• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Bölgelerimizdeki Dağlar

Suskun

V.I.P
V.I.P
* Kuzey Anadolu Dağları; (İsfendiyar Dağları, Canik Dağları, Rize Dağları, Mescid Dağı, Kop Dağı, Ilgaz Dağı, Köroğlu Dağı, Küre, Ilgar Dağı)
* Güney Anadolu Dağları; (Toros Dağları)
* Aladağlar
* Batı Anadolu Dağları; (Madra, Yunt, Aydın, Menteşe, Türkmen, Emir Dağı, Murat Dağı, Kaz dağları, Uludağ, Yıldız Dağları, Tekirdağ)
* İç Anadolu Dağları; (Elmadağ, Akdağlar, Tecer, Erciyes, Karacadağ)
* Doğu Anadolu Dağları; (Munzur Dağları, Palandöken, Bingöl Dağları, Allahüekber Dağları, Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı Dağı, Tendürek, Süphan, Nemrut)


Bölgelerimizdeki Dağlar​

Marmara Bölgesi dağları​

Marmara Bölgesi'nde Yıldız dağları, Biga dağları, Kapıdağ, Uludağ, Samanlı dağları, Domaniç Dağı, Koru dağı, Işıklar dağı, Armutçuk dağı, Kazdağı, Elmacık dağ'ları bulunmaktadır. Bunların en büyüğü Bursa'daki Uludağ'dır. Yüksekliği 2543 metredir. Ayrıca bölgedeki Edirne ilinde herhangi bir dağ bulunmamaktadır.ağaçlık dağlar pek fazla tercih edilmemelidirfakat uludağ fazla kar olduğu için kayması ile ünlüdür.fazla dağ bulunan marmaranın dağları arasında uludağ yazın kar haricindede kullanılır.

Akdeniz Bölgesi dağları​

Dağlar Bölgenin ana çatısını oluşturan Toros dağları,Alp kıvrım kuşağının ülkemizdeki uzantısını oluşturmaktadır.Girit ve Rodos adaları üzerinden Teke yarımadasında ülkemize giren Toros dağları;Batı,orta ve Güneydoğu Toros dağları adını alarak Anadolunun güneyinde uzanır.Toros dağlarının batı bölümünü,Teke yarımadası ile Antalya körfezinin doğu kesimindeki saha oluşturur.Teke yarımadasında kuzeydoğu güneybatı doğrultusunda uzanan Torosların önemli kollarını batıda Akdağlar ve Katrancı dağları oluşturur.Burada Akdağlar üzerindeki en yüksek zirveler 2500myi aşar.İkinci sırayı Antalya Körfezinin batısında uzanan Beydağları meydana getirir.Bu iki dağ kuşağı arasında Elmalı-Korkuteli oluğu uzanır.

Karadeniz Bölgesi Dağları​

Bölgenin yeryüzü şekillerini III. Jeolojik Devir'de Alp kıvrımları sonucu oluşan doğu-batı yönündeki Kuzey Anadolu Dağları oluşturur. Dağlar kıyıya paralel uzandığı için bölgede boyuna kıyıözellikleri görülür, seld alanı dar, doğal limanlar az ve falezler yaygındır. Ayrıca deniz etkisi iç kesimlere ulaşamaz ve kıyı ile iç kesimler arası ulaşım zordur. Bölge engebeli olduğu için, tarım alanları parçalı ve dardır.
Doğu Karadenizde ise dağlar iki sıra halinde uzanır. bölgenin en yüksek dağları bu bölümdedir. Rize, Giresun, Kaçkar, Çimen, Kop, Mescit, Yalnızçam, Canik, Küre, Ilgaz, Köroğlu, Bolu ve Akçakoca dağları kıyıya paralel olarak uzanır.
Kıyı ile iç kesim arasında ulaşım zordur. Dolayısıyla ulaşımda geçitler kullanılır. (Kop ve Zigana gibi)

* Rize Dağları
* Giresun Dağları
* Kaçkar Dağları
* Çimen Dağları
* Kop Dağları
* Mescit Dağları
* Yalnızçam Dağları
* Canik Dağları
* Küre Dağları
* Ilgaz Dağları
* Köroğlu Dağları
* Bolu Dağları
* Akçakoca Dağları

Ege Bölgesi Dağları​

Ege Bölgesi dağları kıyıya dik uzandığı için kıyı girintili-çıkıntılı olan enine kıyı tipidir. Bölgenin kıyı kesiminde kırıklı dağlar vardır Dağlar kıyıya dik olarak uzanır Ege Bölümünde başlıca dağ sıraları ve bunları birbirinden ayıran vadi olukları, doğu-batı doğrultulu çukurluklar oluşturur. Bu çukurluklar, aralarında kalan doğu-batı doğrultulu yüksek kütlelere dağ sıraları görünümü kazandırır.
Bölgenin İçbatı Anadolu Bölümünde dağ sıraları yerine aralıklı da dizileri görülür. Bu dağlar, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda birkaç dizi
oluştur.

* Kaz Dağları
* Yunt Dağı
* Bozdağlar
* Nif Dağı
* Spil Dağı
* Dilek Dağı
* Aydın Dağları
* Menteşe Dağları
* Emirdağ
* Murat Dağları
* Sandıklı Dağları
* Madran Dağı
* Emir Dağı
* Türkmen Dağı
* Domaniç Dağı
* Kumalar Dağı
* Ahır Dağı
* Murat Dağı
* Şaphane Dağı
* Akdağ
* Eğrigöz Dağı

İç Anadolu Bölgesi Dağları​

Bölge Anadolunun orta kesiminde yer aldığı için Orta Anadolu Bölgesi de denir. Kuzeyinden Kuzey Anadolu güneyinden Toros Dağları ile çevrili olan bölge topoğrafik yönden Anadolunun ortasında bir çanak şeklindedir.Bölge 4 bölüme ayrılmıştır: Konya Yukarı Sakarya Yukarı Kızılırmak Orta Kızılırmak bölümleridir.
Yüzölçümü bakımından 2. büyük bölge olan İç Anadoluda yüksek ve uzun dağ sıraları bulunmaz. Ortalama yüksekliği 1000 m olan platolarla ovalar yaygındır. Bölgenin yüksekliği doğuya doğru artar.

* Sivrihisar Dağı
* Sündiken Dağı
* Hınzır Dağı
* Kızıldağ Dağı
* Tecer Dağları
* Karadağ
* Karacadağ
* Hasan Dağı
* Melendiz Dağı
* Erciyes Dağı

Doğu Anadolu Bölgesi Dağları​

Doğu Anadolu Bölgesindeki dağlar 3 sıra halinde uzanır..
Doğu Anadolu'nun güneyinde; Güneydoğu Toroslar ile Buzul Dağları ortasında Mercan, Karasu, Munzur ve Palandöken dağları, Kuzeyde ise Çimen, Kop, Allahüekber ve Yalnızçam dağları uzanır. Ağrı, Tendürek, Süphan ve Nemrut dağları volkanik bir yapıya sahiptir.

Güneydoğu Anadolu bölgesi dağları​

Karacadağ Volkanı
Kartal Dağları
Nurhak Dağları
Gavur Dağları
Keltepe
Karakaş Dağı
Raman Dağı
Mazı Dağı
 
Geri
Top