Beyzbol Nedir? Beyzbol Nasıl Oynanır: Beyzbol Kuralları

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en popüler spor dalları arasında yer alan beyzbol, özellikle spor konulu film ve diziler sayesinde günümüzde tüm dünyada biliniyor. Dengelerin maç sonuna kadar değişebildiği ve kazananın son ana kadar belli olmadığı beyzbol, heyecanın asla dinmediği spor dalları arasında yer alıyor. Peki sen beyzbol hakkında ne kadar bilgiye sahipsin? İşte beyzbol hakkında bilmen gereken her şey...

Beyzbol Nedir?​

beyzbol.jpg

Ağırlıklı olarak ABD'de oynanmasına rağmen dünyanın en çok takip edilen spor branşlarından olan beyzbol, 9 kişiden oluşan iki takımla oynanıyor. Takımların stratejik hamlelerle birbirine üstünlük kurmaya çalışması esasına dayanan oyun, beyzbol topu ve sopasıyla oynanıyor. Yüksek bir fiziki kapasite ve dahiyane stratejiler belirlemeyi gerektiren beyzbolda maçlar 9 devreden oluşuyor. Devrelerin ilk bölümüne "top" ismi verilirken ikinci yarıları ise "bottom" ifadesiyle anılıyor. Her devrede bir takım atak, diğeri defans pozisyonuna geçiyor ve bu nedenle de beyzbolda iyi savunma yapmak en önemli konuların başında yer alıyor.

Beyzbolun Tarihi​

Beyzbolun tarihi hakkında net bir bilgi bulunmasa da İngilizlerin 18. yüzyılda oynadığı "Rounders" isimli oyunun beyzbolun atası olduğu tahmin ediliyor. Bilinen kuralları ve şekliyle oynanan ilk beyzbol maçının tarihi ise 1846. ABD'nin New Jersey eyaletinde oynanan ilk beyzbol karşılaşmasının ardından bu sporun büyük bir heyecan yarattığı ve hızla yaygınlaştığı biliniyor. 1871'de kurulan National League ve 1901 senesinde faaliyete geçen American League, beyzbolun tüm dünyadaki en büyük iki ligi konumunda. Bu liglerdeki takımların birbiriyle mücadele ettiği ve dünyanın en büyük beyzbol organizasyonu olarak kabul edilen lig ise Major League Baseball ismini taşıyor. Beyzbol ligleri her yılın nisan ve ekim ayları arasında tamamlanırken iki ligin galipleri "World Series" isimli 7 maçlık bir seride sezonun şampiyonu olmak için kozlarını paylaşıyor.

Beyzbol Nasıl Oynanır?​

  • Beyzbol oynamak için öncelikle beyzbol sopası ve beyzbol topu gerekiyor. Tutucu pozisyonunda oynayan oyuncuların sert atışlardan dolayı sağlık problemi yaşamamaları için ayrıca koruyucu eldiven ve maske de kullanmaları zorunlu tutuluyor.
  • Beyzbol müsabakaları, 27 metrekarelik kare şeklinde bir beyzbol sahası içinde gerçekleşiyor. Sahanın her köşesinde "base" adı verilen birer kale bulunuyor ve bu kalelerden biri sayı kalesi olarak belirleniyor. Sayı kalesinde beyaz bir plakaya, diğer kalelerde ise küçük birer mindere yer veriliyor ve yoğun maç temposu içinde oyuncuların kaleleri birbirinden ayırabilmesi bu detaylar sayesinde sağlanıyor.
  • Müsabakaya başlanırken ilk hücum hakkı rakip takıma veriliyor. Sonrasında her devrede takımlar yer değiştirerek sırayla hücum ve defans pozisyonlarına geçiyor.
  • Hücum pozisyonundayken topa beyzbol sopasıyla müdahale etme görevini üstlenen oyuncuya "batter", yani "vurucu" adı veriliyor. Topu rakibine atmakla görevli olan oyuncuya "pitcher", yani "atıcı" denirken topu tutmakla görevli olan oyuncu ise "catcher", yani "tutucu" şeklinde tabir ediliyor.

