• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Bitkiler ve İlginçlikleri

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Bitkiler ve İlginçlikleri

Dondan bitkiler nasıl korunur?
Bazı bitkiler, donun etkisiyle ölmeden önce toprağa tohumlarını bırakırlar. Bazıları ise, yapraklarını toprağa yatar şekilde uzatarak, Daradaki ısıdan faydalanırlar. Menekşe örneğinde olduğu gibi... Mersin ağacı ve süpürge otunun üst tarafı ölürken, dipteki gövde canlı kalır ve baharda filiz sürer. Patates gibi yumrudan büyüyen bitkiler, soğanlı bitkiler ve köklü bitkiler ise, bu kısımlarını toprağın altında koruyarak kendilerini bahara saklarlar. Narenciye yetişen bölgelerde, petrolle çalışan ısıtıcıların ve ağaçlara don çökmesini önlemek amacıyla hava akımı veren pervanelerin kullanıldığı görülmektedir.


Bazı Bitkiler Karda Nasıl Çiçek Açar?
Kar yağdığı halde çiçek açabilen bitkilerden biri olan Kardelenin, bu denli soğukta canlanmasına neden, soğanıdır. Kardelen Soğanı, donun ulaşamayacağı kadar toprağın derinliğinde olduğundan, oradaki sıcaklıktan faydalanarak, havanın birazcık ısınmasıyla birlikte filiz sürer. Kardelen'in yüksekliği,10-20 santimetre arasında olup, her taç yaprağının ucunda küçük, yeşil bir nokta vardır. Bu bitkiye, çimenlik yerlerde, akarsu yataklarında ve ormanlarda rastlanır.


Isırgan otu, nasıl yakar?
Bazı ısırgan otları, ellenince, bunların üzerinde bulunan keskin kılları bırakırlar. Deriye yapışan bu kıllar da bulunan ve formik asit dediğimiz bir tür yakıcı sıvı, elimizin yanmasına yol açar. Bu sistem, bitkiyi yenmekten korumayı amaçlar.


Mantarlar Neden Yeşil Değildir?
Bitkiler, beslenip büyüyebilmek içlin topraktan su ile mineral tuzlarını, havadan da karbondioksiti alıp birleştirerek nişasta yaparlar, işte bitkilere yeşil rengi verin bu maddeye klorofil, oluşan değişime ise fotosentez denir. Bazı bitkiler yardır ki, klorofil istemediklerinden karanlıkta büyüyebilirler. Örneğin, fongüs (bir tür mantar), mağaralarda bile yetişebilir, yer mantarı ise yeraltında büyür. Klorofil üretmedikleri İçin yeşil olmayan bu bitkiler, başka bitkilerin organik maddeleri ile beslenirler, işte mantarın ölü ağaçların kabuk ve köklerinde yaşamasına neden de budur.


Lale Soğanı
Hayat, aşk ve ölümsüzlük sembolü olan lalenin ortaya çıkması, Konfiçyus zamanına dayanır. 1600 lerin sonlarına doğru, Hollanda'da lale tohumlarının fiyatları zaman zaman çok değerli metal fiyatlarının dahi üzerine çıktığı olmuştur. Tek bir soğanın fiyatının 2000 Amerikan Dolarının üzerinde satıldığı söylenmektedir.
 
Geri
Top