Türkçe Boş bırakılan yere hangisi getirilmelidir?

dilara10

Özel Üye
Özel üye
Bir genç, yaşlı bir ahbabıyla büyük bir binanın merdivenlerini çıkıyormuş. Yaşlı adam her basamağı çıkışında durup bir şeyler mırıldanıyormuş. Genç adam da onun yeni bir basamağa adım atmasını sabırsızlıkla bekliyormuş. Yaşlı adam bir ara dostuna dönerek şöyle demiş:
– Sana benim bu hâlim garip geliyor değil mi? Hakkın var. Ben her basamağı çıktığımda Allah’ıma şükrediyorum. Sen şimdi bunun manasını anlayamazsın ama bir gün gelecek, sen de .............. olduğunu anlayacaksın.

Bu parçada boş bırakılan yere anlam akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) zorluklar karşısında sabretmenin çok büyük bir erdem
B) merdiven basamağı aşmanın dahi şükretmeye değer
C) yaşlılığın ve hastalığın ne kadar dayanılmaz bir azap
D) bu koca hayatta yalnız kalacak ve yalnızlığın ne demek

Çözüm
Boş bırakılan yere getirilmesi gereken en uygun seçenek B) merdiven basamağı aşmanın dahi şükretmeye değer seçeneğidir.

Neden mi?

• Yaşlı adamın tutumu: Her basamağı çıkışında şükretmesi, hayatın en küçük ayrıntısına bile şükür etmenin önemini vurguluyor.
  • Genç adamın anlayışı: Genç adamın bu durumu anlamasının zaman alacağı belirtilmiş. Bu da şükrün derinlemesine anlaşılabilmesi için yaşanmışlıkların ve deneyimlerin önemli olduğunu gösteriyor.
  • Diğer seçeneklerin uygun olmaması:
    • A seçeneği: Sabır önemli bir erdem olsa da, burada vurgulanan nokta daha çok şükür.
    • C seçeneği: Yaşlı adamın sözleri olumlu bir anlam taşıyor, yaşlılığın ve hastalığın zorluklarına odaklanmıyor...
Boş bırakılan yere getirilmesi gereken en uygun seçenek B) merdiven basamağı aşmanın dahi şükretmeye değer seçeneğidir.

Neden mi?

• Yaşlı adamın tutumu: Her basamağı çıkışında şükretmesi, hayatın en küçük ayrıntısına bile şükür etmenin önemini vurguluyor.
  • Genç adamın anlayışı: Genç adamın bu durumu anlamasının zaman alacağı belirtilmiş. Bu da şükrün derinlemesine anlaşılabilmesi için yaşanmışlıkların ve deneyimlerin önemli olduğunu gösteriyor.
  • Diğer seçeneklerin uygun olmaması:
    • A seçeneği: Sabır önemli bir erdem olsa da, burada vurgulanan nokta daha çok şükür.
    • C seçeneği: Yaşlı adamın sözleri olumlu bir anlam taşıyor, yaşlılığın ve hastalığın zorluklarına odaklanmıyor.
    • D seçeneği: Yalnızlık teması metinde yer almıyor.
Sonuç olarak, yaşlı adam, genç dostuna hayatın her anında şükredilmesi gerektiğini, hatta merdiven basamağını aşmak gibi basit bir eylemin bile şükre değer olduğunu anlatmak istiyor. Bu nedenle B seçeneği, hem metnin genel anlamına hem de yaşlı adamın ifadesine en uygun düşen seçenektir.

Özetle: Yaşlı adam, genç dostuna hayatın her anında şükür etmenin önemini, merdiven basamağını aşmak gibi basit bir eylemin bile şükre değer olduğunu anlatıyor. Genç adamın bu durumu anlamasının zaman alacağı belirtilerek, şükrün derinlemesine anlaşılabilmesi için yaşanmışlıkların ve deneyimlerin önemli olduğu vurgulanıyor.

Çözüm
Geri