Beyzbol Kuralları​

Beyzbol kuralları, dışarıdan bakıldığında biraz karmaşık görünebiliyor; ancak aslında bu spor herkesin kolayca kavrayıp uygulayabileceği kurallara sahip. Sen de aşağıdaki kural listesine göz atabilir ve beyzbol hakkında bilgi edinebilirsin.
  • Beyzbolda sayılar hücum pozisyonundayken alınabiliyor. Bu nedenle de defans pozisyonundaki takım, sayı yememek ve hızla hücum pozisyonuna geçme amacıyla hareket ediyor.
  • Defans pozisyonundaki takımın hücum pozisyonuna geçmesi için karşı takımın vurucusunu oyun dışı bırakması gerekiyor. Vurucu oyuncu, kendisine atılan topu üst üste üç kez karşılayamazsa "strikeout" kararıyla kulübeye dönüyor ve yerine başka bir takım arkadaşı geliyor. Bir devrede 3 oyuncusu kulübeye dönen takım, hücum hakkını yitirip defans pozisyonuna geçiyor.
  • Hücum pozisyonundaki takımın sayı alması ise oldukça basit. Vurucu oyuncu, kendisine doğru gelen topa tutucudan önce sopasıyla müdahale eder ve hızla koşarak tüm kaleleri aşıp sayı kalesine ulaşırsa, takımının hanesine sayı yazdırmış oluyor.
  • Atış, tutuş ve vuruşların oyun kuralları dahilinde olup olmadığına tutucu pozisyonundaki oyuncunun hemen arkasında yer alan gözlemci hakemler karar veriyor.
  • Eğer hem atış, hem de vuruş nizami bir şekilde gerçekleşirse, iki takımın oyuncuları arasında "base steal" mücadelesi başlıyor. Fiziksel gücün en çok ortaya çıktığı base steal safhasında, vurucu oyuncu tüm kaleleri aşıp bir an önce sayı kalesine ulaşmaya çalışıyor. Defans pozisyonundaki takımın oyuncuları ise vurucunun uzağa fırlattığı topu bir an önce yakalayıp 1. kaledeki arkadaşlarına ulaştırmaya çalışıyor.
  • Vurucu, rakip takım topu yakalayıp kaledeki oyuncularına iletemeden koşusunu tamamlarsa takımı adına sayı kaydetmiş kabul ediliyor.
  • Vurucu oyuncu koşusunu tamamlamadan önce rakip takım oyuncuları topu yakalayıp kaledeki arkadaşlarına iletirse, vurucu oyuncu başarısız kabul ediliyor ve "ground out" kararıyla oyun dışı kalıyor.
  • Vurucunun vurduğu top rakim takım oyuncuları tarafından yere temas etmeden önce yakalanırsa "flyout" kararı veriliyor ve vurucu yine oyun dışı kalıyor.
  • Beyzbolda en değerli sayıya ise "home run" adı veriliyor. Home run gerçekleşmesi için ise vurucu oyuncunun ve diğer takım arkadaşlarının rakip takım topu yakalayıp kendi arkadaşlarına iletmeden önce saha çevresindeki koşularını tamamlamaları gerçekleşiyor. Koşu tamamlandığında sayı kalesinde ne kadar oyuncu varsa, hücum takımı o kadar sayı kazanıyor ve rakibiyle arasındaki skor farkını açma şansı yakalıyor.
  • 9 devre üzerinden oynanan beyzbol müsabakaları, devreler sona erdiğinde önde olan takım tarafından kazanılıyor. Eğer 9 devre sonunda skorda eşitlik varsa, oyun sonuna en az 1 devre daha ekleniyor. Skorda denge yine bozulmazsa iki takımdan biri uzatma süresini skor olarak önde tamamlayıncaya kadar yeni uzatmalar oynanmaya devam ediyor.
 

Top