Bor - Bor Madeni -Bor Madeninin Özellikleri

Suskun

V.I.P
V.I.P
Bor - Bor Madeni -Bor Madeninin Özellikleri

Elmastan Sonra En Sert İkinci Malzeme
Yüksek Termal İletkenlik
Düşük Termal Genleşme
İyi Termal Şok Direnci
Yüksek Elektrik Direnci
Mikrodalga Geçirgenliği
Zehirli Değil
Talaşlı İmalata Uygun
Büyük Ölçüde Kimyasal Olarak İnert
Yüksek Yüzey Gerilimi

Elmastan Sonra En Sert İkinci Malzeme
Yüksek Termal İletkenlik
Düşük Termal Genleşme
İyi Termal Şok Direnci
Yüksek Elektrik Direnci
Mikrodalga Geçirgenliği
Zehirli Değil
Talaşlı İmalata Uygun
Büyük Ölçüde Kimyasal Olarak İnert
Yüksek Yüzey Gerilimi


Borun Fiziksel Özellikleri - Bor Madeninin Fiziksel Özellikleri

Maddenin hali Katı Yoğunluk 2,34 g/cm³

Sıvı haldeki yoğunluğu 2,08 g/cm³

Ergime noktası 2349 °K
2076 °C
3769 °F

Kaynama noktası 4200 °K
3927 °C
7101 °F

Ergime ısısı 50,2 kJ/mol

Buharlaşma ısısı 480 kJ/mol

Isı kapasitesi 11,087 (25 °C) J/(mol·K)
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Bor Madeninin Türkiye Ekonomisindeki Yeri

Bor bileşiklerinin binlerce yıldan beri kullanıldığı çeşitli bilimsel kaynak ve kalıntılara göre bilinmektedir.Günümüzde bir çok endüstri dalında bor’dan faydalanılmaktadır ve önemi de giderek artmaktadır.Bu yüzden ‘21.yüzyılın petrolü’ olarak tabir edilmektedir.

Borun dikkat çeken kullanım alanlarından bazıları ; uzay araçlarının üretimi ve silah sanayidir.Yani bor’un kullanım alanı aynı zamanda stratejik bir öneme sahiptir.zaman içerisinde petrolün de yerine geçecek ve araçların kullanımı için vazgeçilmez bir maden olacaktır.

Dünyadaki toplam bor rezervinin % 63’ ü ülkemizde bulunmaktadır. Kaynak zenginliği açısından A.B.D. % 13’lük pay ile ikinci sıradadır. A.B.D. bor minerallerinin yeryüzüne çıkarılması ve işlenmesi konusunda uzun yıllardır etkin bir şekilde çalışmakta ve verimli bir şekilde değerlendirmektedir.A.B.D. sınırları içerisindeki bor kaynaklarının ileride tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan kaynaklarının bir kısmını ‘stratejik rezerv’ olarak ilan etmiş ve çıkarılmasını durdurmuştur.

Ülkemizde çıkarılan bor madeninin bir kısmı yurt içinde kullanılmakta ve çıkarılan miktarın büyük bir kısmı ihraç edilmektedir.Ancak bu ihraç edilen maden, yarı ve ham şekilde dünya piyasasına sürüldüğünden önemli bir döviz kaybına uğramaktayız.

Yakın gelecekte dünyada vazgeçilmez bir maden olacak olan bor madeninin gelişmiş ülkelerce stratejik önemi bilinmekte ve büyük yatırımlarda kullanılmaktadır.

Bor madeninin ülkemizde çıkarılmasına ve işlenmesine yönelik yeni yatırımların yapılması çıkarılan borun değerini artıracak, ülkemize döviz artıcı bir etken oluşturacak hem de yeni yatırımlar ve istihdam yaratacaktır. Daha da önemlisi ülke ekonomisine olan getirisi yanında stratejik önemi henüz pek anlaşılamamış olan bir güçtür, tabi kullanmasını bilirsek.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Bor Madeninin Çıkarıldığı Yerler
- Türkiyede Bor Madeninin Çıkarıldığı Yerler


Batı Anadolu'da geniş yayılım gösteren Neojen havzaları önemli boyutlarda linyit, bitümlü şeyi, uranyum, borat yatakları ve birçok diğer endüstriyel hammadde içermektedir. Dünya ölçeğinde, bu saydığımız madenlerin içersinde yalnızca boratların dünya rezervlerinin %70'inden fazlasını içerdiği düşünülürse, bölge jeolojisinin, tüm diğer madenler ile birlikte hesap edildiğinde, ülkenin gelecekteki politik-stratejık bağlantısıyla ne denli ilişkili ve önemli olduğu anlaşılır. Bütün bunlar dikkate alındığında Türkiye'nin bor politikası ve stratejisinin hiç de tek boyutlu olmadığı, aksine birbirini etkileyen çoklu değişkenlerin kesin ve uzmanca hesaba katılması gerekliliği ortaya çıkar. Türkiye bor yataklarının konumuna genel olarak bakıldığında Etibank tarafından yapılan araştırmalar sonunda, dünya rezervlerinin yaklaşık % 70'ini içerdiği ortaya çıkmıştır. Etibank'ın özellikle 1979'dan sonra yaptığı çeşitli araştırmalara göre, bir zamanlar özel sektör tarafından 5-8 milyon ton olarak gösterilen Bigadiç yataklarmdaki bor rezervlerinin 1 milyar tonu aşan boyutlarda olduğu belirlenmiştir. Türkiye'nin üretim düzeyi, ABD'nin ulaştığı seviyelere hızla yaklaşarak günümüzde 1970-1980'li yıllara göre on katından daha fazla artarak 1 milyon tonu aşmıştır. Buna paralel olarak bor ürünleri satış fiyatları da yine en az on kat artarak 290-350 dolar/ton'a erişmiştir.

Ayrıca, Etıbank'ın Kırka, Emet, Bigadiç ve Kestelek yataklarındaki üretim ile Bandırma Boraks Fabrikası ve Kırka Bor türevleri tesisındekı ürünlerinin 1983 yılında 21 milyar lira olan net karı yıllar boyunca artarak, 1.2 milyar dolarlık toplam dünya ticareti içinde, 2002 yılında 214 milyon dolara ulaşmıştır. Ürünlerin % 95'ı yurtdışına satılmaktadır. Etibank'ın yapmış olduğu bu belirgin atılım, Türkiye'yi kısa zaman içinde dünya pazarlarına egemen duruma getirmiştir. İşte bu aşamada, mecliste görüşülmesi düşünülen yeni maden yasası ile bor tuzlarının uç ürünleri dışında özel sektöre açılması, Türkiye'nin dünya pazarlarındaki egemen durumunu yıkacak, sonuçta ulusal çıkarlarımıza en büyük darbeyi vurmuş olacaktır. Bu duruma fırsat verilmemelidir. Dünya bor üretiminin ülkelere göre dağılımı Şüphesiz 3213 sayılı Maden yasasında değişiklik yapılmalıdır. Yeraltı kaynaklarımızın aranıp işletilebilmesi için neredeyse 10 değişik bakanlıktan 15 veya 20'ye yakın izin alınması gerekmektedir. Yapılacak düzenlemeler ile bu yetkilerin, alt yapısı oluşturularak belli noktalarda toplanması yatırımcıları teşvik edici nitelikte olacaktır. Bu yasa ile birlikte, Maden Dairesi Genel Müdürlüğü ve MTA Genel Müdürlüğü bünyesi içinde mutlaka yeniden yapılandırılmalıdır.
 
Top