktorlar beyninde ödem oluştuğunu ancak 2 gün önceki tomografi sonuçlarına göre ödemde azalma başladığını söylüyorlar. Ancak 16 gündür refleksif diye tanımalyabileceğimiz hareketler var ve sese karşı göz kapaklarında minicik bir oynama. Bir kaç defa yutkunduğuna şahit oldum. Bunun dışında kasılmalar var. Solunum boğazından sağlanıyor. Glasgow değeri 4 olarak söylendi ancak zaman zaman 5'e çıktığı söyleniyor. El kol hareketleri yaptırmaya başladılar günde iki defa. Acaba tüm bu işaretleri olumlu bir gelişme olarak algılamalı mıyız? Diğer taraftan Erzurum'da hastane koşullarından çok emin değilim, yeterince bilgiye de ulaşamıyoruz. Bu nedenle yoğun bakımda vucudunun da zarar görmemesi için dikkat edilmesi gereken veya bizim hastaneden talep etmemiz gereken bir durum var mıdır? Teşekkür ederim. Saygılarımı sunuyorum
 

Dr_M

Özel Üye
Özel üye
Merhaba.Geçmiş olsun.Glaskov değeri zaman içinde yükselebilir.İşlemler doğru yapılmış görünüyor.Yoğun bakım ortamında sizin yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok.zaten 24 saat bakımı yapılıyordur.Fazla yanına girmek hem onun hemde diğer hastaların enfeksiyon riskini arttırır.Sadece yatak yaralarını önlemeye yönelik işlemler yapabilirsiniz. Kafada oluşan hasar biraz fazla gibi. Üzerine ameliyatta zorunlu olarak yapılıyor ve bu da bir nevi travmadır. ödem beklenen bir sonuçtur ve tedavi ediliyordur.Zaman içinde azalacaktır. Hasarın yeri ve derecesine göre sonuç netleşir ancak şuan kesin bir şey söylenemez. Biraz daha zaman geçmeli.
 

NurDemir

Üyecik
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Kafasındaki hasar sağ tarafta arkaya doğru 5 cm çapında bir alan. Kafasına taş geldiği sırada başında kask vakum etkisi yaratmış ve ardından hastaneye ulaşması 6 saati almış, dolayısıyla yoğun bir beyin kanaması söz konusu. Beyin sapı ve omirilik sıvısında herhangibi bir problem yok. Bugün 21. gün, dün itibariyle kendi kendine nefes alabiliyor. Babinski rekflexleri var ve biraz da olsa ağrılı uyarana tepki vermeye başladı. Ancak henüz uyanma belirtisi yok. Günde iki defa bizleri masaj için yanına alıyorlar. Konuştuğumuzda göz kapaklarını oynuyor ya da vucudunda hareketlenmeler olabiliyor. Ancak doktorlar bunların sadece bir reflex olduğunu söylüyorlar. Acaba böyle hastalar için tahmini bir komadan çıkma süresi var mıdır?
 
Top