Birlikte İntiharlar

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Birlikte İntiharlar

İnsanın kendisine dönen ve intihara yol açan ölüm içgüdüsü ortak amaçları olan, aynı toplumsal ortamda ve benzer koşullar altında yaşayanların birlikte intihar etmesine yol açabilir.

Annesiyle birlikte intihar etmek amacıyla kendisini denize atan, annesinin boğularak ölmesiyle, kendisinin balıkçılar tarafından baygın plarak kurtarılmasıyla sonuçlanan ortak intihann öyküsüşöyle:

Elli sekiz yaşında Tekerde çalışan baba; kırk yedi yaşında ev kadını anne; yirmi beş yaşında yüksek öğrenim yapmış genç kız ve yirmi bir yaşında lise ikiden ayrılmış genç erkekten oluşan baba egemenliğinde, geleneksel kültür yapısında, orta ekonomik-sosyal düzeyde bir aile.

Alenin en önemli sorunu doğru dürüst okumayan, bir baltaya sap olamayan, babanın tanımıyla asi, haylaz, serseri, tembel, uyumsuz, yüz karası erkek çocuk. Çocukluktan beri aileye sorun olmuş, lise öğrenimini bırakmış, çalıştığı yerlerde dikiş tutturamamış, kötü arkadaşlar edinmiş, içki ve uyuşturucu kullanmış. Bir soygun olayına karışmış, aülsine haber vermeden kaçmış. Bu nedenle aile bireyleri karakolda sorguya çekilmiş, evleri polis tarafından gözlenmeye, telefonları dinlenmeye başlamış.

Bu durum duygusal olan, yaş dönümü sıkıntılarını yaşayan annenin karamsarlığını, kötümserliğini artırmış. Babanın oğluna iişkin acımasız suçlamalan, onun kötü davranışlanndan anneyi sorumlu tutması, annede endişe, kaygı ve korkuya dayanan düşünce bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açmış.

Bu düşüncelerini kızına açmış, onunla paylaşmış. Küçüklüğünden beri annesine aşırı ilgi ve sevgiyle bağlı, hatta bağımlı olan, ona güvenen, tüm duygu ve düşüncelerini paylaşan genç kız başlangıçta annesinin karamsar düşündüğünü, hatalı yorumlar yaptığını ileri sürmüş.

Ancak kardeşinin bulunmaması, polislerin sık sık onları sorguya çekmesi, komşuların ilgisiz ve soğuk davranması, işyerinde çalışma arkadaşları tarafından dışlanması, annesinin karamsar, kötü düşüncelerine, hatalı yorumlarına katılmasına yol açmış.

Babası anneyi suçladıkça, kız çevreden soyutlandıkça karamsar, kötümser düşünceler, anneyle kız arasında duygu ve düşünce alışverişini sağlayan tek araç olmuş. Anne ve kız imgelemlerinin, tasarımlarının bütün olanaklarıyla bu düşünceleri, yorumları zenginleştirmişler.

Başta baba olmak üzere bütün akrabalarının, yakınlarının, tanıdıklarının, tanımadıklarının yer aldığı bir kötülük ağı oluşturmuşlar zihinlerinde. Bu ağın içinde yer alan tüm insanların düzenli biçimde kendilerini yok etmek için çalıştıklarım düşünmüşler. Onlara göre ailelerinde hırsızlık, kötülük yapan, ailenin, toplumun, insanlığın yüzkarası bir insanın bulunması başkalarının nefretini kazanmalarına yol açmış. Bu kötülüklerle kötü insanlar arasında yaşamayı anlamsız bulmuşlar.

Ana kız birlikte intihara karar vermiş, karanlık, puslu, soğuk ve yağışlı bir kış günü Büyükdere’den kendilerini denize atmışlar.

Çevreden yetişen balıkçı motorları annenin cesediyle birlikte soğuktan kaskatı olmuş, kendinden geçmiş genç kızı çıkarmışlar denizden.

Özcan Köknel, Yaşamınn Zaferi
 
Geri
Top