• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu yarışmamız başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de yarışmada görmek istiyoruz...

Boostrix Polio Aşısı Hakkında Genel Bilgi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
3 yaşından büyük herkesi, özellikle boğmaca hastalığından korumak amacıyla uygulanan dörtlü karma aşı, BOOSTRİX POLİO ismini taşır.

Boostrix Polio Aşısının İçeriği:

BOOSTRİX POLİO aşısı, erişkinler için de uygun olan boğmaca aşısı içeriğinin yanısıra, azaltılmış dozda difteri ve de tetanos ile çocuk felci aşılarını da içeren, dörtlü karma bir aşıdır. 3 yaşından büyük herkese uygulanabilmektedir.

BOOSTRIX POLİO aşısında, aşı uygulanan çocuk ve erişkinlerde difteri, tetanos, boğmaca ve çocuk felci hastalıklarına karşı koruyucu antikorların oluşmasını sağlayan difteri toksoidi, tetanos toksoidi, boğmaca toksoidi ve inaktif, yani canlı olmayan çocuk felci virüsü mevcuttur.

Koruduğu Hastalıklar:

Boğmaca hastalığı, her yaşta gözlenebilen, son derece bulaşıcı bir üst ve alt solunum yolu hastalığıdır. Bebek ve çocuklar, ilk 18 ay içerisinde 4 kez, boğmaca aşısı da içeren beşli karma aşılarla aşılanarak boğmaca hastalığından korunurlar.

Tüm dünyada her sene on milyonlarca kişi boğmaca hastalığına yakalanmakta, binlerce hasta boğmaca nedeniyle ölebilmektedir. Bunun sebebi ise çocukluk döneminde yapılan boğmaca aşılarının koruyuculuğunun sadece 10-15 yıl süreyle güçlü kalması ve daha sonra koruyuculuğun kaybolabilmesidir. Üstelik boğmaca hastalığını geçiren kişilerde de doğal bağışıklık, 15-20 yıl sürmekte ve daha sonrasında kişi, tekrar hastalanabilmektedir. Aşılanma ya da boğmaca hastalığını geçirme neticesinde ömür boyu koruyuculuğu olan bir bağışıklığın sağlanamaması, boğmaca hastalığının, aşılama ile korunma sağlanabilen bulaşıcı hastalıklar arasında farklı bir konumda olmasına neden olur.

Boğmaca hastalığı henüz aşılanmamış bebeklerden, vücut direnci düşük yaşlılara, ergenler ve erişkinlere kadar tüm toplumu direkt ilgilendirdiğinden, tüm toplumun, boğmacaya karşı aşılanması gerekmektedir. Bu aşılama gerekliliğinin sebebi, boğmaca hastalığının toplum içerisinde değişik yaş grupları arasında sürekli bir geçiş göstermesi nedeniyledir. Boğmaca hastalığı bebeklere erişkinlerden bulaşır çünkü pek çok erişkinin kanındaki boğmaca hastalığına karşı koruyucu antikorlar, zamanla tükenmekte ve böylece pek çok erişkin, boğmaca mikrobunu taşıyabilmektedir. Yapılan araştırmalarda bebeklere boğmaca mikrobunun en az üçte bir oranında bebeğin annesinden, beşte bir oranında büyük kardeşlerinden, daha az oranlarda ise babasından ve büyükanne-büyükbabalardan geçtiği gösterilmiştir.

Bebek ve çocuklar, boğmaca aşısı da içeren karma aşılarla 1940'lı yıllardan beri aşılanmaktadırlar. Ergenler ve erişkinler ise, günümüze kadar boğmaca aşısı ile aşılanamamaktaydılar. Bunun sebebi ise, 5 yaşından büyüklere boğmaca aşısı uygulanır ise ateş, huzursuzluk, aşı yerinde kızarıklık ve şişlik gibi aşı reaksiyonlarının, çok daha belirgin olacağından korkulması idi. Oysa ki, diğer tüm aşılar, bebek ve çocukların aşılanması ile aşı ile korunma sağlanan hastalığın toplumda azalması nedeniyle yaşı büyük olanlarda da hastalığın görülmesi ihtimalini azaltmakta iken, sadece boğmaca aşısı uzun süreli koruma sağlayamadığından, erişkinlerin de aşılanmasını gerektirir! Erişkinlerin günümüze kadar boğmaca hastalığına karşı aşılanamamaları nedeniyle tüm toplumlarda boğmaca hastalığı artmış, erişkinlerden bebeklere boğmaca hastalığının geçmesi, engellenememiştir. Özellikle bebeklerin boğmaca hastalığından korunmaları için, erişkinlerin aşılanması ihtiyacı, uzun süre karşılanamamıştır.

Tüm toplumun boğmaca hastalığına karşı aşılanması ihtiyacı nihayet karşılanmıştır. Bunu mümkün kılan, BOOSTRİX POLİO isimli, her yaşın boğmaca aşısıdır.

Aşı Kimlere Uygulanır?

1. Yenidoğan bebeğin bulunduğu evlerde, anne, baba, yaşı büyük kardeşler, bakıcılar, büyükanne ve büyükbabalar, bebeğe boğmaca mikrobunu bulaştırmamak amacıyla, her yaşın boğmaca aşısı ile aşılanmalıdırlar. Bu durum, bebeği koza içerisine almak ve onu boğmaca hastalığından korumak demektir. Diğer tüm aşılarda, bebek ve çocukların aşılanmaları, hastalığın tüm toplumda azalması için yeterli olabilmekteyken, sadece boğmaca hastalığında tüm toplumun aşılanması gerekmektedir.

2. Tüm sağlık çalışanlarının her yaşın boğmaca aşısı ile aşılanmaları gerekmektedir. Sağlık çalışanları, boğmaca bakterisini, eğer aşılı değillerse, bebek ve çocuklara bulaştırabilirler.

3. Bebek ve çocuklarımızı emanet ettiğimiz kreş ve okul çalışanlarının da her yaşın boğmaca aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir.

4. 4-6 yaş döneminde, ilkokul öncesinde tüm çocuklar, her yaşın boğmaca aşısı ile aşılanarak, bebeklik döneminde beşli karma aşı ile sağladıkları boğmacaya karşı korunma güçlerini pekiştirmelidirler.

5. On yaşındaki gençler, rutin olarak her yaşın boğmaca aşısı ile aşılanmalıdırlar.

6. Tüm erişkinler, on yılda bir, tetanos aşısı ile aşılanmalıdırlar. Bu aşılamalardan en az birisi, tetanos aşısı da içermekte olan her yaşın boğmaca aşısı ile yapılmalıdır. Böylece erişkin kişi, tetanos aşısı tekrarı olmakta iken, boğmaca hastalığına karşı da koruyuculuk kazanmış olur.
 
Geri
Top