• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Binaların Dışında Gaz Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Binaların Dışında Gaz Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız

Binaların dışında gaz kokusu algıladığınızda hemen 187 nolu DOĞALGAZ ACİL telefonunu arayarak ihbar yapınız. Bu mekandaki insanları uyarınız, Aşırı bir gaz kaçağı varsa o bölgenin elektriğini kestiriniz, Kordon altına alınmasını ve trafiğin durdurularak bölgenin güvenlik altına alınmasını sağlayınız. Gaz kokusu bina dışında olsa dahi, gaz kaçağı çevredeki yakın binalarda ve özellikle de bodrum katlarında olabilir.

Bu durumda kesinlikle bodruma girmeyip 187 acil müdahale ekibini uyarınız. İhbar verilirken dikkat edilecek hususlar şunlardır:

Adınız, soyadınız ve telefon numaranız Gaz kokusu alınan bölgenin adresi ve tarifi Gaz kokusunun yoğunluğu (az, çok, aşırı … vb.) İGDAŞ Acil Müdahale Ekibi geldiğinde kendilerine yardım ediniz.


Apartman boşluğunda Gaz Kokusu Duyarsanız Ne Yapmalısınız?
Ortamı havalandırmak için bina giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açınız Bina girişindeki ana doğalgaz giriş vanasını kapatınız Sigara içmeyiniz ve kibrit, çakmak ve ateş yakmayınız.
Elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayınız, çalışır durumda olanları kapatmayınız.
Elektrik düğmelerini ve kapı zillerini kullanmayınız.
Asansör ve benzeri cihazları çalıştırmayınız.
Gaz kaçağının olduğu binada telefonları kullanmayınız.
İGDAŞ 187 Doğalgaz Acil Hattına haber veriniz.
Apartman yöneticisine haber veriniz.
Genel Güvenlik Önerileri Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddeleri doğalgaz yakıcı cihazlarınızdan, sayaçlarınızdan ve tesisatınızdan uzak tutunuz.
Elektrik tesisat ve cihazları ile telefon ve kızgın su borularının doğalgaz tesisat ve cihazlarına olan mesafesi en az 30 cm olmalıdır.
Bu nedenle elektrikli alet ve kabloları asla doğalgaz tesisatına asmayınız ve sarmayınız.
Doğalgaz tesisat borularının aktif inşaat malzemeleri ile temasına engel olunuz.
Tesisatınızı korozyona karşı koruyunuz.
Binanızın ana kapama vanasının yerini öğrenerek ani bir müdahale durumunda yapacaklarınızı tasarlayınız.
Doğalgaz tesisatını kendi amacı dışında ( elektrik, topraklama hattı vb.) kullanmak kesinlikle tehlikeli ve yasaktır.
Doğalgaz tesisatı borularını taşıyıcı yapı elemanı olarak kesinlikle kullanmayınız. Doğalgaz tesisatı borularını dolap veya asma tavan içinde bırakmayınız. …..Gaz Dağıtım şirketi tarafından mühürlenmiş vanalar , sayaçlar ve regülatörler yalnızca Gaz Dağıtım şirketi yetkilileri tarafından açılabilir.
Doğalgaz tesisatınızda veya cihazınızda yapmak istediğiniz tadilatları yeterlilik almış firmalara yaptırmanız zorunludur.
Ehliyetsiz ve yeterliliği olmayan firmalara kesinlikle tadilat yaptırmayınız. Doğalgaz cihazlarınızın bakımlarını yetkili servislerine yaptırınız.
Gaz veya ısı üreten cihazlarınızın yanına veya aynı odaya benzin solventler, cila sprey boyalar, spreyli böcek ilaçları ve benzer basınçlı kutular gibi patlayıcı ürünler koymayınız.
Bu tip uçucu ve patlayıcı ürünleri gaz cihazlarının yanından uzak tutmakla birlikte çocukların ulaşamayacağı kapalı bir yerde muhafaza ediniz.
Çocuklara gazın nasıl koktuğunu ve bu kokuyu duyduğunda yapması gerekenleri öğretiniz. Çocuklara ateşle oynamamalarını, doğalgaz cihazlarını kurcalamamalarını ve bunlara tutuşabilir maddelerle yaklaşmamalarını öğütleyiniz.

Doğalgaz Cihazlarıyla İlgili Güvenlik Önerileri
Cihazlarınızın verimli ve güvenilir çalışmasını istiyorsanız imalatçının kullanma klavuzuna ve İGDAŞ'ın talimatlarına uyunuz.
Düzgün monte edilmemiş veya bakımı iyi yapılmamış cihazlar zehirli bir gaz olan karbonmonoksit üretirler.
 
Geri
Top